Britt Carlsen
– Vi fortsatte OL-planlægningen til sidste øjeblik, selvom vi nok var klar over, der kunne ske ændringer, indleder holdleder Helle Krasnik Trolle samtalen om status for dressurlandsholdet. OL i Tokyo er udsat til næste år, og Corona-pandemien har betydet, at stævnepladserne ligger øde hen. Dressurrytterne og deres heste var klar til opgaven, alle heste var på helt rette vej, og Helle vurderer, at holdet ville have været virkelig stærkt til OL. Men, som hun understreger, så kan vi lave samme management til næste år. Hun er stolt over, hvor godt rytterne tog beskeden om udsættelsen. – For en topatlet er OL det største mål, men alle ryttere har taget det på en god måde.
Rytterne arbejder individuelt med deres heste nu, nogle bliver holdt i gang med let træning og fokus på forbedringer af enkelte øvelser mv. andre har fået lidt fri, og flere ryttere har brugt noget tid på at se på et nyt kürprogram. Så selvom den ufrivillige pause og udsættelsen af OL har været en streg i regningen, så består bruttotruppen også af unge heste, som absolut ikke har taget skade af stævnepausen, og de kan komme styrket til OL næste år.
Kendte ryttere og nye heste
Med godt et år til OL åbner der sig også nye muligheder, nye ekvipager ser ud til at dukke frem – kendte ryttere på nye og spændende heste, så Helle Krasnik Trolle og landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har øjnene åbne for nye ekvipager, der kan supplere truppen. – Jo større trup, jo bedre, fastslår Helle, men for nogle ekvipager er vejen mod bruttotruppen endnu lang, da stævnepausen betyder, at de både skal jagte international erfaring og OL-kvalifikation.
Daniel Bachmann Andersen var en del af OL-truppen i år, men efter han har forladt Blue Hors, hvordan ser det så ud for den populære rytter? – Det er altid kedeligt, når et velfungerende samarbejde slutter, men vi må se på det med nogle større og længere linser: Daniel er en af verdens bedste ryttere, så det åbner måske en mulighed for at gøre truppen større.
Ved månedens udgang samler landstræner og holdleder nogle af de ”boblere” til landsholdet til en samling fordelt over to dage på Slangerupgaard på Sjælland. Her skal der forsøges at lave realistiske stævneplaner, for i landende rundt om os, ser det ud til at stævnerne begynder at åbne op igen.
Med DM i dressur, måske den første weekend i september, forventer Helle, at stort set hele A-truppen vil være til start. Det nye format for DM betyder, at stævnet ikke slider på hestene i samme grad, som den tidligere afviklingsform. Nu går samtlige deltager Grand Prix lørdag, og de 15 bedste mødes søndag eftermiddag i freestyle, mens resten deltager i en Grand Prix Special søndag formiddag. Det afkortede program er mere skånsomt for hestene, og noget rytterne har efterspurgt længe.
Hurra for Herning
– Som udgangspunkt har vi samme plan forud for OL, som vi havde sidste år, at bruge World Cup sæsonen til at samle points til verdensranglisten og erfaring, fortæller Helle. Det hele starter på hjemmebane med World Cup i Herning til oktober, og så skal der laves en god, individuel plan for rytterne, der tager højde for, hvad ryttere og heste har behov for. World Cup stævnerne suppleres med internationale stævner, for at give så mange som muligt en chance for at få ”banket noget rust af”, som Helle forklarer.
– Vi vil planlægge stævnerne, så hestene skal rejse smartere og ikke længere. Det kan være hårdt for hestene at rejse langt, og vi skal forberede os, så hestene er topmotiverede og sprængfyldte af energi og mod på opgaven ved OL. Så hestene skal ikke gå mange stævner, men de rette stævner. Hestene skal have pauser på det rigtige tidspunkt, ellers tager de pauserne selv.
– Nathalie og jeg taler sammen flere gange om dagen, det er sådan, at vi kontinuerligt justerer planerne for ekvipagerne, alt efter hest og rytters status, forklarer hun.
– Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning til marts bliver lige så vigtigt til næste år, som den var for os i år, understreger Helle. Stævnet var opgraderet til 5-stjernet niveau, og DWB Five Star Dressage gjorde en stor, positiv forskel for rytternes forberedelse til OL. – Vi er så stinkende lykkelige for Herning, der får rytterne den store opbakning, og de kan mærke det, når de rider på banen. Og det betyder noget.
Igen til næste år håber Dansk Varmblod at kunne tilbyde ryttere og publikum den store oplevelse det er, at ride 5-stjernet dressur på hjemmebane.
På hjemmebanen i Herning er det muligt at få flere ryttere til start end sædvanligt, ved internationale stævner ude i Europa, selvom Nathalie har gode forbindelser, og det ofte giver udslag i en eller to ekstra pladser til danskerne.
Taktikken betyder noget
Forud for store internationale mesterskaber som OL og VM går der ofte taktik i stævnedeltagelsen. Nogle nationer gemmer sig hjemme, og rider stort set kun stævner i hjemlandet. Andre, som tyskerne, er privilegerede, fordi de har flere internationale stævner på egen grund, og det gør en forskel.
Når Nathalie og Helle skal udvælge stævner til de enkelte ryttere, så tager de i høj grad også miljøet omkring banen i betragtning. Nogle baner er mere vanskelige at ride på end andre, fordi publikum måske er tæt på banen, eller banen ligger tæt på messeområdet eller andre faktorer, som kan bringe nogle heste ud af fatning. – Vi skal ruste hestene til opgaven, og de må ikke blive forskrækkede og utrygge undervejs. Og så er det vigtigt, at rytterne rider for topdommere – vi er ikke bange for konkurrencen. Det nytter ikke noget at gemme sig, fastslår Helle.
De danske ryttere demonstrerede stor styrke i DWB Five Star Dressage i Herning i marts, og det har skabt et hype omkring holdet internationalt. – Det betyder helt vildt meget, så det må vi sørge for igen til næste år, smiler Helle, og hun fortsætter: Vi er faktisk fortrøstningsfulde, vi har gode ryttere og heste, og vores unge Grand Prix-heste bliver kun endnu bedre til næste år. Det har været trist for alle under den forfærdentlige corona pandemi, trist med udskydelse af OL, men lad os nu se, om ikke vi kan være lige så velforberedte til OL i 2021, slutter Helle Krasnik Trolle.
Dressuren rockede for vildt!
Dansk Varmblods beslutning om at hæve de internationale dressurkonkurrencer til 5-stjernet niveau kastede i høj grad glans over dressurkonkurrencerne i Herning i marts. Publikum kvitterede ved at møde frem i stort antal til ECCO Grand Prix og Vodskov Bolighus Grand Prix Special, og da flere danskere satte personlige rekorder, fik alle en fremragende dressuroplevelse i Herning. Jyske Bank Boxen rystede som et resultat af publikums begejstring, hver gang en dansk rytter hilste af foran dommerne. Og danskerne blev fulgt ud af banen med stående applaus. Da Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Daniel Bachmann Andersen red skulder ved skulder på æresrunden, gav det os alle en oplevelse, som længe vil stå lysende klart i erindringen.