Trav på asfalt kan skade din hest

28-11-2019 10:06

Merete Haahr

En travetur på vejen en kold efterårsdag, kan være en forfriskende oplevelse, men måske skal vi være mere opmærksomme på hestens ben. Ny forskning tyder på, at hvis du træner din hest på asfalt veje,  kan det forårsage skader og halthed hos hesten

Copyright Ridehesten.com
Trav på vejene kan forårsage halthed hos din hest. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det kan være en fordel at ride på vejene, fordi det er ensartet og fladt, og man undgår ujævne huller. Overfladen kan variere, nogle er glatte, mens andre giver et godt underlag og det er vigtig at vurdere forholdende. At gå i skridt er ingen problem, men ifølge David Marlin, som er en engelsk professor og hestekonsulent, skal man begrænse trav til nogle få minutter. 

– Set i lyset af den høje forekomst af halthed, benskader og gigt hos heste, så er det vigtigt at overveje om hvornår det er godt at ride på vejene.  Det udsætter hestens hov for 20 gange den kraft der kommer når man rider på et godt græsareal eller på en ridebane, og det er uanset om hesten har sko på, eller om den går som barfodshest, vurderer David Marlin

En stor del af kraften bliver absorberet af hoven, koderne og knoglerne under knæet, men det kan stadig skade leddene, forklarer han. Fast vådt sand kan være bedre end vejene men det er stadig 8 gange mere hårdt end at ride på en god ridebane. 

Det er en ifølge David Marlin en myte at trav på vejene styrker ledbåndene, tværtimod kan trav på vejene give led- og karskader. Trav på vejene er hårdt og du kan risikere at skade hestens led i alvorlig grad.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Barfodsheste får den samme kraft igennem benet når de traver på vejene som heste med sko på, så man kan ikke konkludere at barfodsheste har mindre risiko for at få skader ved denne type træning. 

Almindelige hestesko ændre ikke kraften, der kommer igennem hoven og benet. Metal skaber dog mere vibration og rystelser som kommer op igennem benet og det ændre også på hvordan hoven interagerer med overfladen. David Marlin forklarer:

– Kraften bliver fordelt anderledes i benet når en skoet hest traver på vejene. Det skaber større rystelser og føre til højere frekvens af pludselige stød end for heste der ikke har sko på. Barfodsheste oplever dog også mere kraftgennemstrømning i benet ved trav på vejene end ved trav på græsarealer, og det betyder at selvom hesten er barfodet, kan den ikke holde til at trave i længere tid på asfalt. 

Belastningerne ved at trave på vejene, tilsvarer dem som mennesker udsættes for, når vi løber på asfalt og er man ikke påpasselig, kan det give ledskader og smerter. På den anden side er det bedre at træne på vejene, end at gå gennem en sumpet mark. Ridning på meget bløde eller ujævne overflader øger risikoen for kvæstelser.

Det bedste råd er at variere de overflader man arbejder på, så hestens holder sig sund, forklarer David Marlin. Det kan være både godt græs, ridebaner og også asfalt, så længe man er opmærksom på at skifte mellem træningsformerne. Prøv at vælge græs eller jordstier og tænk over ruten du vælger. Skridt på asfalt og veje er helt i orden, men trav skal begrænses til omkring fem minutter om dagen. Arbejde på veje styrker knoglerne, men man har kun brug for få minutters trav for at opnå denne virkning. Omvendt hærder trav ikke senerne, og forlænget trav giver skader på led og brusk. Ikke desto mindre anbefales det at ride både på asfalt, på grusveje og i skoven, når blot man er opmærksom på sin ridning, for det er sundt for styrke og koordination at bevæge sig på et varieret underlag. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner