Stress gør hesten syg efter transporten

19-04-2018 13:54

Camilla Tiefensee Schrøder

Et nyt studie viser, at en hest, der viser tydelige tegn på stress under langtidstransport, har større risiko for at få luftvejsinfektion efter rejsen

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis man holder øje med adfærdsmæssige tegn på stress undervejs på en lang køretur, vil man bedre kunne forudse – og dermed forebygge – kommende sygdomme efter rejsen.
Det viser et studie foretaget af Dr. Barbara Padalino fra University of Sydney og University of Bari. Forskningen, som blev præsenteret ved ISES-konferencen i Australien sidste år, er for nylig blevet publiceret i open acces-journalen PloS One og kan læses HER.

I studiet deltog 11 heste, som alle var vant til lange køreture i lastbil. I forbindelse med en 8-timers rejse fik de foretaget grundige undersøgelser før og efter med udtagelse af celleprøver og blodprøver. Derudover blev hver enkelt hest optaget på video, så man kunne analysere deres adfærd undervejs på turen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Anbefaler videoovervågning
Det er alment kendt, at heste, der transporteres i lastbil over lange distancer, kan have forhøjet risiko for luftvejssygdomme. Nogle heste synes at klare det fint, mens andre virker mere sårbare og lettere bliver syge efter en lang rejse. Dr. Padalinos forskning har fundet en klar sammenhæng mellem hestens adfærd under rejsen og hvordan dens helbred har det efterfølgende, og den viden kan gøre det lettere for hesteejere at forebygge sygdomme.
– Næste gang du skal ud på en lang køretur med din hest, så hold øje med dens adfærd undervejs, lyder rådet fra Dr. Padalino i en pressemeddelelse udsendt fra ISES i forbindelse med offentliggørelsen af studiet.
– Brug af videoovervågning i hestetraileren vil gøre det meget lettere. Hvis du har opdaget undervejs på rejsen, at din hest har tilbragt en stor del af turen med hovedet i vejret, eller at den har opført sig på en måde, der indikerer et højt stressniveau, så gør du klogt i at følge op med en grundig dyrlægeundersøgelse efter turen. Det vil kunne opfange eventuelle sygdomme i opløbet, og dermed vil man kunne gribe ind i god tid, udtaler forskeren.

Dr. Padalinos næste studie fokuserer på, hvordan stress-relateret adfærd hos heste på rejser med lang transporttid kan forebygges. Det vil være temaet for Padalinos næste præsentation ved den 14. ISES-konference, som afholdes i Rom den 21.-24. september 2018.

ISES (International Society for Equitation Science) er en nonprofit-organisation, som har til formål at udbrede viden og forskning om heste for at forbedre hestevelfærd og forholdet mellem hest og rytter verden over.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner