5* GP uden sporer: – Fordi jeg kan!

25-02-2024 17:08

Den litauiske dressurrytter Justina Vanagaite annoncerede tidligere på ugen, at hun ved CHI-stævnet i Doha vil være den første dressurrytter til at starte femstjernet Grand Prix uden sporer - det resulterede i et topresultat i Küren

Copyright Ridehesten.com
Justina Vanagaite og Nabab i Doha. Foto: Lukasz Kowalski
Nyheden fortsætter efter annoncen

Litauiske Justina Vanagaite og hendes 11-årige BWP-vallak Nabab e. Sir Donavan/ Krack C har vi flere gange stiftet bekendtskab med på den internationale dressurscene i 2023, hvor hun først var til start i Herning under hingstekåringen, senere på året til EM i Riesenbeck og tilbage i Danmark ved World Cup i Herning.

Efter en meget succesfuld sæson gav Justina sin hest en vinterpause på to måneder helt uden at blive redet, og da hun startede Nabab op igen, red hun uden sporer.

– Efter nogen tid fik jeg ideen om, at jeg ville starte stævne på ham uden sporer. Vores sport er blevet negativt eksponeret på det seneste, så jeg fik lyst til at vise, at der også er positive ryttere med et nært forhold til deres heste, fortæller Justina.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg besluttede mig for at gøre det som et eksperiment, og nogle reagerede med at sige, at det er fint at eksperimentere, men måske ikke ligefrem ved et femstjernet stævne. Jeg kender jo min hest bedre end nogen anden, så jeg var ikke i tvivl, og hvorfor ikke bare prøve?, fortæller Justina Vanagaite fra stævnet i Doha. 

Sporer eller ej, så red Justina Vanagaite i går til 75,745% og en tredjeplads i 5-stjernet Grand Prix Kür.

– Jeg har kun modtaget positive reaktioner hernede, og folk har sagt til mig, at det er modigt gjort, og TD'erne har joket med, at jeg har gjort deres job lettere, fordi ikke behøvede at tjekke for blod fra brug af sporer. Mange har spurgt, hvorfor jeg gør det, og selv om der er flere årsager, så er hovedårsagen, fordi jeg kan!, slutter 33-årige rytter.

Copyright Ridehesten.com
Justina Vanagaite og Nabab i Doha. Foto: Lukasz Kowalski
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen