5 tips til en renvasket hest

27-09-2017 14:11

Cecilie Lindahl

Uanset om hesten skal klargøres til stævne eller bare trænger til en mere grundig rengøring, så er der en kort guide til, hvordan du nemt og enkelt vasker din hest.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Husk inden du starter:

  • Svampe: en stor svamp til hestens krop og mindre svampe til fx. dens hoved.
  • Skrubbehandske: ideel til at skrubbe mudrede eller svedige områder
  • Svedskaber: til at fjerne overskydende vand, og derved afkorte tørringsprocessen
  • Shampoo: vælg en shampoo der passer til hestens hud og pels
  • Spande: mindst to; en til rent vand, hvis du ikke har en vandslange, og en til sæbevand(blandet efter producentens anbefalinger)

1. Forberedelse

Det er altid en god idé at være godt forberedt, især hvis din hest er nervøs eller utålmodig af natur. Er det tilfældet, så kan det være godt at alliere sig med en hjælper, der kan berolige hesten, mens man selv vasker.
Der skal også vælges et sted til at vaske hesten. Her er det ideelt med en skridsikker overflade og adgang til varmt vand. Har du ikke mulighed for at bruge vandslange, så er det en god idé at have  flere spande med vand klar i forvejen.

Et lille tip er at smøre hestens hove med hovfedt eller -olie inden vask, så det varme vand ikke opbløder hovene.

2. Gør hesten våd

Når hesten gøres våd vænner den sig også til vandtemperaturen, og du har mulighed for at finde en passende vandtemperatur til hesten.

Start med forbenene og arbejd dig op til skuldrene, halsen og manen. Dernæst fortsætter du henover hestens ryg til flanken og så bagbenene, maven og mellem bagbenene. Gør så forsigtigt halen våd, mens du selv står ved siden af hesten – husk sikkerheden! Til sidst gør du også hesten forsigtigt våd i hovedet og undgår at få vand i dens øjne og ører.

Hold godt øje med vandslangen, hvis du bruger sådan en, så den ikke bliver viklet omkring hestens ben.

Nyheden fortsætter efter annoncen

3. Shampoo

Brug en stor svamp til at fordele sæbevandet ud over hestens krop ved brug af samme fremgangsmåde som i trin 2.

Brug skrubbehandsken på særligt beskidte områder samt i man og hale, evt. med lidt ekstra shampoo. Hvis noget af shampooen begyndet at tørre ud i hestens pels, så skyld det grundigt af, inden du fortsætter med at vaske. Brug en separat svamp mellem hestens bagben og under halen. Husk endelig at for meget shampoo faktisk kan gøre pelsen mere mat og tør.

4. Skyl

Skyl shampoo grundigt ud af pelsen og start på den side, hvor du først vaskede med shampoo. Brug helt rent vand, når du skyller hesten. Det kan være en god idé at bruge en svedskraber til at skrabe sæbevandet ud af pelsen inden du skyller eller mellem skylninger. Bliv ved med at skylle til der ikke er mere shampoo i pelsen.

5. Tør

Fjern så meget vand som muligt fra hestens pels ved hjælp af svedskraberen og tør grundigt hestens ben med et håndklæde.
Hvis du bruger en form for balsam eller glansspray på hestens pels, så undgå områder, hvor udstyret er under ridning, såsom sadelleje, under gamacherne mv., da produkterne kan gøre pelsen så glat, så udstyret har svært ved at blive på plads. Slut af med at strigle hesten over med en god børste.

Begynder det er blive køligt, så giv hesten et fleecedækken eller lignende på og gå lidt med den indtil den er tør.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald