– Vi vil se veltilpasse heste

20-02-2024 10:04

FEI-dommer Susanne Bårup er igen i år dommer i Unghestechampionatet i dressur, og hvad er det så rytterne skal vise dommere og publikum?

Copyright Ridehesten.com
Vinder af Blue Hors Unghestechampionat betog både dommere og testrytter Cathrine Laudrup-Dufour, Quinn G. e. Quaterhit/ Fassbinder (opdr. Helene Geervliet) blev redet af Betina Jæger. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring fra den 6. – 10. marts afvikles Blue Hors Unghestechampionat i dressur for ca. 40 finalister fundet ved forbundets Egnethedstester i efteråret 2023. 

De, nu 5-årige heste, skal rides to gange for dommerne (onsdag og torsdag) af egen rytter, og herefter går de 21 højest placerede efter de to første dages bedømmelser direkte i finalen, hvor de skal rides af testrytter. Unghestechampionatets B-finale giver adgang til yderligere tre heste i finalen. Og i år er det landsholdsrytter Daniel Bachmann Andersen, som er testrytter på dressurhestene. Og det foregår inde i Jyske Bank Boxen lørdag og søndag. 

Copyright Ridehesten.com
Susanne Baarup er blandt dommerne i Unghestechampionatet. Foto: Ridehesten.com/Nanna Nørgaard

På banen med en ven
Det er den 5-stjernede FEI dommer Susanne Baarup, som skal dømme Unghestechampionatet sammen med den tyske 5-stjernede dommer Henning Lehrmann (de to skal dømme OL til sommer i Paris) sammen med dem er den gennemgående dommer fra Egnethedstesterne berider Mette Svare Ehlers.

- Vi glæder os til at dømme hestene i Herning, indleder Susanne Baarup, og hun fortsætter: - Der er ikke noget nyt under solen, vi vil se glade heste, som går i en korrekt form. Heste der ikke er overtrænede og ser trætte ud. De skal være godt forberedt til opgaven, og rytterne har fået besked om, hvad det er vi gerne vil se. 

Rytterne har fået tilsendt en liste over øvelser, de vil blive bedt om at vise under bedømmelserne i Herning. Der er en opråber på, som giver rytterne besked om, hvornår øvelserne skal udføres. Den første dag er rytterne på banen tre ad gangen. Det gøres af hensyn til hestene, så de ikke er alene på banen. Den første dag fokuseres på, om hesten kan vise tre taktrene grundgangarter. 

Det lille samling af øvelser, som kan vises anden dag, hvor rytterne er på banen to og to er følgende:

Øvelser der forventes at kunne vises efter anvisning af opråber:

Skridter ind på banen – start højre volte

  • Arbejdstrav          
  • Slangegang 4 buer
  • Middeltrav med overgang til arbejdstrav langside og diagonaler
  • Trav – skridt - trav overgang (6-8 skridt i skridt)
  • Skridt for anstillet og forlænget tøjle på diagonaler og midterlinje
  • Anspring fra skridt og trav
  • Arbejdsgalop
  • Cirkelvolte i galop med afbrydelse af kontakt 2-3 galopspring for at demonstrere selvbæring
  • Middelgalop med overgang til arbejdsgalop på langsider
  • Galop på kort diagonal efterfulgt af kontra på langside
  • Overgang til fra galop til arbejdstrav
  • Cirkelvolte i letridning – tydelig gradvis forlængelse af tøjlerne hvor heste strækker sig frem og ned til kontakt for at demonstrere løsgjorthed.
  • Bedømmelsen afsluttes med skridt ud på midterlinje             

Hvis rytteren har behov for at ride en volte undervejs er det naturligvis tilladt, målet er at få vist, hesten er på rette vej. 

Øvelsen: tydelig, gradvis forlængelse af tøjlen, er en vigtig øvelse, understreger Susanne. – Det er for at se om hesten er fremme til tøjlen, om hesten søger tøjlen og er løsgjort, når rytteren beder hesten om at lægge sig frem og ned. De skal vise, at de også kan komme lidt tilbage, når rytterne igen samler dem sammen efter øvelsen.

- Hestene er 5 år, når vi ser dem i marts, så vi vil selvfølgelig også gerne se, at hestene efter middeltraven, formår at komme tilbage igen – uden det bliver for voldsomt. Det er noget, som vi lægger vægt på, også i kapacitetskarakteren. 

Og så gør det ikke noget, hvis hestene springer til side, bukker lidt af overskud, det må de gerne, understreger Susanne. – Hellere det, end rytterne har problemer med at ride dem frem. 

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen er testrytter i Unghestechampionatet. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen

Daniel Bachmann Andersen er testrytter
Det bliver Daniel Bachmann Andersen, som får til opgave at fungere som testrytter i Unghestechampionatet. Han har en opfordring til rytterne: – Jeg har en appel til de ryttere, som skal have hest med i Unghestechampionatet: rid hesten på det niveau, som den kan være med til. Der hvor den er mest tillidsfuld, og føles mest afspændt i situationen. Hesten skal ikke gå perfekt rundt med mig, det er ikke perfektion, jeg søger. Jeg vil gerne opleve heste, som har overskud, fysisk og mentalt på sidste dagen, til at gøre jobbet tillidsfuldt uden at føles presset. Og selvfølgelig kan hestene blive påvirket af omgivelserne i Herning, men det kan jeg altså se igennem fingrene med. 

– Jeg vil gerne mærke, at hesten er lige på tøjlen. Alle heste har en svagere side, men kan jeg mærke, rytteren er begyndt at arbejde med det, og jeg kan få lov til at rette dem ind, og rette dem op efter den modsatte tøjle, er det fint for mig. Kan jeg ikke det, er det fordi, det er et arbejde, som rytteren ikke er begyndt på endnu, og det fortæller mig noget om hestens niveau, forklarer Daniel.

Daniel har også et godt råd til de ryttere, som skal forberede hestene til Unghestechampionatet: – Det skal være sjovt. Husk, det er ikke et spørgsmål om de går helt perfekt rundt. Nogle gange skal der også held til, og andre gange må man erkende, det ikke er hestens dag.

– Derfor handler det ikke om, at sige: jeg vil vinde! Det handler om at erkende, man kan vinde, fordi man har en god hest, som man har forberedt godt. Er målet ”at vinde” kan der komme for meget pres på hesten. En topplacering i Unghestechampionatet er ikke afgørende for resten af hestens karriere i sporten, men deltagelse i Herning giver hesten god erfaring.

Hesteeftersyn inden starten
I år vil der blive foretaget standart TD hesteeftersyn af alle ungheste, der deltager i Unghestechampionaterne i springning og dressur. Eftersynet tager ca. to min og består af et simpelt tjek af mundvige, flanker og bagpart. I den forbindelse skal der også afleveres pas og fremvise vaccinationer. 

/DV Event

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen