Vi skal tænke, når vi rider

07-09-2013 14:48

EQUSANA Eliteskue | Det lyder simpelt, men som Kyra Kyrklund gjorde både ryttere og publikum opmærksom på under clinicen ved EQUSANA Dansk Varmblods Eliteskue, så rider de fleste ryttere mere på vane end på hjerne

Publikum i hobetal var mødt op og sad helt ude på kanten af sæderne, da den verdenskendte rytter og træner, Kyra Kyrklund, gæstede EQSANA Dansk Varmblods Eliteskue for at give en clinic, der var præsenteret af Nathalie Fashion. Og det var en velforberedt Kyra, som indtog opvisningshallen med fem ryttere i tre hold (to 5-års heste, to 7-års heste og endelig Maria Anita Andersen på Karina Lihmskov). Allerede først på formiddagen havde Kyra nemlig opserveret ekvipagerne træne, for at finde frem til, hvad hun skulle have særligt fokus på under clinicen.

Først kom de to 5-års heste på banen, og her fokuserede Kyra på samling og hvordan hun ønsker, at heste skal være let fortil og gå lige og i selvbæring. I samling flytter hesten tyngdepunktet bagud, flytter bagbenene længere ind under kroppen og kommer derved til at hvælve hals og nakke. Hun gjorde opmærksom på, hvordan rytterne godt ved, at hesten skal stækkes i overlinjen, men at de samtidigt glemmer, at det betyder, at hestens ”underlinje” (bugen) skal kortes. Det princip prøvede publikum på egen krop, da Kyra bad dem rejse sig, svaje i lænden og prøve at løfte knæet så højt som muligt, og derefter gøre samme øvelse med rundet lænd og ryg - og hurtigt blev det klart for publikum, at med en hul mave og lang lænd/ryng, var det klart lettest at løfte knæet op og frem. Samme princip gælder naturligvis også for hesten.

De næste to heste på banen var begge 7-års og her tog Kyra fat i et område, som ofte forsømmes af rytterne, nemlig opstilling. Det var særlig vigtigt, at rytteren sad uafhængigt, så det er rytteren, der rider hesten og ikke omvendt. Dertil skal rytteren kunne bruge hjælperne uafhængigt af hinanden. Rytterne blev bedt om at bruge mavemusklerne til at stabilisere kroppen, så de uafhængigt af hinanden kunne henholdsvis presse armen tilbage og frem, samt løfte benene ud fra sadlen helt oppe ved hoften. En fejl hun mener, at mange ryttere gør, er at forsøge at sidde dybt, ved at presse ben og fødder ned i stigbøjlerne, hvilket blot skubber rytteren ud af sadlen og rytteren forsøger så at klemme sig fast med benene.

Det var også i den forbindelse, at Kyra gjorde opmærksom på, hvor vigtigt det er, som rytter at stoppe op og tænke over, hvad man gør, når man rider. Ofte rides der på vane og måske er det man gør ikke altid hensigtsmæssigt for en positiv udvikling: - Hvis vi altid gør, hvad vi altid har gjort, så bliver vi aldrig bedre, understregede Kyra.

Sidst men ikke mindst kom Maria Anita Andersen på banen på Grand Prix-hesten Karina Lihmskov, og her tog Kyra fat i endnu en af de mange indgroede vaner, der findes hos mange dressurryttere, nemlig måden kandarens tøjler holdes på. Den mest udbredte måde er at krydse stang- og bridontøjle, men ikke mange ved, hvorfor de gør sådan eller om det overhovedet er det mest hensigtsmæssige. Derfor demonstrerede Kyra gennem Maria nogle forskellige måder at holde de to tøjler på, og hvordan de virkede forskelligt på hesten.

Da tiden var løbet ud for den engagerede træner, fortsatte hun med at hjælpe Maria inde i opvarmningshallen, hvor en stor del af publikum hurtigt fulgte med hen. Efter clinicen fortalte Kyra begejstret om de DV-heste hun havde observeret i løbet af dagen i forbindelse med clinicen. Heste, hvor hun især havde hæftet sig ved et gennemgående meget stort gangartspotentiale.

Kyra kom også med flere gode tip til, hvordan man som rytter kan hjælpe sig selv, når man arbejder med opstilling. Fx kan man bruge en sadelstrop, som kan bruges til at stabilisere rytterens hænder eller rytteren kan holde en pisk i hænderne, som så skal ligge lige og vandret. 

I lyset af EQUSANA Elitaskue var det relevant, at spørge Kyra om, hvad netop hun ser efter hos en dressurhest, og her svarede hun bl.a. følgende: - Jeg ser først og fremmest efter en hest, der skal have evnen til at kunne samle sig, så her er det primært eksteriøret, og så foretrækker jeg en energisk hest.
 

Læs meget mere om Kyra Kyrklunds clinic i magasinet Ridehestens oktobernummer.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen