Nina Marie Villadsen
PSSM (polysaccharide storage myopathy) er en form for nyreslag, hvor årsagen til muskelskaderne skyldes en unaturlig ophobning af sukker i musklerne. Den præcise forklaring på denne ophobning af sukker er endnu ukendt, men der er hos en gruppe af heste med PSSM fundet en genfejl i genet GYS1. Denne type af PSSM er arvelig. Det er dog ikke alle heste med PSSM, som har denne genfejl, og derfor har man inddelt lidelsen i to typer, hhv. type 1, som har genfejlen, og type 2, der har samme muskelforandringer som type 1, men som ikke har en fejl i GYS1-genet.
Begge typer af PSSM er fundet hos en lang række hesteracer, bl.a. varmblod, haflinger og connemara ponyer, men der ses en overrepræsentation af quarter horses, appaloosa og belgierheste. Hos heste med PSSM sker der en gradvis opholdning af sukker i musklerne. Sukkeret ligger sig i muskelfibrene og over tid giver det en uensartet muskel med varierende størrelse af muskelfibre og nedsat funktion. Hos nogle heste ses kliniske tegn på PSSM som nedsat præstation, muskelstivhed, rygsmerter, atypisk bevægelse, tab af muskelmasse, mens andre heste viser akutte tilfælde af nyreslag, hvor alle muskler bliver stive, hesten tisser porterfarvet urin og har kraftig muskelsmerte.
Tidligere har man udelukkende testet for PSSM ved at tage en biopsi fra musklerne i hestens baglår. Det kan dog være vanskeligt at se forandringerne i musklerne hos unge heste, da der typiske ikke er en så stor ophobning af sukker endnu. Det er nu blevet muligt at teste for PSSM type 1 med en blodprøve eller en hårtot fra manen, da man kan finde GYS1-genfejlen i DNA’et i blodprøven eller hårtotten. Dette er en hurtig og sikker metode, hvor det er muligt at teste helt unge heste. Denne metode kan anvendes til bl.a. at teste grupper af heste med høj forekomst, inden de bruges til avl.
Der findes ingen direkte behandling for PSSM, men en vigtig del af pasningen af heste med PSSM er at undgå foder med et højt niveau af sukker og stivelse, samt at holde hesten i gang med daglig motion, for at nedsætte ophobningen af sukker i musklerne og dermed blivende skader.
Kilde: Dyrlægerne Nørhald