Sådan laver du kvalitetshø

26-06-2019 19:55

Måske har du gået og undret dig over, hvordan man laver kvalitetshø til hesten? Læs med her, og bliv klogere på, hvordan man laver hø

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ahh, endelig blev det den tid på året, hvor sommeren rigtig har bidt sig fast, så der landet over dufter skønt og krydret af nyslået hø. Her kan du blive klogere på, hvordan man laver hø – samt, hvorfor hø er så vigtigt for vores firbenede venner.

Hø er et fortrinligt foder til heste, da sukkeret i græsset ikke gærer og høet ikke er surt ligesom ensilageagtig wrap. Hestene kan med andre ord rigtig godt lide hø og spiser det derfor meget gerne. En anden fordel er ifølge Økologisk Landsforening, at aminosyrerene bevares, hvad der giver bedre næringsværdi samtidig med, at der ikke er ammoniak i hø. Proteinforsyningen er god, høet er ikke finsnittet og vådt og hø giver en god tyggetid, som er god for hesten.

 

Hvilke græsarter egner sig godt til høslet?
Når man laver hø, bevarer man græssets duft- og smagsstoffer, hvad der giver en større smagsvariation end i eksempelvis ensilage.

Disse græsarter og blandinger egner sig godt til høslet

  • Lucerne er velegnet til hø, da stænglen er hul og stiv. Derfor tørrer lucernen hurtigt.
  • Timothe, engsvingel og strandsvingel er velegnede til høslet
  • Urteres duft og smagsstoffer bevares godt i hø. Kommen, cikorie og vejbred er gode urter til hø.

Ved en lucernegræsblanding vil sammensætningen typisk bestå af følgende: Lucerne 50 %, rødkløver 2 %, hvidkløver 5 %, alm. Rajgræs, tidlig, 5 %, alm. Rajgræs, midlertidig 10 %, engsvingel 5 %, hybridrajgræs 5 %, raj/strandsvingel 5 %, timothe 5 %, kommen 2 %, cikorie 1 %, vejbred 1 %, bibernelle 1 %.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Hvordan slår man hø?
Mange steder har man professionelle fra maskinstationer til at få åretshø høst i lade. Imidlertid er de også mange, der selv hopper på traktoren og kører ud for at få høsten i hus. Generelt er det en god idé at vente med at skårlægge til duggen er væk. Gummivalser er ifølge Økologisk Landsforening mest skånsomt og de anbefaler, at man ikke bruger en såkaldt crimper til lucerneblandinger. Høet skal lægges bredt ud og vendes straks efter skårlægning.

Når man vender høet fremskynder man, at det tørrer hurtigere og mere effektivt. Græsset løftes op fra jorden, så luften kan komme til. Høet skal vendes hyppigt i starten og dag et, kan man godt sprede høet bredt ud på marken. Når høet er over 40 % tørstof, skal det kun vendes efter morgenduggen. Når det når 50 % tørstof tørrer høet bedre i små skår. Når høet når 60 % tørstof er det klart til at blive revet sammen.

Fingerriven er ifølge Økologisk Landsforening mere skånsom end rotorriven, fordi den ikke pisker til græsset, men ruller det nænsomt rundt, selvom man kører med 25-28 km/t.

Rivning bør foregå tidligt om morgenen, hvor bladene hænger bedre ved på grund af duggen.

Høet kan presses i baller, når tørstofprocenten er over 86 %. Man kan med fordel bruge Koster Crop Tester til at måle tørstofværdien, inden man presser høet. Haymaster kan måle tørstof i ballerne. Høballerne kan køres i lade og stables, når man er sikker på, at de ikke ikke tager varme.

Kilde: Økologisk Landsforening

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner