6-årige og danmarksmestre til samme stævne

21-09-2024 22:07

Vallensbæk Rideklub er i denne weekend værter for årets danmarks- og DRF-mesterskaber i voltigering. Toppen af dansk voltigering er samlet under samme tag som fremtidens stjerner, hvor børn helt ned til seks år er trukket i opvisningstøjet. Denne plads til bredden er kendetegnende for sporten, mener arrangør

Copyright Ridehesten.com
Vallensbæk Rideakademi har afholdt mange mesterskaber og samlede tidligere på året et hav af mennesker til DM i dressur. Denne weekend gælder det DM og DRF-mesterskaber i voltigering, hvor konkurrencerne er rykket ind i ridehallerne. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Omtrent 150 voltigører har siden i går, fredag, været samlet på Vallensbæk Rideakademi for at kæmpe om medaljerne i de nationale mesterskaber – men det har ikke kun været med fokus på medaljer, for sammenholdet til et stævne som dette er noget helt særligt, og der er en næsten "lejrskoleagtig" stemning, beskriver arrangørerne. 

Mette Sylvest og Maja mikkelsen, der til dagligt underviser i voltigering på Vallensbæk Rideklub, har sammen med tre andre stået i spidsen for at arrangere stævnet og er tilfredse med afviklingen indtil videre:

Det er gået super godt, ja faktisk over al forventning. Vejret er med os, og folk er tilpasse og får vist højt niveau på banen, lyder det fra Mette, der suppleres af Maja: – Der er god stemning på barrieren, hvor alle voltigørerne – som det er kutyme – bliver heppet ind og ud af banen.

I 2022 var den sjællandske klub for første gang værter for voltigeringsmesterskaberne. I 2023 blev DM-stævnet, som så mange gange før, afholdt i Esbjerg og Omegns Rideklub af 1985, men i år var danmarks- og DRF-mesterskaberne igen tilbage i Vallensbæk. 

Fakta
Hvad er voltigering?

Voltigering er en form for gymnastik på hesteryg, hvor hesten styres fra jorden af en longefører, mens udøverne udfører deres akrobatiske programmer. Der gives karakterer op til 10 for de enkelte øvelser i såvel det obligatoriske og det tekniske program samt i freestyle-programmet, hvor koreografi, teknik og artistudtryk også spiller ind. Desuden udgør hestens og longeførerens samarbejde en vigtig del af den samlede karakter. Altså er der i høj grad tale om teamwork, som skal gå op i en højere enhed. Der er findes flere forskellige discipliner, hvor der er den individuelle konkurrence for hhv. mænd og kvinder samt en holdkonkurrence og Pas De Deux (for par). 

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Maria Tinggard Sørensen fører efter førstedagens konkurrence det individuelle DM for dameseniorer. Her ses hun til NM tidligere på sommeren. Foto: Ridehesten.com/Aviaja Vindum Hansen

Højt niveau forud for finalen
Disse mesterskaber markerer afslutningen på sæsonen, og det betyder, at alle peaker nu. Efter at have finpudset gennem alle sæsonens stævner stiller alle voltigørerne nu med deres skarpeste, og det er tydeligt at se, beskriver Maja og Mette, der dagen igennem har været travlt beskæftigede med at få stævnet til at køre på skinner.

Foreløbigt i front i det officielle danmarksmesterskab for individuelle dameseniorer er Maria Tinggaard Sørensen på hesten Kira med Emma Ravn som longefører. De fik en samlet score på 6,493 (ud af 10 point) efter dagens obligatoriske og tekniske program, inden det i morgen er tid til det frie program, hvor voltigørerne selv sammensætter koreografi og musik. I DRF-mesterskabet for individuelle herreseniorer er Magnus Egelund RavnKira og igen med Emma Ravn som longefører foreløbigt i spidsen. Derudover er første afdeling af yderligere DRF-mesterskaber for de forskellige ungdomsgrupper blevet afviklet i dag. Desuden er første afdeling af landsmesterskaberne, som er nationale mesterskab på et lavere niveau, blevet indledt i dag, mens også grupperne og parrene har været på banen i hhv. holdkonkurrencen og Pas De Deux. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I morgen venter finalerne i de forskellige mesterskaber, hvorefter medaljerne skal hænges om halsen på de nykårede danmarks-, DRF- og landsmestre.

Fakta
DM vs. DRF-mesterskaber

Værd at forklare er det, at forskellen mellem danmarksmesterskabet og DRF-mesterskaberne er, at DM'et anerkendes som et officielt mesterskab af Danmarks Idrætsforbund (DIF), hvor DRF-mesterskaberne er hestesportens egne mesterskaber – akkurat som det er tilfældet i andre discipliner, hvor der også kun er et officielt danmarksmesterskab i seniordressur og ikke i ungdomsdressur.

Copyright Ridehesten.com
Selv de yngste kan være med til voltigering, hvor de laveste programmer udelukkende foregår i skridt. Foto: Privat

Alle hjælper alle
Aldersspændet til stævnet er bredt, hvor de yngste voltigører på de laveste niveauer er fem til seks år, mens voltigørerne i seniormesterskaberne er langt ældre. Det giver en særlig dynamik, fortæller Mette:

Det giver virkelig børnene noget at kunne se op til ved at lade sig inspirere af de dygtigste i sporten. De får mod på at tage hjem og træne til vinter. Der er bare en super fed klubånd fra den yngste til den ældste, og alle er så gode til at hjælpe hinanden og især at tage sig af de yngste.

Til fredagens vettjek var en enkelt hest ikke "fit to compete", og derfor stod det pågældende voltigeringshold uden hest. Heldigvis var hjælpen ikke langt væk, og gruppen blev hurtigt tilbudt en ny hest, som de kunne låne til weekendens starter, fortæller Maja som et eksempel på hjælpsomheden i sporten.

Folk vil bare det bedste for hinanden, og selvfølgelig skulle der findes en ny hest, så børnene kunne starte. Vi har arbejdet for at arrangere det her stævne det sidste halve år, så det er skønt at se, at stemningen er god, og folk hjælper hinanden til at få et godt stævne, slutter arrangørerne af. 

Start- og resultatlister.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner