Bruger du en mentaltræner eller coach?

11-04-2020 09:00, af Lars Mars

Jeg giver her et lille overblik over nogle af de fordele der bl.a. er ved at få hjælp og sparring fra en mentaltræner eller coach

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com

I en koncentrationssport som ridesporten, er det virkelig hensigtsmæssigt at have stort fokus på det mentale område – bl.a. fordi rytteren, detaljerne, følelserne samt ponyen/hesten har så stor en indflydelse/påvirkning på udviklingen, præstationerne samt oplevelserne.

MENTALTRÆNEREN/COACHEN KAN HJÆLPE PÅ FLERE OMRÅDER

 • Håndtering af udfordringer – få styr på det der kan hæmme dine præstationer og oplevelser.
 • Udvikling – få udviklet nye kompetencer, og skabt robuste fundamenter til endnu bedre præstationer og oplevelser.
 • Overblik til at navigere i udfordrende perioder – i perioder hvor der kan være mange ting der påvirker fokus og koncentrationen, som f.eks.: I hverdagen, med arbejde/skole/uddannelse og familie - En skadet pony/hest – Eller som den situation som vi står i lige nu med Corona, mange af vores vaner, fundamenter, og uvisheden, er på en stor prøve i denne tid.   
 • Samt forældre og barn/rytter forholdet – der er mange følelser involveret i ridesporten, dette kan ofte påvirke forståelsen og kommunikationen.  

DET ER SÅ LET AT MISTE PUSTEN

Corona-situationen kan måske være startskuddet til at få endnu mere fokus det mentale område, og til at få hjælp og sparring fra en mentalttræner/coach - til bl.a.:

 • At holde motivationen oppe
 • At håndtere frustrationer
 • At håndtere uvisheden om hvornår stævnerne, og måske træningerne kan genoptages, og hvordan det kommer til at gå
 • At skabe fokus på det som du kan gøre noget ved
 • At kunne arbejde med eventuelle eksisterende udfordringer, samtidig med andre udefra kommende udfordringer. 
 • At udvikle nye kompetencer til at være endnu mere mental-klar og forberedt, til når det hele starter op igen – osv.    
Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com

VI SER OFTE SITUATIONER MED ”SKYKLAPPER PÅ”

Det begrænser i mindre eller større grad vores muligheder for at udvikle os - eller at bryde ud af ”knap så gode” handlingsmønstre (Hamsterhjulet), hvor vi typisk vil blive ved med at ramme ind i de samme begrænsninger/udfordringer mht. håndtering af forskellige situationer.

FORDELE VED AT BRUGE HJÆLP FRA EN MENTALTRÆNER/COACH

 • At få vejledning, hjælp og sparring uden forudindtagede holdninger og følelser.
 • At se det hele fra et ”helikopter-perspektiv”, og at få gennemgået handlingsmønstre og vaner.
 • At få skabt fokus på stærke og ”knap så stærke” områder
 • At få hjælp og vejledning til nye kompetencer indenfor udvikling, eller håndtering af udfordringer, samt mentale-teknikker med bl.a.: Visualisering – evaluering – vejrtrækning - accept – koncentration – op og nedture - og meget mere.

I samarbejde med mentaltræneren/coachen kan du få udarbejdet planer, samt hjælp/vejledning til hvordan du bedst tackler tanker, udfordringer, eller skaber nye kompetencer til udvikling.

Det kan for mange være et svært valg, og for endnu flere er tanken overhovedet ikke eksisterende, mht. om man skal opsøge/bruge en mentaltræner/coach. Det er jo på ingen måde en nødvendighed – men det kan på mange måde også give så god mening.

Prøv at gennemgå dine oplevelser fra hverdagen, træningen og fra stævnerne – er der nogle situationer mht. ”knap så gode” handlingsmønstre som gentager sig, som f.eks.:

 • Kan du let blive lidt irriteret hvis du har mange ting om ørerne på en dag?
 • Får du et optimalt udbytte ud fra din indsats?
 • Bliver du let frustreret og irriteret hvis der er øvelser som ikke fungere, eller som kan være svære at udføre under træningen?
 • Opstår der typisk en knap så god kommunikation med dine forældre til træning og stævner?
 • Tænker du mere på det der kan gå ”knap så godt” - i forhold til at glæde dig til at vise hvad du/I kan?
 • Har du måske kun fokus på resultaterne, og har glemt glæden ved træningen, og processen/vejen frem til målet?
 • Kan du nogle gange miste troen på dig selv eller ponyen/hesten?
 • Under stævner: Har du ikke lyst til at spise?- Er du mere irritabel? – Frygter du at lave fejl? - Glemmer du glæden ved at deltage? Osv, osv.
Copyright Ridehesten.com
Simone Lund Linde ved KRAFFT Tour of Amateurs 2019. Foto: Ridehesten.com

Vores hjerne kan desværre være lidt doven, dette gør at vi kan have svært ved at ændre på gamle og indgroede vaner, som ikke er helt så gode for os mere. Det kræver energi og gode kompetencer at skabe nye vaner der kan være hensigtsmæssige og udviklende for os – derfor kan det være en stor hjælp at få hjælp/sparring til at få dem implementeret.     

HJÆLP UDEFRA

Mange tror desværre at hjælp til mentalt træning/coaching kun er til at hjælpe hvis man har fået udfordringer – men rent faktisk er det ”lettere at forebygge i forhold til at helberede”.

Ved at opbygge kompetencer, og arbejde med, at kunne håndtere forskellige situationer inden, eller hvis de opstår – har vi meget lettere ved at navigere i mulighederne for at tage de bedste beslutninger ud fra situationen. Således at vi ikke bliver handlingslammede, og mister fokus og koncentrationen - og derved mister muligheden for en optimal præstation eller oplevelse.  

UANSET RIDENIVEAU OG ALDER

Der er ingen regler for hvem der har mest behov for at optimere det mentale-område. En rytter der skal til sit første stævne - rykke en klasse op, og ride på et svære niveau, enten første gang elle med en ny hest - eller forventningerne til en ny pony/hest – kan føle nøjagtig de samme påvirkninger med følelser, spænding, nervøsitet, og tanker på ”om det nu går godt”, som hos verdensbedste ryttere.

Det hele handler om at kunne få den bedste udvikling, de bedste oplevelser, samt opnå de bedste præstationer, ud fra det niveau som rytteren og ponyen/hesten har, og ønsker at opnå.

HJERNEN SKAL TRÆNES MÅLRETTET FOR AT DEN KAN UDVIKLE SIG

Tænk på hjernen som en muskel - den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, eller når du træner din pony/hest for at blive bedre til det du gerne vil have den/jer til. Vi tage ofte vores hjerne for givet, og bruger ofte ikke meget tid på at udvikle den - udviklingen er ofte noget der "bare" sker i forbindelse med at vi skaber erfaringer ud fra det som vi gør. Men rent faktisk kan vi få et endnu større udbytte hvis vi trænede den. De fleste bruger jo også en ridetræner til at få vejledning og hjælp, til at kunne dygtiggøre sig.

ROBUSTE FUNDAMENTER

Det er vigtigt at de mentale-kompetencer udvikler sig i takt med udviklingen i ridningen – således at rytteren kan håndtere et pres, fra både rytteren selv, træneren, forældrene og eventuelle sponsorer samt omverden. Hvis dette ikke følges ad, er der stor risiko for præstations-angst, mistrivsel samt dårlige oplevelser.

HÅNDTERING AF BÅDE DET INDRE- OG YDRE PRES – BEVIDSTHEDEN OG UNDERBEVIDSTHEDEN – OG DERES ROLLE I FORSKELLIGE SITUATIONER

Der er mange påvirkninger og tanker som man skal forholde sig til som sportsudøver, både fra hverdagen, arbejde/skole/uddannelse, fra omverdenen samt fra sporten - og rytterne har endda endnu en dimension, nemlig ponyen/hesten, som de konstant skal forholde sig til, med bl.a.: Har den en god eller ”knap så god” dag, osv.

En mentaltræner/coach kan hjælpe med at få skabt et overblik, så rytteren bedre kan skabe ”ro på” i hjernen, og derved skabe endnu mere fokus og koncentration på en given ”opgave”. Dette giver større muligheder for at kunne navigere rationelt og tage de bedste beslutninger 

ER DET PINLIGT – AT UDVIKLE SIG?

Jeg oplever ofte at sportsudøvere ikke ønsker at vise at de bruger en coach/mental træner – måske fordi at de føler at det er ”pinligt” eller at det er ”svaghedstegn”, at vise at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få de bedste oplevelser med sin sport.

FIND DEN RIGTIGE MENTALTRÆNER/COACH

Der er mange udbydere på markedet – så brug lidt tid på at finde den som du har tillid til og god kemi med.

DU ER MEGET VELKOMMEN TIL AT TJEKKE MIN HJEMMESIDE MED GODE RÅD OM OPTIMERING WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

KOM GODT GENNEM CORONA-SITUATIONEN, OGSÅ SPORTSLIGT

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN MELTALE-OPTIMERING – OG EVT. BRUG AF EN MENTALTRÆNER/COACH

Med sportslig hilsen

Lars mars   

Læs også

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 1. del

23-01-2021 12:20, af Lars Mars

Kom godt i gang med mentaltræningen - udnyt corona-tiden og stævnepausen til at optimere dig i hverdagen og i træningen - samt at gøre dig endnu mere optimeret til når det hele starter op igen

Få den bedste start på 2021 - fokuser på det som du kan

08-01-2021 09:29, af Lars Mars

Mange havde nok glædet sig til at komme ud af 2020 – og glædet sig til at kunne starte på en frisk, efter nedlukninger og aflysninger, hjemsendelser og hjemmeundervisning/arbejde, samt alt det andet som har givet begrænsninger og krævet ændringer i hverdagen og i sporten

Optimering af rytteren - Godt nytår til alle

31-12-2020 07:03, af Lars Mars

Få det bedste udbytte af 2021. Slutningen af december og starten af januar, er tidspunktet til at se tilbage på det forgangne år – Hvad gjorde jeg godt? - Hvad gjorde jeg knap så godt?

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour: Det giver ro i maven

23-01-2021 18:38, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre år siden havde Cathrine Dufour kun Atterupgaards Cassidy som kunne gå Grand Prix, men nu begynder listen af udannede Grand Prix-heste at vokse og det giver både overskud og ro i maven hos Cathrine

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

18 heste, 3 lastbiler og 2 ryttere i Portugal

21-01-2021 20:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig

Jytte Jarl lever ikke mere

23-01-2021 10:44, af Thomas Bach Jensen

I går mistede dansk ridehesteavl en stor personlighed, da Jytte Jarl sov ind i en alder af 91 år. Hun var en af de fremtrædende danske hingsteholdere i 60'erne og 70'erne, og efter 25 år på havet flyttede hun tilbage Danmark for at genoptage hesteavlen på Mors

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04, af Kristine Ulsø Olsen

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

Helgstrand opkøber OL-vinder Ludger Beerbaum Stables

17-01-2021 18:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum

Flot debut til Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia

21-01-2021 15:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg

Ponyfamilie og danmarksmester på to år

17-01-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage