Uønsket farvel fra Dennis Fisker

23-10-2023 08:52

Berider Dennis Fisker ser sig nødsaget til at takke af som landstræner i dressur for ungdomsrækkerne, da hans kontraktfornyelse med rideforbundet omfatter en klausul, han ikke kan skrive under på

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annika Knudsen Lorentsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dennis Fisker fortæller her, hvorfor han betragter sig som afskediget:

"Efter seks år som landstræner i dressur for ungdomstruppene er det med stor vemod og en ærgerlig følelse at måtte meddele, at jeg ikke længere kan fortsætte. De facto har jeg i den senest fremlagte kontrakt fra rideforbundet modtaget en fyring, da en ny klausul forhindrer mig i at drive den virksomhed, jeg har ved siden af jobbet som landstræner

I den nye kontrakt er det ikke muligt at have nogen former for samarbejdsrelationer med ryttere i bruttotruppen eller deres familier. Uagtet om det er myndige ryttere over 18 år. Det betyder reelt, at man som landstræner ikke kan talentudvikle ryttere i eller til bruttotruppen ved siden af jobbet som landstræner. Ret beset kan man ikke drive et professionelt erhverv med rideskole, eliteridning eller salg af heste, hvis man skal være landstræner. Hvad rideforbundet så ønsker, ved jeg ikke. Hvilken berider har ikke en forretning, som de vil være nødt til at drive ved siden af et bijob som landstræner?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Først efter andre landstrænere havde underskrevet deres nye kontrakt, blev denne nye klausul fremlagt i min kontrakt. Adspurgt hvorvidt der er klagepunkter i mit virke som landstræner, havde direktøren for forbundet og den nyligt konstituerede formand intet at sætte en finger på. Jeg må lade mig forstå, at jeg hypotetisk kunne komme i en situation, hvor jeg handler til fordel for en af mine egne ryttere eller samarbejdspartnere. Imidlertid har de seneste seks år vist, at man ikke er udtaget til bruttotruppen, blot fordi man er rytter hos mig. Aktuelt tæller bruttotrupperne 43 ekvipager, hvoraf fem ryttere er elever hos mig. Kun to af disse er i en A-gruppe. Man er altså ikke garanteret plads til store mesterskaber, blot fordi man er elev hos mig og i bruttotruppen.

Jeg har heller ikke haft problemer i forhold til min nærmeste ledelse, og jeg havde håbet opbakningen herfra havde baseret sig på virkelighed fremfor hypotetiske forseelser. På et møde, hvor dette blev vendt med rideforbundet, opfordrede jeg til, at vi optog mødet eller skrev referat således, at vi efterfølgende kunne være enige om, hvad der var hændt og sagt, men dette ønskede direktøren i rideforbundet ikke. Tidligere har ledelsen understreget, at mit virke ved siden af landstrænerjobbet blevet betragtet som en force, fordi min forretning netop ikke er bygget op om landstrænerfunktionen. 

At tage en hypotetisk forseelse i brug som grundlag for at afskedige en ansat, virker umiddelbart som at skyde gråspurve med kanoner, og det er desværre manden og ikke bolden rideforbundet er gået efter, når de ingen anklagepunkter har – og baseret på hypoteser og spekulationer. Det har i alle årene i mit virke været åbent, hvem der rider hos mig, og hvem der evt. har købt en hest hos mig eller en af mine samarbejdspartnere.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Inhabilitetsspørgsmålet gælder for alle, der bestrider poster hos rideforbundet: 

Kan man være habil, hvis man sidder i bestyrelsen og udarbejder kontrakter til landstrænere og selv har børn i sporten, der kunne aspirere til en af bruttotrupperne? Kan man være habil, hvis ens ægtefælle arbejder hos en kæmpesponsor til ridestævner og leverer ryttere til det landshold, man er ansvarlig for? Kan man være sponsor af en klasse/stævne og selv starte?  Eller være dommer i en klasse, hvor en af de konkurrerende ryttere er sponsor? Og kan man som landstræner have en freelance bogholder, der for nyligt har rettet skarp kritik af rideforbundet?

Det håber jeg, og det vælger jeg at tro. Der vil altid være former, hvor man hypotetisk kan være inhabil i en verden, hvor sporten er så lille, og hvor det ofte er nogle af de samme mennesker, der figurerer. Det er den knivsæg, vi alle skal balancere på uagtet vores stilling i rideforbundet, og der må man have tillid til, at alle aktører opretholder integriteten i deres virke og sætter personlige forhold i baggrunden. 

Det er ikke kun min habilitet man betvivler, men også mit team bestående af holdleder og elitechef, for jeg er selvfølgelig ikke enevældig i mit virke, og dialog i teamet har altid dannet grundlag for udvælgelse af holdene. De udvalgte ekvipagers resultater med mesterskabsmedaljer mv. tegner et tydeligt billede af, at udvælgelsen er baseret på deres formåen og resultater.

De seneste år er bruttotrupperne vokset markant og har formodentlig aldrig været større. Arbejdet med talentudvikling lægger os alle i trænerteamet meget på hjerte, og jeg synes, vi har haft stor succes – ikke kun med mange flotte medaljer men lige så vigtigt, at vi har skabt en kultur blandt de unge ryttere, hvor trivsel, fællesskab og holdånd har været vigtige elementer. Et arbejde med de unge mennesker og deres familier, jeg er meget ked at skulle undvære. Jeg har haft nogle fantastiske oplevelser med rytterne rundt omkring på stævnepladserne i ind- og udland, og det vil jeg gerne takke dem dybt for. Det har været en oplevelse, som jeg vil se tilbage på og mindes med stor glæde. Derudover vil jeg sige en stor tak min holdleder, Janne Jensen og til aktive og tidligere landstrænerkollegaer for god og konstruktiv sparring gennem årene."

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen