10 øjeblikke fra 10'erne, vi aldrig glemmer

30-12-2019 19:33

Camilla Tiefensee Schrøder

Vi er på nippet til at træde ind i et nyt årti, og i den anledning kommer Ridehesten.com med et bud på de største øjeblikke i dansk ridesport i 2010'erne. Husker du dem også som var det i går?

Copyright Ridehesten.com
Man kan ikke andet end at blive smittet af smilene på dette billede, hvor Daniel Bachmann Andersen, hans kone Tiril Bachmann Anerud og hestepasser Robbie Sanderson fejrer World Cup-sejren i 's-Hertogenbosch med en god selfie. Foto: FEI
Nyheden fortsætter efter annoncen

Her er Ridehesten.coms bud på ti af de største øjeblikke i 2010'erne – i vilkårlig rækkefølge:

1) World Cup-sejr til Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack (2019)
Vi starter med et blik på det forgange år. Som dressurentusiast er det svært at tænke på 2019 uden også at tænke på Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack. Efter flere år med Cathrine Dufour øverst på den danske dressurtrone lykkedes det i år Daniel Bachmann Andersen at vinde DM-guld med den 15-årige avlshingst. Med alle parrets forrygende internationale resultater det seneste år er det svært at vælge et enkelt øjeblik som det mest betydningsfulde. Men ovenstående billede fra World Cup-sejren i 's-Hertogenbosch siger mere end tusind ord.

2) Danmark vinder FEI Nations Cup-finalen i Barcelona (2010)
Vi har i juledagene haft en artikel på Ridehesten.com, der alene var dedikeret til dette årtis højdepunkter i springning, og vil derfor ikke gentage dem alle her. Men en enkelt begivenhed kan dog godt tåle at komme med her på listen også, og det var da det danske hold bestående af Tina Lund (Zamiro), Emilie Martinsen (Caballero), Thomas Sandgaard (Rubber Ball) og Andreas Schou (Uno's Safier) med daværende landstræner Achaz von Buchwaldt vandt hold-konkurrencen i FEI Nations Cup i Barcelona i 2010. Det var ganske enkelt det største øjeblik i dansk springsports historie. Lad os håbe, at de dygtige danske springryttere kan skabe flere af den slags historiske øjeblikke i det næste årti!

Copyright Ridehesten.com
Springlandsholdet ses her ved JBK Horse Show i Odense: Andreas Schou, Thomas Sandgaard, Tina Lund, Emilie Martinsen og Karina Rie Truelsen. Foto: Ridehesten.com

3) Anna Kasprzak og Donnperignon "aquaplanede" ved OL i London (2012)
I 2012 kom det danske dressurhold på fjerdepladsen ved OL i London, hvilket var en flot præstation i sig selv. Med på holdet var Anna Kaspzrak, der som helt ny seniorrytter formåede at ride sig i finalen på Donnperignon, og her på redaktionen vil vi sent glemme makkerparrets præstation i øsende regnvejr.
Netop som de skulle til at ride på banen, åbnede himles sluser sig med en sådan voldsomhed, at dommerne i militaryrytternes konkurrence valgte at udsætte klassen i 10 minutter. Men den mulighed fik dressurrytterne ikke, og Anna blev ringet til start, mens regnen piskede ned. Publikum begyndte at blive urolige og le og tale sammen, slå paraplyer op eller simpelthen løbe fra deres pladser, og at Pepe og anna kunne bevare roen var helt utroligt.
– Pepe gik og småvrinskede under hele programmet, simpelthen fordi han var utryg over larmen fra publikum. Alligevel blev han hos mig og lyttede til mig. Det viser bare, hvilken kammerat han er, fortalte en glad Anna Kaspzrak, som opnåede over 75 % for sit ridt.

Copyright Ridehesten.com
– Jeg aquaplanede godt nok i sadlen i den sidste øgning, fortalte Anna Kasprzak med en latter om sit regnfulde ridt ved OL i London 2012. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

4) Charlotte Dujardin slog rekord med Valegro på dansk grund (2013)
I 2013 var vi så heldige at få verdenseliten på besøg, da der blev afholdt EM i Herning. Det var fantastisk at være vidne til et historisk øjeblik, da den britiske toprytter Charlotte Dujardin med et ridt bedømt til 85,912% satte ny verdensrekord i Grand Prix med legenden Valegro.
I det kommende årti kan vi se frem til at afholde VM i dressur, paradressur, springning og voltigering på dansk grund i Herning – vi kan næsten ikke vente!

