Will Rogers: Du skal arbejde med dig selv først

12-08-2021 10:45

Trine Askjær-Jørgensen

Onsdag aften bød på et lærerigt og spændende event på Kirstineholm i Højbjerg ved Aarhus. Her var mange hesteentusiaster mødt op før at høre om mavesår, skoning, trensens påvirkning på hesten, og ikke mindst se australske Will Rogers holde clinic 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers til Dansk Varmblods Hingstekåring i 2017, hvor han viste, hvordan han lærer sine heste at blive pakket ind i plastik uden at panikke. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I går aftes, onsdag den 11. august, afholdt Kirstineholm i Aarhus deres gratis event med temaet "Hestens sundhed og velvære". En populær begivenhed, der tiltrak mange hesteentusiaster, som var ivrige efter at suge viden til sig fra de dygtige folk, som kom og holdte oplæg og clinic.

Mavesår: En overset diagnose
Først på var Louise Lundegaard fra Højgaard Hesteklinik, som fortalte levende og engageret om mavesår hos heste, noget som dyrlægerne desværre ser alt for ofte.

– Det er lidt mit hjertebarn, fordi jeg ser det simpelthen så meget i hverdagen, og derfor brænder jeg sådan for at sprede ordet og gøre noget ved det. Det er nemlig lidt en overset diagnose, fordi symptomerne kan forveksles med rigtig mange andre sygdomme, siger Louise Lundegaard. 

Udfordringen er, at tegnene på mavesår kan være rigtig mange og forskellige, men Louise fremhævede nogle stykker, som er dem, hun ser oftest i praksis: Nedsat præstation, gjordkramper, ændret adfærd og ændret stilling under urinering.  Dem kan du altså gå hjem at holde øje med, men i det hele taget var Louises råd:

– Hvis du plejer at have en glad og imødekommende hest, men det pludselig ændrer sig, så er det, du skal tænke, at der er noget galt.

Copyright Ridehesten.com
Louise Lundegaard fra Højgaard Hesteklinik fortæller om mavesår. Foto: Trine Askjær-Jørgensen

Hvad skal du være opmærksom på?
Mavesår kan behandles medicinsk, men Louise lægger især vægt på management af hesten, fordi det er dér, mavesåret opstår, men også kan forebygges. De 5 vigtige områder, du skal tage under luppen hos din hest, er:

  1. Spytproduktion: Det er vigtigt, at hesten har adgang til stråfoder hele døgnet rundt, fordi spyt neutraliserer mavesyre.
  2. Stivelse: Meget stivelsesholdig foder øger mængden af mavesyre, og risikoen for mavesår stiger.
  3. Brug: Hård brug af hesten (træning 6-7 gange om ugen) øger risikoen for mavesår. Derfor træn max 5 gange i ugen og helst kun 1-2 hård træninger og resten lettere.
  4. Transport: Heste stopper ofte med at spise og drikke under transport, hvilket betyder mindre spytproduktion og dermed øget risiko for mavesår.
  5. Stress: Kan gøre at hesten ikke spiser og drikker, som den bør, og samtidig stiger stresshormonet "kortisol", som gør, at beskyttelsen mod mavesyren i mavesækken mindskes.

Management af hesten er altså afgørende i både behandling og forebyggelse af mavesår, som undersøgelser viser, at 84% af alle danske heste har i højere eller mindre grad.

Derfor mindede Louise alle om at huske på "Survival of the fittest"-begrebet, og forklarede, at for heste betyder det, at de gør alt, hvad de kan for at overleve, og de dermed fra naturens side kan bide rigtig meget smerte i sig. Det er derfor vores opgave, at være opmærksomme på vores heste, fordi de jo ikke selv kan fortælle, at de har ondt.

Tapas og produktfremvisninger
Efter en lille pause, hvor mange nød tapas fra det økologiske landbrug Troldgaarden, stod den på fremvisninger af Öllöv Denmark og Finesse Bridles. Begge står for danskudviklede produkter, der er opstået med udgangspunkt i, hvordan vi kan gøre livet bedre og mere behageligt for vores heste, imens vi bruger dem til dét, vi gerne vil, og samtidig sikrer deres holdbarhed. Öllöv udfordrer den traditionelle jernhestesko med deres gummibelagte hestesko, som de har udviklet med målet om "at tilbyde heste over hele verden en bedre, mere komfortabel og mere sikker sko".

På samme måde har Finesse Bridles opfundet trenser med en helt ny form for nakkestykke, som består af et tykt lag fibermateriale. Det er udviklet til at fordele og mindske trykninger i nakken på hesten. Trenserne er videnskabeligt testede i samråd med bl.a. professor Adrian Harrison og dressurrytter Cathrine Dufour. Det er dermed bevist, at de har en positiv effekt på hestens velfærd og evne til at arbejde.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Magic does not exist unless you do the work
Sådan sagde australske Will Rogers, da han kom på og holdt clinic for forsamlingen. Will har arbejdet med horsemanship det meste af sit liv, er til dagligt bosiddende i Tyskland og gift med dressurrytter Anna Blomgren.

Han startede ud med at indvi publikum lidt i hans filosofi og liv med heste, hvor han bl.a. sagde:

– Mange mennesker undrer sig over, hvordan jeg får mine heste til at gøre alt det, de gør og kan, men det skyldes, at jeg starter fra en ende af og bygger på trin for trin. Der findes ikke magi, men der findes hårdt arbejde og en tålmodig og gennemtænkt indsats, fortalte Will Rogers. 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers til Dansk Varmblods Hingstekåring 2020. Foto: Ridehesten.com/ Maria Lerche Mortensen

Will oplever ofte, at når vi mennesker prøver på at sige noget med vores krop (f.eks. få hesten til at lave en bestemt øvelse osv.), så stemmer det slet ikke overens med den energi, vi sender ud. Han opfordrede derfor alle til at starte med at fokusere på:

  1. Din egen energi: Øv dig i at mærke, hvor du er, og hvordan du har det, og så gør det samme med hesten. Hvis hesten er et helt andet sted fysisk eller mentalt, så er din første opgave at få dens fokus og have den med dig.
  2. Din kommunikation: Når du beder hesten om noget, så skal du sende den rette energi ud og få hesten til at føle, hvad det er, du gerne vil have den til, og når den så gør det, skal din energi udstråle, at det var rigtigt og få den til at føle sig tilpas.

 

Copyright Ridehesten.com
Will Rogers sammen med PRE-vallakken Caprishoso. Foto: Trine Askjær-Jørgensen

Start med at få hestens fokus
Efter at have fortalt lidt fik Will den 3-årige PRE-vallak Caprishoso (eget af Caroline K. Rasmussen) i hænderne. En smuk, ung hest som for ganske nyligt er kommet til Danmark fra Spanien.

Vallakken startede ud ret vågen og opmærksom på publikum og omgivelserne, så Will gik straks i gang med at få hesten til at fokusere på ham og sætte nogle grænser for den, så den vidste, hvor den skulle være, og hvordan den skulle interagere med ham, som jo var helt fremmed. 

Han vil nemlig have, at man starter med at få hestens fokus og opmærksomhed, fordi hvis den ikke er opmærksom på dig, så kan den ikke lære. Når den er med dig, er næste skridt, at den skal lære at reagere på og gøre dét, du beder den om. Målet er, at man kan gøre, hvad end man vil med hesten, blødt og let.

Han benyttede sig bl.a. af at få hesten til at gumle og tygge ved at stikke en finger ind i mundvigen og arbejdede med at få den til at sænke og slappe mere af i halsen. Værktøjer, som han fortalte, man kan bruge til at få hesten til at slappe af og føle sig bedre tilpas.  Derudover arbejdede han også med at bakke hesten og få den til at flytte sig sidevers og løsne op i kroppen.

Alt hans arbejde med den unge hest resulterede da også i en tydeligt mere afslappet hest, som havde sit fokus på Will og opgaven. Det var præcist, hvad Will søgte at opnå, og hesten fik lov at holde fri.

Will sluttede den meget lærerige aftenen med en opfordring til alle fremmødte om, at hvis du vil have din hest til at blive bedre, så skal du først og fremmest arbejde med dig selv, fordi vi må ikke glemme, at heste fra naturens side er eksperter i at opfange energier, og hvis vi ankommer i dårligt humør fra arbejde eller skole, så bliver hesten også påvirket af det.

Læs også

Will Rogers gæster Kirstineholm

06-08-2021 18:01, af Marie Helene Rigård Rohleder

Onsdag d.11 august kan du opleve hestetræner Will Rogers, da han afholder kursus på Kirstineholm i Aarhus. Will Rogers kan opleves i forbindelse med Kirstineholms  GRATIS event, der har temaet: Hestens sundhed og velvære 

Skårup Overgård er klar til Jysk Mesterskab i military

24-06-2021 07:22, af Kristine Ulsø Olsen

Den kommende weekend er Skårup Overgård og Kirstineholm Rideklub vært for et landsstævne i military, hvor der for første gang afholdes Jysk Mesterskab i military for både hest og pony

Kom til gratis eventdag på Kirstineholm

11-06-2021 06:38, af Kristine Ulsø Olsen

Onsdag den 16. juni afholder Kirstineholm Ridecenter et event med temaet "Gør noget godt for dig selv som rytter”, og du kan komme med helt gratis. Der er sammensat et spændende program, hvor man kan hente inspiration fra nogle af de allerbedste, blandt andet Severo Jurado Lopez og mentaltræner Laila Bilstrup

Sådan får din hest en ven på folden (video)

02-06-2021 09:26, af Merete Haahr

For at give den bedste velfærd for hesten, udover almindelig pleje som foder, staldforhold, sundhed og træning, så er det at være sammen med andre heste helt afgørende for hestens trivsel

Ny dansk cup: Brogaarden Para Cup

02-04-2017 14:45, af Thomas Bach Jensen

Der afvikles i år en cup for danske pararyttere, Brogaarden Para Cup 2017, der i sin afviklingsform ligner den velkendte ECCO Cup

Claus Møller Pedersen til Brogaarden

19-11-2014 10:12, af Nina Marie Villadsen

Brogaarden har ansat Claus Møller Pedersen, 43 år, i en nyoprettet stilling som salgschef

Ny podcast: Virker den nye foderplan?

14-01-2022 10:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dårlig mave, efterløb, mavesmerter og vægttab grundet stres. Det er alle udfordringer som de to hesteejere Katrine Karlsen og Marie Juul har døjet med. I det nyeste afsnit af Ridehesten podcast tager vi tilbage i stalden for at se om den nye foderplan har virket på Katrines springhest og Maries dressurhoppe 

Lær af hestens slimhinder

01-03-2018 09:16, af Cecilia Lindahl

Når vi undersøger hestens generelle sundhed, fokuserer vi i første omgang på dens ydre fremtoning såsom pels, øjne, adfærd og kropsholdning, men et lille kig på slimhinderne kan give et værdifuldt fingerpeg om hestens indre sundhed

Brogaarden Para Cup-finale i Esbjerg

04-10-2019 14:22, af Camilla Tiefensee Schrøder

Flere af landets dygtigste unge paradressurryttere er til start, når finalen i Brogaarden Para Cup 2019 afvikles denne weekend ved C-stævnet hos Esbjerg og Omegns Rideklub

Line giver 7 tips til at ride hesten sundere

03-02-2017 10:24, af Cecilia Lindahl

Grand Prix-rytter Line Hass giver her syv tips til forbedre din hests fysiske sundhed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Ludger Beerbaum anklaget for dyremishandling

12-01-2022 09:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det tyske medie RTL har gennem en undercover-journalist filmet den verdensberømte springrytter og træner Ludger Beerbaum. Optagelserne viser, hvordan han bruger den forbudte træningsmetode barring i sin træning, hvor hesten bliver slået på forbenene, idet den springer over en forhindring

Ludger Beerbaum afviser anklager om mishandling

12-01-2022 15:13, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den tyske topspringrytter og tidligere OL-guldvinder Ludger Beerbaum er havnet i en sand skandale efter mediet RTL har offentliggjort video med anklager om, at han bruger barring i træningen. Ludger Beerbaum kalder materialet for forkert og æreskrænkende. FEI tager stor afstand til træningsmetoden fra videoen, og det tyske rideforbund er gået ind i sagen

Helgstrands Lollipop tilbage under engelsk rytter

13-01-2022 18:25, af Thomas Bach Jensen

Marianne Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Lollipop er solgt til England, hvor han ved stævnet i Vale View skal starte i denne weekend med sin nye rytter Leah Beckett

Hingstekåringen 2022 i Herning bliver gennemført

14-01-2022 10:10, af Thomas Bach Jensen

På baggrund af udviklingen i covid-19-pandemien og de seneste, klare udmeldinger fra sundhedsmyndighederne og regeringen om åbning af messer og kulturarrangementer fra 1. februar forventer Dansk Varmblod at gennemføre Hingstekåringen 2022 i Herning helt som planlagt

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

To hingste indsynet til 35-dages prøve

13-01-2022 12:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To 4-årige dressurhingste er i dag indsynet til Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter

DRF har afholdt årets første ekspertsamling

11-01-2022 09:26, af Annika Knudsen Lorentsen

Blot ti dage inde i det nye år har årets første ekspertsamling allerede været afviklet, og der var fokus på både programridning, ernæringsfysiologi, sportspsykologi og sports- og aktivitetsplaner for 2022. Læs mere om samlingen og få indblik i planerne frem mod VM 2022 her

Tina Lund på toppen i Belgien

09-01-2022 20:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den erfarne springrytter Tina Lund har redet flere flotte placeringer hjem ved stævnet i Sentower Park Belgien i dag