Zangersheide og BWP tester ikke for WFFS

16-01-2019 16:14
Avl

Mens at flere avlsforbund har valgt at sætte krav om en obligatorisk DNA-test for WFFS, har både Zangersheide og BWP valgt ikke at ville teste deres hingste

Copyright Ridehesten.com

Flere af de store hingsteholdere rundt omkring i europa, har gennem de sidste par måneder testet deres hingste for WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) og offentliggjort resultaterne. Nogle mere velvillige end andre og forleden kom det frem, hvilke af Paul Schockemöhles hingste der var testet positive, men overraskende var det den amerikanske importør Judy Yancey, der havde modtaget Schockemöhles liste over hvilke hingste og meldte det ud til offentligheden. 

I går kunne Horses.nl berette om at hverken avlsforbundet Zangersheide eller BWP (Belgisk Varmblod) har planer om at teste deres hingste foreløbigt.
- Vi følger situationen nøje og reagerer hvis det bliver nødvendigt. I øjeblikket tror jeg personligt, at der er blevet pisket en stemning op, muligvis af branchen, der ønsker at sælge så mange tests som muligt. I øjeblikket ved vi eller vores dyrlæger ikke om vi har tilfælde af WFFS, "siger direktør for Zangersheide, Tom Lemmens.

Belgisk Varmblod har valgt at gå i samme spor og har valgt ikke at forlange tests hos deres hingste. Ligesom Zangersheide vil de følge situationen og kun hvis det bliver nødvendigt ændre deres politik. Dog har nogle af de belgiske hingsteejere valgt at teste deres hingste på eget initiativ. 

Info

Hvad er WFFS?
WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrom) er arvelig og medfører, at det afficerede føl fødes med en bindevævsdefekt, der især kommer til udtryk ved en meget skrøbelig hud og meget bløde sener og ledbånd. Der findes ingen behandling, og føllet dør eller må aflives straks efter foling.

Sygdommen nedarves recessivt, hvilket betyder, at den kun kan komme til udtryk, hvis begge forældre er bærere af genet. Når begge forældre er bærere af genet, er risikoen for, at sygdommen kommer til udtryk hos føllet 25%. Hyppigheden af genet er, med den viden vi har for nuværende, forholdsvis lav
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen