Theodor Smidt fylder 80 år den 10. april

09-04-2021 18:27

En af dansk ridehesteavls mest fremtrædende avlere og personligheder igennem adskillige årtier, Theodor Smidt fra Bøgegården i Bolderslev, kan i morgen lørdag den 10. april fejre sin 80-års fødselsdag

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lørdagens 80-års fødselar, Theodor Schmidt, er tredje generation hestemand på Bøgegården i Bolderslev, der i dag drives af hans søn og svigerdatter Jørgen og Stina.

I 2020 fik Theodor Schmidt sig en stor og meget glædelig overraskelse under gallashowet ved Dansk Varmblods hingstekåring i Herning, da Dansk Varmblods formand Jan Pedersen proklamerede i mikrofonen, at årets MCH’s Varmblodspris helt velfortjent gik til Irma og Theodor Schmidt som de første avlere nogensinde til at modtage prisen.

– Endnu er prisen aldrig blevet tildelt som anerkendelse af en helt enestående avlerpræstation. Årets prismodtager er ikke kun succesfulde avlere, de er indbegrebet af det, man vil betegne som ”rigtige hestefolk”, og som sådan har de stor indflydelse på dansk avl. Det vil føre for vidt at remse meritterne op her, men der er adskillige kårede hingste, årets hopper og en årets hingst, sagde Jan Pedersen.

Bøgegården drives i dag som nævnt af Irma og Theodors søn og svigerdatter, og deres sønner Jacob og Jeppe er begge ryttere. Ved hingstekåringen sidste år vandt Jacob Schmidt i en alder af 15 år Hestens Værns Mønstringsmedalje. Han har sidenhen fået international succes med flere af Bøgegårdens springheste, mens det er forholdsvist nyt, at Jeppe har fået egen pony.

Det var i det hele taget en succesfuld hingstekåring for Bøgegården, hvis hjemmeavlede avlshingst Bøgegården Gladiola e. Bøgegårdens Graf’s Stakkato/ Bøgegårdens Apollo vandt søndagens Longines world ranking-klasse med Lars Nørgaard Pedersen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Da Irma og Theodor blev tildelt MCH’s Varmblodspris, fulgte der en check på 25.000 kr., som Theodor dengang fortalte skulle til at ejre hans 80-års fødselsdag til glæde for hele familien.

I har familien Schmidt på Bøgegården været værter ved Dansk Varmblods hjemmekåring af hingste. Igen med flotte resultater og som altid med stor og varm gæstfrihed.

Vi fra Ridehesten ønsker hjerteligt tillykke.

Læse mere om Theodor Schmidt og hans families betydning i den danske ridehesteavl i faktaboksen under billedet.

Copyright Ridehesten.com
Det var også et stort øjeblik, da Bøgegårdens Apollo blev udnævnt som årets hingst i 2015. – Jeg har selv købt Apollo i Tyskland, og det er en sjov historie i sig selv. Men at stå der i Herning sammen med min søn Jørgen og Stina og mine sønnesønner Jacob og Jeppe med årets hingst – det var fantastisk, husker Theodor. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Fakta
Om Bøgegården

Jørgen Schmidt er fjerde generation på Bøgegården i Vollerup ved Bolderslev, og hans sønner Jacob og Jeppe er femte. Sammen med sin kone, Stina, driver Jørgen gården, som de har overtaget efter hans forældre Irma og Theodor Schmidt. Theodor spiller fortsat en stor rolle i den daglige drift.

På Bøgegården har der altid været heste, og Theodors hingste var ikke de første, for hans bedstefar havde jyske hingste. Theodor er vokset op med heste og har lært af de gamle hestefolk.

Theodor gjorde noget vildt i 1972. Han faldt for et meget ædelt hoppeføl e. Martell/Mangon ud af den tyske holstenerstamme 108 B. Han købte føllet, der hed Joy, hos opdrætteren Schmidt-Sørensen i Gråsten og betalte 5.000 kr. for det.

– Det var første gang, jeg blev uvenner med min kone, men hun blev god igen, fortæller han.

For at kunne købe Joy, solgte Theodor den sidste af sine daværende avlshopper, og det har siden hen vist sig at være et af hans bedste køb.

– Vi anede ikke dengang, hvor vigtigt det var med fuldblod, men Joys fuldblodsandel igennem Martell kom os til gode, fortæller Theodor.

Joy blev mor til de kårede hingste Castor og Laszlo (Locky-Spiet) samt nogle døtre, der blev meget værdifulde avlshopper for Irma og Theodor, heriblandt Locarno-døtrene Lykke og Leana, der begge blev elitehopper og har gjort hoppestammen til en af de stærkeste i Dansk Varmblod.

Særligt har Lykke og hendes datter, elitehoppen Lajka e. Lagano, skabt stor avlersucces for familien Schmidt, og det har resulteret i utallige topsportsheste, medaljehopper og kårede hingste. Årets Hingst i 2020, elitehingsten Sezuan, er f.eks. et produkt af avlen på Bøgegården.

Fold up

Læs også

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen