Helle Kristensen
"Vi var lidt skeptiske omkring hvordan tiltaget ville blive modtaget", siger Per Springborg over telefonen. En skepsis der har været spildt. For beslutningen om at sætte ridning på skoleskemaet, har mødt stor opbakning fra forældre og særligt også børnene, der efter ferien kan se frem til ugentlige rideture og masser af timer i selskab med bløde hestemuler.
Da det er obligatorisk/tvunget for børnene at deltage i rideundervisningen har man også taget højde for, at det kan være en omkostningsfuld affære for forældrene at skulle ud og invistere i ridetøj til børnene. Derfor har eleverne fået at vide at de skal møde op i passende påklædning eksempelvis gummistøvler og tøj der er behageligt at ride i. Men der stilles ikke krav om at eleverne skal være iført ridebukser og ridestøvler.
Ideen bag projektet
Umiddelbart vil det være nærliggende at tro, at Vallensbæk Ridecenter har startet dette projekt op, med det formål at hverve flere elever til rideskolen. Men det er ikke tilfældet understreger Per Springborg.
"Selvfølgelig håber vi da, at dette tiltag kan betyde, at vi får introduceret og fastholdt nogle kommende dygtige ryttere i sporten. Men primært handler det også om, at vi får givet børnene en god balast med videre i livet. At de lærer at tage ansvar for et dyr, lærer at aflæse et dyr og ikke mindst arbejde sammen med et dyr. Det er en evne de kan have med sig for livet.
Den kultur vi har i Danmark idag, har gjort at den naturlige tilgang til at omgåes dyr, ikke længere er noget børn automatisk lærer. Mange børn i Danmark vokser op uden dyr. Og det er den kulturændring, vi vil prøve at tilpasse os. Således at børnene får det lært på en anden måde.
Ved at sætte ridning på skoleskemaet, introducerer vi ikke alene børnene til en sjov og sund sportsgren. Vi påvirker også deres evne til at tage ansvar i en positiv grad, således at de får forståelse for hvorledes man behandler og omgåes dyr og i det her tilfælde hesten.”
Flere studier har gennem tiden vist at ryttere ofte udvikler sig til gode ledere, så det kan altså også vise sig at være en god investering for Vallensbæk Kommune, når eleverne bliver ældre og skal ud i erhvervslivet.
En kommunal rideskole med sund økonomi og fokus på hesten som atlet
Vallensbæk Ridecenter er et af de eneste kommunale ridecentre der findes i Danmark. Men mens mange ridecentre har trange kår, så har det kommunale ridecenter formået at knække koden til et fornuftigt resultat på bundlinjen. Én af årsagerne til dette skal måske findes i, at man hos Vallensbæk Ridecenter er realistisk omkring hvad det koster at gå til ridning.
Mens mange rideskoler i Danmark tager mellem 300-400 kr. om måneden så koster det på Vallensbæk Ridecenter ca. 500 kr. at gå til ridning. Hvis altså ikke man er så heldig at have det på sit skoleskema.
Men skal man drive et ridecenter hvor hestevelfærden er i top, såvel som den undervisning eleverne får så mener Per ikke at det kan gøres billigere.
"Vi har 27 elevheste her på stedet. Og helt grundlæggende er én af vores styrker, at vi prioriterer at have gode elevheste. Når du har gode elevheste, så har du bedre forudsætninger for at uddanne dygtige ryttere. Hesten er en atlet - såvel som rytteren. Og for at hesten kan yde, er det nødvendigt, at vi holder den under de rigtige betingelser. Vores elevheste går ude mindst 5 timer om dagen. Det er vigtigt at deres behov for fold og fritid bliver tilgodeset, hvis de skal fungere optimalt. Hvis vi fornemmer at en hest er ved at være træt af at gå i elevskolen, så vælger vi oftest at skifte den ud. Det er ikke alle heste der egner sig til at være i en elevskole. Det må man tage højde for. Helt grundlæggende, så tror jeg på, at har du sunde og veluddannede heste, så udvikler du også dygtige ryttere. Og jeg mener ikke, det er en tilfældighed, at det lige netop var eleverne herfra der vandt Dansk Rideforbunds elevcup. Jeg tror på det hele hænger sammen.
-Min force og styrke som centerleder her på stedet, er at jeg har landbrugskulturen med mig. Jeg betragter hesten som et dyr. Det er ikke fordi jeg ikke kan lide dem. Tværtimod. Jeg holder meget af heste, og derfor er det også så vigtigt for mig, og for alle vi der er på Vallensbæk Ridecenter, at vi giver vores elever de rigtige og bedste forudsætninger for at arbejde sammen med disse dyr. Når du oplever den sammenhørighed der opstår mellem hest og rytter, sår får man en evne til at aflæse og afkode dyr. Og det er en evne man kan have med sig hele livet. Og som man kan få gavn af igen og igen. Også som voksen og selvom man ikke fortsætter med ridningen,” afslutter Per.