Merete Haahr
1. Undgå skader
Selvom en unghest har et roligt og fornuftigt temperament, så er den stadig meget uerfaren, og den kan meget let fare op og blive bange, særligt i nye situationer. Ungheste er generelt mere uforudsigelige end de ældre og erfarne heste, og derfor er det ekstra vigtigt, at du tager dine forholdsregler. Rider du, er det absolut nødvendigt at bruge hjelm, og en sikkerhedsvest kan forhindre store skader hvis uheldet er ude. Selv hvis du træner din hest fra jorden, vær forudseende og tag ikke chancer eller smutveje, der kan udvikle sig til en potentiel farlig situation.
2. Skræm ikke hesten
Jo mere hesten ser, og jo mere erfaring den får, jo mindre skræmt bliver den, når den gør fremskridt inden for ridning og skal ud til konkurrencer og shows. Forbered altid hesten hjemmefra i vante omgivelser og uden stress. Det kan være en god ide at træne trailer læsning hjemmefra et par gange om ugen, så det ikke bliver en stor ting, når den skal afsted. Man kan sætte små forhindringsbaner op med ting, som ligner det, den kommer ud for, når den er på tur. Lær den at gå over små bomme, eller en pressening, eller tag den med på en gåtur en halvtimes tid, så den lærer nye indtryk og lyde.
3. Skæld ikke ud
Det er altafgørende, at din unghest stoler på dig, og du skal behandle den med respekt, give belønning og ros, når den gør noget godt, og præsenter den for nye udfordringer i et roligt tempo. Det hjælper til at styrke hestens selvtillid.
En fransk dressur træner sagde engang: ”Du kan aldrig stole på en hest, der er uddannet med frygt, der vil altid være noget, den frygter mere end dig, men hvis den stoler på dig, vil den spørge dig, hvad den skal gøre, når den er bange.
4. Tab ikke hovedet
Du skal være klar og tydelig, når du beder din hest om at gøre noget. Beløn den når det går godt og ret den, hvis den gør det forkert. Vær bestemt, men tab ikke hovedet, og lad ikke dit temperament gå ud over hesten, det vil få den til at blive skræmt og bange, og den vil miste tilliden til dig. Tænk fremad og vær forberedt på hestens reaktion: hvis du vil have det rigtige svar fra din hest, kræver det tålmodighed, gentagelser og klare instrukser. Lad ikke din hest tromle henover dig og gøre som den selv vil, det kan udvikle dårlige vaner, og den kan direkte blive farlig at ride. Hvis du ikke selv har den fornødne ekspertise, kan det være en god investering at få fat på en dygtig instruktør som kan vejlede dig.
5. Undgå dårligt seletøj der ikke passer
Nogle ryttere bruger gamle brugte sadler til deres ungheste, fordi de er bange for, at den skal ødelægge sadlen, og at den ikke vil passe hvis hesten ændrer form. Denne holdning kan være uhensigtsmæssig, da dårligt tilpasset sadeltøj kan resultere i mange problemer. Det kan påføre hesten smerte eller ubehag, og det kan give alvorlige fysiske komplikationer. En hest, der har oplevet smerte, når den har fået sadel og hovedtøj på, kan udvikle en dårlig vane med at lave undvigelsesmanøvrer for at undgå at blive sadlet op. Tjek at bid og saddel passer, så unghesten kan få en god oplevelse, og kan sadles op uden problemer.
6. Undgå for lange lektioner
Ungheste kan let blive trætte og tabe koncentrationen, og du kan opnå meget på kort tid, i stedet for at trække lektionerne i langdrag. Hold lektionerne korte, træn en eller to ting af gangen, og gør hesten det godt, hvorfor så ikke stoppe mens legen er god? Hellere slutte lektionen med en god oplevelse for begge parter, også selvom det tog meget kortere tid en beregnet.
7. Lad ikke din hest arbejder over
Du skal være opmærksom på, om hesten bliver træt. Hvis den bliver uvillig til at arbejde, eller hvis mister koncentrationen, så kan det være en god ide at stoppe. Vær forberedt på hestens reaktion, og undgå situationer, hvor du må tvinge hesten. Er hesten bange, så er det bedre at holde igen, og genoptage øvelsen senere fremfor at tvinge den til noget, den er bange for. En træt hest får oftere skader, særligt på led og sener, så hold et vågent øje med, om hesten er frisk til at arbejde.
8. Hold ikke fast i hestens mund
Giv din hest frihed til at bevæge sig. Det kan være fristende at holde hårdt fast i tøjlerne med en forventning om, at hesten vil gøre noget, den ikke må. Det er en dårlig vane, og det kan blot resultere i, at hesten kommer til at gøre det stik modsatte af, hvad du vil have den til at gøre. Tøjlen bruges primært til at fortælle hesten, hvor den skal holde sin hoved, hals og skuldre, men holder du får stramt, kan det bringe hesten i ubalance. Det er ikke tøjlerne men sædet, der bestemmer retning og hastighed, og hvis du er usikker, kan det være bedre at bruge en halsrem.
9. Glem ikke at strække ud
En af de vigtigste elementer i træning af unghesten er at strække ordentligt ud. Glemmer du det, kan hesten let blive anspændt, og den får ikke nakken frem og strukket rygmusklerne ordentligt ud. Udstrækning hjælper til at få hesten til at slappe af og til at opbygge overlinje musklerne, hvilken kan hjælpe hesten til at klare øvelserne bedre.
10. For hurtig fremgang
Hvis du er for overilet og presser for meget på i træningen, så risikerer du, at hesten ikke får de grundlæggende ting på plads, og det kan skabe problemer fremover. Selvom du er ivrig efter at komme afsted til konkurrencer, så er det bedre at få det basale på plads; det vil du og din hest være bedst tjent med, og det kan have betydning i mange år fremover.