Uanmeldt besøg på Bratbjerggaard

12-04-2024 15:36

I onsdags fik ejerne af hestene på Bratbjerggaard et uanmeldt besøg af Fødevarestyrelsen og politiet. Årsagen til besøget var en anonym anmeldelse om hestenes forhold

Copyright Ridehesten.com
Fødevarestyrelsen og politiet har i denne uge været på uanmeldt besøg på Bratbjerggaard. Mangel på folde betød blandt andet, at hestene ikke fik tilstrækkelig motion. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I løbet af de seneste uger har det nye hesteprojekt på Bratbjerggaard fyldt en del i medierne såvel som på de sociale medier.

Den øgede opmærksomhed omkring gården opstod særligt efter, at en ukendt ejerkreds overtog en større flok heste fra Viegård Stutteri. Det kom i den forbindelse også frem, at Hans H. Kristiansen spillede en større rolle i projektet som rådgiver for ejerkredsen.

Blot en uge efter at Viegård-hestene var blevet overflyttet til Bratbjerggaard aflagde Jammerbugt Kommune stedet et besøg, ligesom der også i de efterfølgende uger skulle være tilsyn med hestene på stutteriet. 

Onsdag eftermiddag mødte både politiet og Fødevarestyrelsen dog op på et uanmeldt besøg på Bratbjerggaard. Det skete ifølge Nordjyske fordi, en anonym anmelder havde påpeget, at hestene ikke var registrerede og manglede motion. Derudover udgjorde et smadret vindue også en risiko for hestene, der kunne komme til skade på det. 

Forholdene blev bekræftet af veterinærchef for Fødevarestyrelsen, Flemming Kure Marker, der pointerede, at forholdene skulle bringes i orden omgående. Han kunne derudover fortælle, at de 59 heste på stutteriet ikke var registreret i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR), og at hestepassene ikke var til stede, som det kræves af loven. 

Endelig blev forholdet omkring hestene daglig motionering også bekræftet. Der var ifølge Flemming Kure Marker ikke mulighed for, at hestene kunne få de lovpligtige to timers motion fem dage om ugen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dette indebar blandt andet, at hestene ikke havde mulighed for at komme tilstrækkeligt på fold. 

Efter det uanmeldte besøg har ejerne modtaget en indskærpelse og en sanktion på, at forholdene skal bringes i orden. Ejerne modtog dog ikke bøder eller politianmeldelse for forholdene, da de skal have mulighed for at rette op på de mangelfulde områder først. 

Det blev også bemærket af Flemming Kure Marker, at hestene generelt var i normal foderstand og så sunde og raske ud samt at forholdene i boksene var i orden. 

Hans H. Kristiansen fortæller til Nordjyske, at han og ejerkredsen selv har rykket for at få hestepassene. Af samme årsag udtalte han også, at myndighedernes kritikpunkter var forventelige.

Den manglende motionering af hestene begrunder Hans H. Kristiansen med, at foldene på Bratbjerggaard endnu ikke var klar. Hestene vil derfor fremover blive luftet på skift på foldene, forklarer han. 

Kilde: Nordjyske

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner