Voltigering fra middelalderen til nu

30-09-2021 15:41

Christine Krogh Frausing
Skribent

Voltigering er en gammel sportsgren, faktisk formentligt den ældste ridesportsgren af dem alle. Men hvordan har sporten udviklet sig, og hvad brugte man den til helt tilbage til opstandelsen af denne ridesport? Det dykker vi nu lidt ned i

Copyright Ridehesten.com
Christine Kuhirt. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Voltigering er en gammel sport, og kan sandsynligvis beskrives som en af de ældste kendte former for ridesport. Voltigering er ofte beskrevet som gymnastik udført på hesteryg, og kan spores tilbage til romerske spil, der omfattede akrobatiske opvisninger udført på galoperende heste. Der spores historie gennem middelalderen og renæssancen, og det var i løbet af denne tid, at udførelsen af "La Voltige" (boreridning og smidighedsøvelser udført på hesteryg af riddere og adelsmænd) gav sporten sit nuværende navn.

Man  brugte det delvist som sport, og delvist som underholdning. Der er blandt andet i 1895 lavet en underholdningsvideo, hvor en mand forsøger at komme op på en hest ved at svinge benet, uden rigtigt at lykkes. Se videoen i bunden af artiklen.

Det er først i efterkrigstiden at man begyndte at bruge voltigering som en reel sport, hvor alle kan være med og konkurrere mod hinanden.

Copyright Ridehesten.com
Sheena Bendixen. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard

Det var i slutningen af 50'erne at tyskerne begyndte at tage sporten alvorligt op, og i 1969 fandt den første voltigeringskonkurrence sted. Siden da har voltigering været en voksende sportsgren, og flere begynder at dyrke sporten. Der gik dog 20 år, før voltigeringen kom til Danmark som en officiel disciplin under DRF. Samtidig blev det en disciplin under FEI.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Sportsgrenen i dag

I dag konkurrerer man som team, individuelt og i freestyle. Alle former udføres på ryggen af en galoperende hest, der galoperer rundt i en cirkel, fastgjort en longeline. Udøveren eller udøverene hopper fra jorden og op på hesten, hvor de udfører de obligatoriske øvelser. 

Udøverene bedømmes ud fra deres evne til problemfrit at udføre de obligatoriske øvelser, der demonstrerer styrke, fleksibilitet og balance. De evalueres også på tekniske vanskeligheder, samt det kunstneriske udtryk. Derudover bedømmes hestens galop, samt longeførerens evne til at longere hesten korrekt. 

Kilde: US Equestrian

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner