Chaufførs urin skyld i positiv dopingtest

13-07-2020 10:34

Den schweiziske rytter Nadja Peter Steiner har fået to års udelukkelse pga. doping, nu viser det sig, at en lastbilschaufførs vandladning på hestens plads i lastbilen er skyld i den positive dopingtest

Copyright Ridehesten.com
Nadja Peter Steiner og Saura De Fondcombe var på det bronzevindende schweiziske landshold ved EM i Gøteborg. Hun har bevist, at hestens positive dopingprøve skyldes, at chaufføren urinerede i lastbilen. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Den schweizisk springrytter Nadja Peter Steiner var med på det bronzevindende hold ved EM i Göteborg. Hendes hest Saura De Fondcombe testede positivt for forbudt stof som findes i det smertestillende middel tramadol, i en prøve udtaget ved CSI3 * i Tetouan, Marokko, 5.-8. Oktober 2017. Rytteren fik en to-årig udelukkelse med ophør den 21. maj 2021. Hun blev idømt en bøde på 7.500 schweiziske franc  og blev beordret til at betale 2.000 franc i omkostninger.

Først troede Nadja, at den positive prøve var forårsaget af, at hesten slikkede en officials hånd, men senere blev det fundet, at det var forårsaget af en chauffør, der urinerede i hestens boks, fortæller Horse & Hound i dag.  

I marts appellerede Nadja afgørelsen til Court of Arbitration for Sport (CAS). CAS-voldgiftsmanden fik at vide, at en støtteperson i Nadjas hold, der kørte hestene til Marokko, havde taget tramadol for lindring af rygsmerter. Chaufføren indrømmede at have urineret i hestens område på lastbilen og kunne ikke sige, at han ikke gjorde det i nærheden af stalden - men han kunne ikke huske det med sikkerhed.

Da de ankom til Marokko var staldene ikke klar, og derfor blev hestene stående i lastbilen i mere end to timer, hvor de blev fodret og vandet. Det resterende hø blev flyttet fra lastbilen til stalden, så det forurenede hø var tilgængeligt for hesten i en længere periode.

FEI accepterede forklaringen fra Nadja og chaufføren, og det blev konkluderet, at hun ikke havde udvist forsømmelse eller fejl. Som et resultat indgik FEI en aftale med hende om at ophæve udelukkelsen og annullere bøden.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen