Niels Clemmensen
Lange perioder med vådt og fugtigt vejr, giver optimale betingelser for udvikling af muk. Har hesten konstant våde og mudrede ben, fører det ofte til at hudens naturlige modstandskraft svækkes. Der opstår små sår og sprækker i huden og det giver bakterier lettere adgang.
Muk er en infektion på den nederste del af hestens ben, som oftest i kodebøjningerne. Muk kan være forsaget af svampe eller bakterier og gribes der ikke tidligt ind, kan infektionen resultere i hævede ben, halthed og lymfangitis. Lymfangitis er blodforgiftning, hvor benet hæver voldsomt op, da bakterierne spreder sig via lymfekarrene. Lymfeknuderne bliver betændte og ømme, hesten halter og har feber. Det kan se ret voldsomt ud og kræver behandling med penicillin.
Da knastørre folde lige nu er et sjældent syn, er det vigtig at være opmærksom for at forebygge muk:
- Hold dagligt øje med mindre rifter og irritationer på hestens ben.
- Fjern mudder fra hestens ben, skyl med vand og tør derefter benene grundigt.
- Hvis hesten har meget tykt hovskæg, eller lang pels på benene, som kun langsomt tørrer op, kan det overvejes at klippe dem, men undlad at klippe tæt, således at huden eksponeres unødigt
- Sørg for rigelig strøelse i hestens boks, da ammoniakdampe kan irritere huden så en infektion lettere kan etablere sig.
- Påsmør evt. vandskyende salve i udsatte områder som kodebøjningerne.
- Forsøg at holde foldene tørre evt. ved at lægge flis ud.
Normalt er det meget svært for bakterier at fat, hvis ellers hestens immunforsvar er velfungerende, men har hesten først fået muk, er det vigtigt at sætte ind med effektiv behandling; vask med bakteriedræbende sæbe og brug en god muksalve. Ellers kontakt dyrlægen.