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Dujardin og Valegro slog verdensrekorden i Grand Prix ved EM i Herning i 2013. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

5) Stinna Tange og Horsebo Smarties red forkert og vandt guld (2018)
Tænk at ride forkert i sit dressurprogram og alligevel vinde VM-guld. Det kræver noget af et overskud, men det var, hvad den populære paradressurrytter Stinna Tange og Horsebo Smarties præsterede ved VM i Tryon i 2018. Stinna red på banen som trejdesidste rytter i Grad II, og alt så ud til at gå strygende – lige indtil der pludselig blev ringet med klokken. Stinna var kommet til at fortsætte i trav i stedet for at ride schenkelvigning, og den tydeligt skuffede rytter måtte med et tappert smil vende hesten om og prøve igen, velvidende at fejlridtet koster to dyre point i den samlede score. Det var svært ikke at holde vejret, da konkurrenten Pepo Puch red på banen som sidste rytter. Han red et flot ridt, med opnåede lige akkurat ikke nok procenter til at slå den danske paradressurstjerne. Selv den britiske kommentator på FEI TV kunne ikke skjule sin lettelse over, at guldet gik til Stinna.
– Hun har så meget fortjent det, lød det fra kommentatorboksen.

Copyright Ridehesten.com
Stinna Tange og Horsebo Smarties havde et fantastisk år sammen i 2018, hvor de bl.a. vandt VM-guld, inden hesten blev pensioneret. Foto: FEI/Liz Gregg

6) Sezuan scorede 10 gange 10 i materialprøven (2012)
"Med ti 10-taller og tre gange 9,5 og dermed ialt 987,5 points leverede den mørkebrune superstar Sezuan fra Helgstrand Dressage i høj grad op til forventningerne, og både dommere og testrytter måtte overgive sig til hingstens helt suveræne gangartspotentiale." Sådan skrev Ridehesten.com efter 35-dages testen på Vilhelmsborg den 8. november 2012, hvor der ikke var så mange tilskuere – men de få, der var til stede, vil helt sikkert huske synet af den prægtige Sezuan, som senere blev den første til at vinde UVM-guld tre år i træk.

7) Fiontini vinder sin trejde UVM-sejr i træk (2017)
Året efter Sezuans triumf lykkedes det DV-hoppen Fiontini at gøre præcis det samme. Ridehesten.com skrev: "Det var kun den anden UVM-finale for syvårs i historien, men hvilken finale, hvilke heste, hvilke præstationer – og hvilken nervepirrende spænding! Stemningen efter finalen var boblende og brusende blandt de mange danskere, der er rejst til Ermelo for at give de danske ryttere og heste deres opbakning. For resultet blev fuldstændig forrygende med en DV-hest som vinder og tredobbelt UVM-vinder, en dansk trakehner som bronzemedaljervinder, en danskavlet og kåret DV-hingst på femtepladsen, en danskavlet oldenburger på sjettepladsen og igen en DV-hest på trettendepladsen."

Copyright Ridehesten.com
Fiontini blev med sin spanske Helgstrand-rytter Severo Jurado Lopez hædret i gallashowet ved DV's hingstekåring i Herning efter de flotte UVM-resultater. Foto: Ridehesten.com

8) Hingstekåringes  40-års jubilæum (2019)
Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning er hvert år et højdepunkt for mange af os ryttere, og i 2019 blev der fejret 40-års jubilæum i stor stil med bl.a. et museum og en "hestenes walk of fame", hvor man kunne mærke historiens vingesus. Det er utroligt, hvordan Hingstekåringen har udviklet sig og stadig udvikler sig år for år. Med mere end 67.000 gæster blev der sat besøgsrekord i 2019 – og det har helt sikkert ikke toppet endnu!

Copyright Ridehesten.com
Et rørende øjeblik fra "The Greatest Show"-gallashowet ved Hingstekåringen i Herning 2019. DRF's formand Ulf Helgstrand, dressurrytteren og forretningsmanden Andreas Helgstrand samt pony/juniordressurrytteren Alexander Helgstrand indtog arenaen sammen. Tre generationer fra en familie, der i den grad har sat deres præg på 10'erne, og nok også kommer til at gøre det i 20'erne. Foto: Ridehesten.com

9) Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy vinder EM-bronze (2017)
Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy havde stor succes i junior- ungrytterårene, hvor de vandt både EM og DM flere gange. Men kunne de også holde det høje niveau i seniorrækkerne? Selvfølgelig kunne de det, og det blev der sat to tykke streger under, da de vandt individuel bronze ved EM i Göteborg i 2017 og samtidig sikrede hold-sølv til Danmark.
Og det var kun begyndelsen. Siden har Cathrine Dufour vundet flere store sejre både med Cassidy og Bohemian. I år blev det til endnu en EM-bronzemedalje med Cassidy, og hun har flere gange slået dressurdronningen Isabell Werth – senest i Saab Top 10 her i efteråret.

Copyright Ridehesten.com
Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy ved EM i Göteborg. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

10) Hvad var dit største øjeblik?
Det er svært at udråbe de ti største øjeblikke fra et helt årti, når der er så mange at vælge imellem. Mon vi har glemt dit favoritøjeblik, kære læser? Deltag gerne i debatten på vores facebookside.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner