Trine Askjær-Jørgensen
I går aftes, onsdag den 11. august, afholdt Kirstineholm i Aarhus deres gratis event med temaet "Hestens sundhed og velvære". En populær begivenhed, der tiltrak mange hesteentusiaster, som var ivrige efter at suge viden til sig fra de dygtige folk, som kom og holdte oplæg og clinic.
Mavesår: En overset diagnose
Først på var Louise Lundegaard fra Højgaard Hesteklinik, som fortalte levende og engageret om mavesår hos heste, noget som dyrlægerne desværre ser alt for ofte.
– Det er lidt mit hjertebarn, fordi jeg ser det simpelthen så meget i hverdagen, og derfor brænder jeg sådan for at sprede ordet og gøre noget ved det. Det er nemlig lidt en overset diagnose, fordi symptomerne kan forveksles med rigtig mange andre sygdomme, siger Louise Lundegaard.
Udfordringen er, at tegnene på mavesår kan være rigtig mange og forskellige, men Louise fremhævede nogle stykker, som er dem, hun ser oftest i praksis: Nedsat præstation, gjordkramper, ændret adfærd og ændret stilling under urinering. Dem kan du altså gå hjem at holde øje med, men i det hele taget var Louises råd:
– Hvis du plejer at have en glad og imødekommende hest, men det pludselig ændrer sig, så er det, du skal tænke, at der er noget galt.
Hvad skal du være opmærksom på?
Mavesår kan behandles medicinsk, men Louise lægger især vægt på management af hesten, fordi det er dér, mavesåret opstår, men også kan forebygges. De 5 vigtige områder, du skal tage under luppen hos din hest, er:
Management af hesten er altså afgørende i både behandling og forebyggelse af mavesår, som undersøgelser viser, at 84% af alle danske heste har i højere eller mindre grad.
Derfor mindede Louise alle om at huske på "Survival of the fittest"-begrebet, og forklarede, at for heste betyder det, at de gør alt, hvad de kan for at overleve, og de dermed fra naturens side kan bide rigtig meget smerte i sig. Det er derfor vores opgave, at være opmærksomme på vores heste, fordi de jo ikke selv kan fortælle, at de har ondt.
Tapas og produktfremvisninger
Efter en lille pause, hvor mange nød tapas fra det økologiske landbrug Troldgaarden, stod den på fremvisninger af Öllöv Denmark og Finesse Bridles. Begge står for danskudviklede produkter, der er opstået med udgangspunkt i, hvordan vi kan gøre livet bedre og mere behageligt for vores heste, imens vi bruger dem til dét, vi gerne vil, og samtidig sikrer deres holdbarhed. Öllöv udfordrer den traditionelle jernhestesko med deres gummibelagte hestesko, som de har udviklet med målet om "at tilbyde heste over hele verden en bedre, mere komfortabel og mere sikker sko".
På samme måde har Finesse Bridles opfundet trenser med en helt ny form for nakkestykke, som består af et tykt lag fibermateriale. Det er udviklet til at fordele og mindske trykninger i nakken på hesten. Trenserne er videnskabeligt testede i samråd med bl.a. professor Adrian Harrison og dressurrytter Cathrine Dufour. Det er dermed bevist, at de har en positiv effekt på hestens velfærd og evne til at arbejde.
– Magic does not exist unless you do the work
Sådan sagde australske Will Rogers, da han kom på og holdt clinic for forsamlingen. Will har arbejdet med horsemanship det meste af sit liv, er til dagligt bosiddende i Tyskland og gift med dressurrytter Anna Blomgren.
Han startede ud med at indvi publikum lidt i hans filosofi og liv med heste, hvor han bl.a. sagde:
– Mange mennesker undrer sig over, hvordan jeg får mine heste til at gøre alt det, de gør og kan, men det skyldes, at jeg starter fra en ende af og bygger på trin for trin. Der findes ikke magi, men der findes hårdt arbejde og en tålmodig og gennemtænkt indsats, fortalte Will Rogers.
Will oplever ofte, at når vi mennesker prøver på at sige noget med vores krop (f.eks. få hesten til at lave en bestemt øvelse osv.), så stemmer det slet ikke overens med den energi, vi sender ud. Han opfordrede derfor alle til at starte med at fokusere på:
Start med at få hestens fokus
Efter at have fortalt lidt fik Will den 3-årige PRE-vallak Caprishoso (eget af Caroline K. Rasmussen) i hænderne. En smuk, ung hest som for ganske nyligt er kommet til Danmark fra Spanien.
Vallakken startede ud ret vågen og opmærksom på publikum og omgivelserne, så Will gik straks i gang med at få hesten til at fokusere på ham og sætte nogle grænser for den, så den vidste, hvor den skulle være, og hvordan den skulle interagere med ham, som jo var helt fremmed.
Han vil nemlig have, at man starter med at få hestens fokus og opmærksomhed, fordi hvis den ikke er opmærksom på dig, så kan den ikke lære. Når den er med dig, er næste skridt, at den skal lære at reagere på og gøre dét, du beder den om. Målet er, at man kan gøre, hvad end man vil med hesten, blødt og let.
Han benyttede sig bl.a. af at få hesten til at gumle og tygge ved at stikke en finger ind i mundvigen og arbejdede med at få den til at sænke og slappe mere af i halsen. Værktøjer, som han fortalte, man kan bruge til at få hesten til at slappe af og føle sig bedre tilpas. Derudover arbejdede han også med at bakke hesten og få den til at flytte sig sidevers og løsne op i kroppen.
Alt hans arbejde med den unge hest resulterede da også i en tydeligt mere afslappet hest, som havde sit fokus på Will og opgaven. Det var præcist, hvad Will søgte at opnå, og hesten fik lov at holde fri.
Will sluttede den meget lærerige aftenen med en opfordring til alle fremmødte om, at hvis du vil have din hest til at blive bedre, så skal du først og fremmest arbejde med dig selv, fordi vi må ikke glemme, at heste fra naturens side er eksperter i at opfange energier, og hvis vi ankommer i dårligt humør fra arbejde eller skole, så bliver hesten også påvirket af det.