Årets Hubertusjagt er nu på søndag

01-11-2022 06:28

Trine Askjær-Jørgensen

Så er det snart tid til årets Hubertusjagt, som sædvanen tro finder sted den første søndag i november. På søndag den 6. november kl. 10.00 er Dyrehaven nord for København således fyldt af ryttere og heste, der er klar til at deltage i den over 100 år gamle tradition

Nyheden fortsætter efter annoncen

Historie
Hvert år den første søndag i november afholdes årets Hubertusjagt. Sådan har det været siden år 1905 dog med enkelte undtagelser under 2. verdenskrig og i 2020 pga. Corona. Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det enestående stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter.

Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af ”forlorne” ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker. Tempo m.m. styres af feltets master, som rider med høj hat.

Ovenstående historie er den direkte anledning til, at Dyrehaven i 2015 er optaget på UNESCOs liste over verdensarv. I anledningen af UNESCOS 50-års jubilæum i år åbner UNESCO en særlig udstilling mellem slottet og Magasindammen på Hubertusdagen. Udstillingen fortæller bl.a. om Hubertusjagtens symbolske videreførelse af den gamle parforcejagt og dens betydning for Danmarkshistorien.

På dagen
Søndag den 6. november 2022 fra kl. 10.00 rider ca. 80 ryttere den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary kommer til Eremitageslottet og overrækker præmien til dette års vinder efter jagten. Rytterne mødes kl. ca. 9.30 ved Peter Lieps hus. Her vil May-Britt Kattrup fra hesteryg fortælle om dagens Hubertusjagt, dens historie og traditioner. Under hele jagten speaker Tina Pihl Fossing og Peter Gilsfort fra Eremitageslottet, så tilskuerne kan følge med i feltets færden og samtidig blive beriget med lidt historie om Dyrehaven og jagtridning.

Om jagten
Jagten er ca. 10 km lang med 32 forhindringer. Undervejs skal rytterne igennem Ulvedalene samt have et udspring ved Sandskredet, der ligger på den lige vej mellem Eremitageslottet og Peter Lieps hus (se hele ruten i vedhæftede program). Ikke alene giver det et sus i rytterne, men publikum mærker også suset. Kl. ca. 11.20 er Hubertusjagtens Waterloo, når rytterne skal igennem magasindammen. Kort efter rider de ca. 30 ryttere, som er kvalificerede til opløbet mod Hjortekær for at ride om kap op mod Eremitageslottet. Vinderen modtager Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Marys ærespræmie og hædres under traditionelle ceremonier til Hubertusballet søndag aften på den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For jagtrytterne er Hubertusjagten afslutningen på en sæson med jagter hver søndag i forår og efterår i Dyrehaven, i de Sjællandske skove og på godser samt tre jagter på Hof Sudermühlen i Tyskland, dsv. i alt 23 jagter. Se mere på Sportsrideklubbens side og www.hubertusjagt.dk.

Program med ruten og oplysninger om Hubertusjagten uddeles ved de fleste røde låger ind til Dyrehaven.

Hubertusjagten arrangeres af Sportsrideklubbens jagtledelse. Officialposterne rides i år af Henrik Friis og Chris Winther som ræve, hovedmaster er Mette Kaufmann og sidemastere er May-Britt Kattrup og Peter Skifter. For ponyerne rider Katja Andersen master.

Tilskuere
Hubertusjagten har udviklet sig til en tradition for de op til 40.000 tilskuere, som møder op og følger rytternes tur over stok og sten. Trækplastre er især udspringet i magasindammen og opløbet, som har mål ved det historiske Eremitageslot.

OBS: Statsskoven/Naturstyrelsen har i år forbudt parkering i Dyrehaven. Det vil sige, at man ikke kan parkere på græsset indenfor lågen ved Hjortekær.

Se mere på Sportsrideklubbens Facebook-side eller følg med på begivenheden på Facebook.

Copyright Ridehesten.com
Igen i år overrækker kronprinsesse Mary præmierne. Her ses hun med prinsesse Josephine og prins Vincent sidste år. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen
Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen