Cecilia Lindahl
SEGES Heste giver her fem gode råd, som de anbefaler at man tager hensyn til i forbindelse med udarbejdelsen af en opstaldningskontrakt.
1. De fysiske rammer
Det første råd fra SEGES er, at udlejer og lejer skal være enige om de fysiske rammer omkring hesten. Her er der samtidig tale om praktiske hensyn og foranstaltninger såsom fodring af hesten, hvordan er foldforholdene osv. Her skal det fremgå af kontrakten, hvad opstaldningsstedet forpligter sig til, samt hvad opstalder forpligter sig til.
2. Ansvarsforholdene
Der skal være helt klare retningslinjer i kontrakten for, hvem der har ansvaret hvornår. Altså i hvilke situationer eller sammenhænge er det opstalder, der har ansvaret, og hvornår er det omvendt opstaldningsstedet, der har ansvaret.
3. Hvad får du for pengene?
Det er desuden vigtigt, at der i kontrakten fremgår, hvad opstalder får for pengene. Således at der ikke opstår uenighed eller misforståelser. Opstaldningskontrakten skal være meget udførlig på dette punkt og beskrive hvilke ting, der indgår i opstaldningen og dermed i prisen – foder, hø, wrap osv.?
4. Opbevaring af pas
I forbindelse med de mange nye tiltag i forhold til pasregler osv. Er det desuden meget vigtigt at skrive ind i opstaldningskontrakten, hvor hestens pas opbevares. Da der er strikse regler for, at passet skal følge hesten, er det derfor vigtigt at begge parter enes om, hvor passet opbevares, samt hvem der betaler for konsekvensen af, at passet ikke er hos hesten i tilfælde af kontrolbesøg fra fødevarestyrelsen.
5. Hygiejne
Hvis du som opstaldningssted står for at fodre, skal den overordnede ansvarlige registreres ved fødevarestyrelsen. Her kan man blive registeret under den forenklede ordning GMP – de nærmere regler i foderhygiejnen kan læses på seges.dk.
I samme ombæring er det desuden vigtigt, at det fremgår af kontrakten, hvorvidt hesten er taget ud af konsum eller ej. Dette kan have afgørende betydning for behandling af hesten i forbindelse med sygdom, og det bør derfor fremgå så udlejer af boksen ikke er i tvivl, hvis man er nødsaget til at behandle hesten akut.