Ask-hingstene er WFFS-negative

15-07-2018 15:55
Avl

Stutteri Ask på Fyn skriver i en nyhed, at de netop har fået svar på WFFS-prøverne af alle deres aktive avlshingste og kan meddele, at alle er testet negative for WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome)

Copyright Ridehesten.com
Ci Ci Senjor Ask.

Den største hingstestation med springhingste i Danmark, Stutteri Ask, meddeler, at alle stutteriets aktive hingste er testet negative for den genetiske sygdom (Warmblood Fragile Foal Syndrome).

Følgende Ask-hingste er testet og frie og WFFS: Action Man Ask Z, Cassado Ask, Ci Ci Senjor Ask, Cornettino Ask, Cyrano Ask, Favorit Ask, Frontier Ask, Humberto Ask, Kanango Ask  Quarz Ask, Todt Un Price Ask.

Nu er de fleste avlshingste i den danske varmblodsavl testet, og det samme gælder i Sverige og Holland, mens tyskerne stadig står tilbage for den åbenhed. Resultatet af de hollandske tests har dog fået en lille drejning, idet hingsten Apache er blandt dem, der har testet N/N (negativ), mens flere af hans sønner er bærere af genet. I mellemtiden er det kommet frem, at moderen til hans positivt testede søn Jovian har vist sig at være negativ, så der stilles lige nu spørgsmål ved validiteten af de første hollandske test.

Info

Hvad er WFFS?
Føl med Warmblood Fragile Foal Syndrome bliver født for tidligt, svage, ude af stand til at rejse sig og/eller med abnormaliteter i specielt huden, så de må aflives få dage efter fødslen.
Tilstanden skyldes et såkaldt vigende gen. Det betyder, at føllet skal have det fra både moderen og faderen for at sygdommen kommer til udtryk. Omvendt kan en hest, der kun bærer genet fra en af sine forældre arve det videre til sine afkom uden selv at have sygdommen. Hvis både hingsten og hoppen er bærere af genet, vil der være 25 % chance for at få et føl med sygdommen, ligesom der vil være 50 % chance for at få et afkom der bærer genet uden sygdom og 25 % chance for at få et afkom der ikke bærer genet for sygdommen. I det tilfælde at kun en af forældrene er bærere af genet for WFFS vil ingen af afkommene få sygdommen i udbrud, men 50 % af de fødte føl vil være bærere af genet.
I princippet kan man avle på en bærer af genet uden risiko for sygdom, hvis bare man sørger for at krydse, med en forælder der ikke er bærer af genet. Man vil dog på langt sigt sprede genet i racen, da 50 % af føllene vil være skjulte bærere af genet uden at udvise sygdom.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner