Beslagsmede på skolebænken

15-01-2017 07:35

Maria Lerche Mortensen

I takt med at der er kommet mere og mere fokus på beslagsmedenes uddannelse, er uddannelsen også blevet ændret og moderniseret. Men hvordan forgår det når man bliver uddannet beslagsmed? Det tager vi her et kig på 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det tager som udgangspunkt 3 1/2 år at uddanne sig til beslagsmed, hvis man starter uddannelsen med et grundforløb på en teknisk skole, eller 4 år, hvis lærlingen allerede har fundet en læremester og derfor starter i det, der hedder Ny Mesterlære. Hovedparten af tiden tilbringer lærlingen ude hos sin mester i mesterlære, men i løbet af uddannelsen, er smedelærlingene på skoleophold i 21 uger.

Skoleopholdene foregår på Beslagskolen, der en del af Institut for Produktionsdyr og Heste og som hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet (SUND KU). Skolen har til huse sammen med Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup. På Beslagskolen undervises i en meget bred vifte af fag, der alle har til formål at ruste lærlingen med en opdateret viden om heste og fagets krav til beslagsmeden, og til forståelse af gældende love og regler, som fx Hesteloven.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En beslagsmedelærlings skoleophold kan groft opdeles i to typer – skoleophold baseret på teoretisk undervisning, og skoleophold med praktisk undervisning. Hvornår skoleopholdene præcist er placeret, er individuelt for den enkelte lærling, men hvert skoleforløb indledes med et teoretisk modul, som følges op af et praktisk modul, hvor lærlingene får omsat deres nye teoretiske viden til praksis.

Vil du læse mere om beslagsmedenes uddannelse? Så find september bladet fra 2013 frem og slå op på side114, her kan du nemlig finde et helt tema om beslagsmede og skoning af heste.

Ligger du ikke inde med bladet, kan artikelen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen