Blue Hors Don Schufro lever ikke mere

02-01-2020 14:24

Det er trist at skulle meddele, at hingstestaldens konge, Blue Hors Don Schufro, er gået bort i dag i en alder af knap 27 år

Copyright Ridehesten.com
Foto: Blue Hors.
Nyheden fortsætter efter annoncen

I over to årtier har Blue Hors Don Schufro været Blue Hors’ flagskib. Igennem flere år er han af internationale fagfolk blevet betegnet som en levende legende i avl og sport, og han er en sand legende, der har ydet et stort bidrag til dressurhesteavlen langt ud over Danmarks grænser. På Blue Hors troner hans bronzestatue, og den vil altid være et minde om Don Schufros storhed.

– Don Schufro har haft en ubeskrivelig betydning for stedet her; ikke blot i kraft af sine præstationer i både sporten og avlen, men allermest med sin store personlighed og tilstedeværelse. Vi har gjort alt for, at han har kunnet nyde sit otium, men alderen indhentede ham, fortæller Martin Klavsen med sorg i stemmen.

Copyright Ridehesten.com
Det var Esben Møller, der opdagede og indkøbte Don Schufro. Han er her på et sidste besøg for at tage afsked med den fantastiske hingst. Foto: Privat.

OL-medaljevinder

Don Schufro e. Donnerhall/ Pik Bube I/ Unkenruf er opdrættet af Martin Meier, Tyskland. Han er kåret i de fleste europæiske avlsforbund og startede sin avlskarriere hos Paul Schockemöhle, hvor han bedækkede én sæson som 3-års, inden han blev erhvervet af Blue Hors. Han har været en internationalt eftertragtet avlshingst igennem hele sin karriere og har haft særdeles positiv indflydelse i avlen i Danmark, Tyskland og Sverige, hvor han har status af elitehingst og rangerer meget højt med dressurindekstal.

Sportsligt har Don Schufro indfriet alle forventninger. Han har vundet World Cup-kvalifikation og har over 30 sejre og mange placeringer i Grand Prix til de største ridestævner, bl.a. i Aachen, Bremen, Wiesbaden, Lingen, Neumünster og Nörthen Hardenberg. Højdepunktet kom i 2008, hvor han blev danmarksmester i dressur og spillede en afgørende rolle for det danske OL-bronzehold i Hongkong. Individuelt blev han nr. 11.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Signe Wiese.

Enestående præstationsafstamning

Don Schufro er direkte søn af århundredets avlshingst, oldenburgerhingsten Donnerhall, der betragtes som den hingst, der har haft allerstørst indflydelse i moderne dressurhesteavl. Donnerhall, der selv var succesfuld i international dressur med Karin Rehbein, har i en årrække toppet WBFSH’s rangliste som verdens mest succesfulde faderhingst i dressurhesteavlen. Han er far til et rekordstort antal kårede hingste, og står igennem sine mange fremragende døtre som morfar til et utal af succesfulde dressurheste. Blandt hans mest indflydselsesrige sønner er De Niro og Don Schufro, der begge er årgang 1993.

Don Schufros morfar er hannoveranerhingsten Pik Bube I, der var succesfuld med Herbert Rehbein i sadlen. Pik Bube I har selv haft en stor avlskarriere som producent af bevægelsesstærke rideheste og blev far til mange kårede hingste og højtkårede hopper, der viste sig at være et glimrende match til Donnerhall, og således fik han også enorm succes som morfar.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Don Schufros moderlinje, holstenerstammen Der Finländerin, er et helt kapitel for sig. Hans mor og mormor var meget frugtbare hopper, der har givet deres egen høje kvalitet videre til at hav af lige så succesfulde døtre. Hans mors helsøster, Fantasia, er mor til elitehingste Don Primero efter Donnerhall. Don Schufros mor Fiesta er selv mor til en række succesfulde afkom efter Donnerhall, der udover Don Schufro tæller Årets Hoppe 2003 i Oldenburgerforbundet, Fabina, samt andre betydningsfulde avlshopper som Fantastica, Donna Primera, Ferna, Farina, Filia og Fiesta’s Girl, der næsten alle er hingstemødre og står bag kårede sønner som bl.a. Sunny-Boy, Classico, Don Rubin, Sidney, Vito Corleone S, Moosbachhof’s Peron, Tailormade Red Rebel, Blue Hors Veneziano, Blue Hors Zatchmo, Rudisha og Blue Hors Zirrus.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Blue Hors.

Fremragende døtre i avl og sport

Don Schufro har om nogen sat sit aftryk på det hippologiske verdenskort. Han har hele 10 gange ligget som nummer 1 i dressurindeks i Tyskland. På WBFSH's rangliste over dressurhingste med afkom i international Grand Prix har han næsten lige så længe ligget i top 10. I 2019 ligger han nr. 10.

Han er far til 30 kårede sønner, heriblandt elitehingstene Diamond Hit og Blue Hors Don Romantic, samt til årets hoppe i Oldenburg to gange og årets hoppe i Dansk Varmblod tre gange. I alt over 20 DV-medaljehopper, heraf fire med guld.

Det er særligt Don Schufros døtre, der har markeret sig i stor stil, og det er også i udstrakt grad døtrene, der har repræsenteret Don Schufro som faderhingst ved UVM og store mesterskaber som EM, World Cup og OL. Det gælder UVM-vinder UNO Donna Unique og UVM-finalist Rebelle, der begge har gået international lilletur, Donna Asana, der har gået international Grand Prix, lige som Dorina, der har gået OL samt flere døtre i international Grand Prix.

Det gælder ikke mindst Weihegold, der i flere år har toppet verdensranglisten. Blandt Weihegolds topresultater kan fremhæves holdguld og individuelt sølv ved OL 2016 i Rio de Janeiro, tredobbelt guld ved EM 2017 i Göteborg, sejr i World Cup-finalen i Omaha 2017, i Paris 2018 og i Göteborg i 2019. Weihegold er blandt de få heste i verden, der adskillige gange har scoret over 90% i Grand Prix Kür.

Don Schufro spiller en tilsvarende stor rolle som morfar og oldefar til topheste. Således er han morfar til topheste som bl.a. Deja, Skovens Rafael og Sezuan og oldefar til bl.a. Glock’s Zonik og For Romance I og II m.fl.

/Blue Hors.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen