Merete Haahr
Brand i stalden er noget der desværre sker regelmæssigt. Ofte sker det på grund af fejl i de elektriske installationer, blandt andet dårlige eller beskadigede ledninger, problemer, som let kan undgås. Har man en gammel stald, som man konverterer til hestestald, sker det af og til at ledningsnettet bliver beskadiget og ødelagt i processen. Derfor bør hesteejere overveje om man skal trække nye ledninger i hele stalden for at være på den sikre side. Nogle gange kan man risikere, at man tilkobler for mange elektriske apparater, som f.eks. støvsuger, ventilatorer, fluefangere eller elektriske klippere, og det kan forårsage en overbelastning af staldens elektriske system. Små dyr, som mus, rotter og husmår kan også medvirke til at ledningsnettet bliver tygget igennem, og dermed blotlægger de, de elektriske ledninger.
Hvad kan vi gøre for at forebygge at branden opstår?
Ifølge bygge- og boligstyrelsen består brandbelastningen i hestestalde blandt andet af inventar og maskiner, samt træpiller hø, ensilage og wrap, og desuden er der ofte store mængder rideudstyr, sadler, skabe etc. Derfor er en af de vigtigste forholdsregler, at man fjerner alt letantændeligt materiale fra den del af stalden hvor dyrene opholder sig i. Det er blandt andet landbrugsmaskiner, der indeholder brændstof, ligesom opbevaring af hø bør være i bygninger der er væk fra stalden. Bygger man en ny hal, skal man tage højde for, at de brandtekniske installationer er pålidelige og kan vedligeholdes gennem hele bygningens levetid. Det kan være f.eks. være en slangevinder der placeres i nærheden af udgangen. Det er en særlig vandslange der opbevares i et slangeskab, og som er koblet direkte til vandforsyningen. De er nemme at håndtere og er effektive til at slukke en brand. Det kræver ikke nogen forkundskaber at bruge den, og det kan redde kostbar tid, inden brandvæsnet ankommer på stedet. Ifølge bygningsreglementet skal der i bygninger over 2000 m2 installeres automatisk brandalarmanlæg, med mindre der er automatisk sprinkleranlæg i bygningen. Et brandalarmanlæg kan være afgørende, særligt på grund af de store afstande der er på en landejendom, og det lange tidsrum, hvor der ikke er nogle personer til stede. Derfor er det afgørende for hurtig indsats at branden bliver opdaget så tidligt som muligt.
Sørg for at have en evakuerings plan
Desværre er prognosen for en hest der har været involveret i en brand ikke så god. Heste har en tendens til at gå i panik i nødsituationer, og er ikke altid de mest rationelle. I en staldbrand kommer røgen ofte ned i hestens boks fra oven. I sin angst prøver kan hesten at springe udover boksvæggen, med det resultat at den indhalere storemængder af røg som giver røgforgiftning. Sørg derfor altid at have en evakuerings plan parat for hestene, hvis uheldet er ude. Se nedenstående video fra
Hesten vil løbe tilbage til den brændende stald
Man skal heller ikke bare slippe dem fri, så de kan løbe ud af stalden. Heste forbinder deres stald med sikkerhed og tryghed, og ved en brand vil de ofte reagere med at blive i stalden uanset, at der er varme, støj og røg. Nogle gange kan heste endda løbe tilbage til en brændende stald igen. Derfor skal man ikke drive hesten ud af stalden, med mindre der er direkte adgang til en sikker fold, Hvis hesten nægter at gå ud af en brændende stald, er den bedste måde at dække dens øjne med en jakke, et saddelunderlag eller et håndklæde, og derefter prøve at lede den ud. Hvis det lykkes dig at få hesten væk fra stalden, så skal du placere dem et sted på ejendommen, hvor man kan sikre at hestene bliver, f.eks. en fold med tydeligt hegn, eller en ridehal, eller et andet sted der kan tilgodese hestenes behov for tryghed og sikkerhed. Slipper hesten fri, vil den måske prøve at løbe tilbage til den brændende stald.
Kontakt dyrlæge med det samme
Størstedel af heste der har været involveret i en staldbrand, dør af røgforgiftning. De der kommer sig har store skader på lungerne og kommer sig sjældent helt. Mange heste vil vise tegn på forbedring i de første dage, men får senere en stor ophobning af væske i lungerne et par dage senere. Hvis din heste har været involveret i en brand eller har været udsat for røg, så kontakt dyrlægen med det samme. Vent ikke til dagen efter, for selvom hesten ser ud til at være ok, kan der være sket store skader på lungerne.
Hvis du har spørgsmål til brand i stalden eller behandling af heste der har været udsat for røg så kontakt altid din lokale dyrlæge.
Læs også magasinet ridehestens temanummer om brandsikkerhed