Britt Carlsen
Jagten på at finde det helt optimale bedømmelsessystem i dressur har betydet, at FEI (det internationale rideforbund) Dressur komite har nedsat en arbejdsgruppe (judging working group) til at se på en modernisering af dressurbedømmelser.
Den gruppe har fundet en gammel traver frem og støvet den af: højeste og laveste score bliver droppet i bedømmelsen. Den såkaldte "HiLoDrop" har været debatteret og undersøgt statistisk for år tilbage, og her fandt man ingen signifikant forskel på resultatet af bedømmelsen med eller uden brug af "HiLoDrop". Da der også i internationale mesterskaber sidder en tre-mands gruppe og overvåger bedømmelserne (Judges Supervisory Panel), og retter karakteren, såfremt en dommer ikke har set en fejl, syntes en dropscore unødvendig.
Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstrand er formand for den europæiske dressurkomite, og han er ikke imponeret af udmeldingen fra arbejdsgruppen: - Der er ikke helt enighed i dressurkomiteen om arbejdsgruppens forslag til "HiLoDrop", og jeg er heller ikke enige i, at det er det rette. Man kan blive bekymret for, om dommerne vil bruge skalaen, af frygt for at falde udenfor, indleder Ulf. Og han fortsætter: - Det har vist sig i en analyse af 1000 test, at det kun ændre karakteren med +0,1% Og så kunne det også tænkes, at den dommer, som "falder udenfor" måske ikke nødvendigvis er den, som tager fejl.
Ved at indføre "HiLoDrop" kan man risikere, at dommerne begynder at bruge skalaen mere omkring de sikre middelpoint, som 5-6-7-8, ligesom man kunne få den tanke, at det vil få en konsekvens for de dommere, som gentagne gange falder udenfor, og dermed bliver det endnu vigtigere for dommerne at lægge sig på en middelværdi.
Der er også foreslag om at droppe spændstighedskarakteren. Arbejdsgruppen mener, at den allerede indgår i bedømmelsen af de enkelte øvelser. Og så har en undersøgelse af 1000 ridt vist, at de bedste ryttere får et ekstra boost til deres karakter og måske endog bedre karakterer i spændstighed end de karakterer givet for ridtets tekniske udførelse.
- Et forslag til tekniske forbedringer er en knap i hvert dommertårn, som dommerne kan aktivere, for at gøre overdommeren opmærksom på, at de har set blod, halthed, tungeproblemer ol., fortæller Ulf. Han vil sende arbejdsgruppens forslag ud til den europæiske dressurkomite, og indsamle deres holdninger og indput, så det kan indgå i en samlet anbefaling fra den europæiske dressurkomite til FEI.
Ulf har talt med flere af de hjemlige dommere, for at høre deres holdning i sagen, og de er helt på linje med ham i holdningen til "HiLoDrop". - Jeg er vidende om, at IDOC (International Dressage Officials Club), som HC Matthiesen er formand for, har indsendt kommentarer til FEI, som er i overensstemmelse med ovennævnte holdning, slutter Ulf Helgstrand.