Cecilie Lindahl
DM i ponydressur for hold nærmer sig, stævnet afholdes d. 15-17 september hos Frederikshavn Rideklub. Danmarksmesterskabet er for klubhold, og hvert hold består af 3 eller 4 ryttere, som rider programmerne LA4B, PRI, PRT og PRM. Der er sikkert mange af jer, som er igang med de sidste forberedelser i træningen og med pakningen. Programmerne skal øves, nogle specifikke øvelser skal måske forbedres, stævnetøjet skal lægges frem mm. Her vil jeg give jer 7 af mine tips til programridning – måske kan nogle af tipsene hjælpe jer til DM eller til andre stævner.
7 tips til programridning
Tip 1: Definér målet og sæt forventningerne:
Hver gang du rider op ad midterlinien for at påbegynde dit program, kan det være en god idé at have et klart defineret mål med at ride programmet. Et defineret mål og en form for forventningsafstemning er vigtigt, da det har indflydelse på, hvordan du skal ride inde i programmet.
Nogle gange er målet med programridningen at vise et stabilt program uden de store fejl. Her er rytterens opgave at holde hesten i en jævn takt og rytme og at forberede hesten på øvelserne uden at ride med et store pres. Andre gange er målet at ride til sit yderste og at vise det maksimale frem i hesten. Dette kan være målsætningen for den erfarne hest og rytter ved mesterskaber og ved afgørende kvalifikationer. Her er rytterens opgave under programridningen at fokusere på detaljerne, at forlange kvalitet i de enkelte øvelser, og at ride med stort udtryk. Ved et DM har de fleste ekvipager en vis rutine i at ride det valgte program, og ofte er målet derfor at ride til sit aller bedste på dagen. Tag en snak med din træner omkring mål og forventninger for programridningen ved stævnet, så I sammen kan lægge en plan for hvordan du skal ride inde i programmet.
Tip 2: Visualiser din programridning:
“Øvelse gør mester” – øv programmet mange gange oppe i hovedet. Øv ikke kun linjerne, men visualiser også hvordan du skal forberede hesten på øvelserne i programmet. Repeter eksempelvis dine hjælpere og signaler til hesten undervejs i programmet: Hvor er det meget vigtigt med en stor halv parade, hvor skal du især huske at få højre skulder på plads, hvor skal du huske at støtte ekstra op med venstre schenkel osv. Det gode ved mental træning er, at man kan øve programmet lige så ofte man ønsker, hvorimod det er begrænset, hvor ofte man kan øve det på hesteryg.
Tip 3: Rid hesten i en form, som du kan bevare igennem programmet:
I sammenhæng med at fastlægge målet og forventningerne til programridningen er det også vigtigt at vælge en form på hesten, hvor du kan ride et sammenhængende og flydende program. Med form mener jeg holdning, samlingsgrad, bæring, afskub mm. Vælg en form, som du også kan ride øvelserne i. Det giver et mere harmonisk program.
Tip 4: Visualiser dit program ved stævnebanen:
Brug nogle minutter ved den bane, hvor du skal ride dit program og visualiser dig selv ride programmet. Det giver et bedre overblik, når du kommer ind på banen med hesten. Gennemgå ikke kun linjerne og øvelserne, men også dine korrektioner. Vær bevidst om dine udfordringer i programmet, men visualiser din programridning, hvor tingene lykkes planmæssigt.
Tip 5: Kend startsignalet:
Hvis du har mulighed for at se en rytter, inden du selv skal ride, læg da mærke til, hvordan den pågældende dommer giver startsignal, og dan dig et indtryk af, hvor hurtigt startsignalet gives. Det giver dig en bedre ro, når du skal til at begynde dit eget program, og du kan bedre fokusere på at få hesten klar, inden du rider op ad midterlinjen.
Tip 6: Rid flot på kortsiderne:
Undervejs i din programridning vil der være linjer, hvor du har mulighed for at vise dommeren et flot billede af dig og din hest. Kortsiderne er ofte de linjer i programmet, hvor dommeren bedst kan se jer, og ofte er linjen ikke forstyrret af øvelser. Sid lidt ekstra flot, og rid med lidt ekstra udtryk på kortsiderne.
Tip 7: Rid hjørnerne og husk de halve parader:
Rid alle hjørner i dit program, så du ikke mister hesten undervejs i programmet. At ride hjørner vil sige at ride igennem hjørnet med en halv parade, så du undervejs i hele programmet balancerer hesten og får den forberedt på øvelserne. Uden de halve parader vil hesten falde mere og mere på forparten i løbet af programmet.
Jeg håber, at I kan bruge mine tips – både Jer som inden længe skal ride DM for hold, men også Jer, som skal ud og ride andre stævner. Rigtig meget held og lykke!
Mvh. Line Hermann Hass