Tre heste døde af Ahorn-forgiftning

22-05-2020 11:05

Britt Carlsen

– Det er rigtig ærgerligt! Carsten Valentin fra Dyrehavegaard, har mistet tre heste som følge af Ahorn-forgiftning, og normalt er det i efteråret, man skal være opmærksom på det, men nu har det vist sig af forårsspirer også er giftige

Copyright Ridehesten.com
Ahorn. Foto: Shutterstock

Det har bestemt ikke været et par gode uger for Carsten Valentin på Dyrehavegaard, der er smukt belligende tæt på Jægersborg Dyrehave i Kgs. Lyngby.  På de 40 hektar store græsmarker er der adgang for staldens ride- og køreheste samt 36 islændere. I sidste uge mistede han en af sine islandske heste, da den blev sparket af en anden hest og brækkede benet, og nu har han mistet tre heste på een gang. Grunden til dette er en forgiftning med spirer fra Ahorn.

Carsten fortæller, at det ret hurtigt stod to dyrlæger Melina Dahl og Charlotte Andersen klart, at der var tale om en forgiftning. Wraphøet og græsset kom under mistanke, men så fandt de et stort antal spirer fra Ahorn på folden, og så var diagnosen klar. Også fordi Melina Dahl selv har mistet tre heste for nogle uger siden af samme årsag. 

Copyright Ridehesten.com
På dette billeder kan I se hvordan de små spirer ser ud, ligesom i kan tjekke om træet er giftigt, ved at plukke et blad fra træet. Skær stilken over med en kniv og pres lidt saft ud. Hvis saften er klar er den giftig. En saften mælkehvid, skulle der ikke være fare på færde.

– Hvis der er træer på eller ved jeres folde, er der med rimelig stor sandsynlighed også Ahorn, og den er desværre med meget stor sandsynlighed også giftig. Nogle artikler beskriver giftig Ahorn, som kun værende et problem om efteråret, når den smider sine blade og frø (helikoptere). Det har vi måtte konstatere på den hårde måde, at det er ikke tilfældet. Om foråret spirer små skud frem fra sidste års frøfald, og de kan flyve ret langt i blæsevejr. De små skud, som ikke ligner noget fra et Ahorntræ er altså giftige, fortæller Carsten i et opslag på Facebook. 

– Vi ved ikke hvor meget der skal til, lige som vi heller ikke ved, hvor glade hestene er for at spise dem. Vores Islændere går på græs 2 x 2 timer dagligt, resten af tiden står de på en jord/nippefold, og det var på denne fold der var mange Ahornspirer. At der ikke var ret meget græs på nippefolden, kan meget vel være årsagen til de har spist tilstrækkeligt, til at kunne dø af det, men vi må være ærlige at sige, at vi i realiteten ikke ved det.

Carsten fortæller, at han nu skal igang med at tale med kommunen om de mange Ahorn-træer, som står rundt om foldene, men indtil da, slår han græsset og spirerne med græsslåmaskinen. 

Man kan læse mere om Ahorn HER

I december måneds udgave af magasinet Ridehesten bragte vi nedenstående artikel om ahornforgiftining i efteråret. Her var parret Kirsten Gram og Peter Prinds tæt på at miste en hoppe på grund af ahornforgiftning. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen