Sådan lærer du nyt

30-07-2016 16:30

Ridning er en af de sportsgrene, hvor man kan blive ved uanset alder – det er altid muligt at lære noget nyt. Men hvad foregår der egentlig, når du som rytter giver dig i kast med at indlære en ny øvelse?

Copyright Ridehesten.com
Husker du de første, ofte mislykkedes, forsøg på at springe an i rigtig galop?

Når du som rytter begiver dig i kast med at indlære noget nyt, tager det tid, og øvelsen skal, uanset om det drejer sig om western, dressur, springning eller skovtursridning, trænes igen og igen. Når en ny øvelse skal indlæres gennemgås tre stadier:     

1: Det tænkende stadie

Når du som rytter første gang forsøger dig med at indlære en ny øvelse, kommer hjernen på overarbejde. Fokus vil være rettet mod at forstå selve øvelsen samt forstå, hvordan den skal udføres. Hvordan skal jeg som rytter agere, og hvordan skal hesten reagere? Din træner kan forklare øvelsen og måske demonstrere, hvordan øvelsen skal udføres. Det kan også være en god idé, at se andre ryttere udføre øvelsen for at få det visuelle billede på, eller det er måske en mulighed at prøve en rutineret hest, som mestrer øvelsen. Måske kan det også være en hjælp, at dele øvelsen op i flere bidder, hvis det altså er muligt, for at gøre indlæringen nemmere. Den første fase kræver en del tænkning og koordination af rytteren, der både skal have styr på sine egne bevægelser samtidig med, at der også skal holdes nogenlunde styr på hesten.    

I det første stadie er det vigtig at holde tingene simple.


2: Øve-stadiet

Dette stadie handler mest om at øve og træne det nye, der endnu ikke mestres helt. Samtidigt arbejdes der på at eliminere bevægelser og andet, som er overflødige, og som du ikke længere behøver, og forfine signalerne. Mens du øver, vil du med tiden opleve, at du ikke behøver tænke så meget over øvelsens udførelse mere, hvilket i praksis betyder, at du rykker dig mere i retning af at føle og fornemme øvelsen.
Når du nærmer dig slutningen af dette stadie vil du kunne begynde at koncentrere dig mere om andre aspekter af ridningen mens du udfører øvelsen, så som at have fokus på din egen opstilling og ride præcist. Du kan altså nu så småt begynde at gøre to ting på samme tid.

I dette stadie er fokus lagt på hvordan øvelsen føles. 

3. Flow-stadie

Det tredje stadie er karakteriseret ved, at du nu kan udføre øvelsen automatisk uden at tænke voldsomt meget over det – det begynder, så at sige, at ligge på rygraden. Du reagerer instinktivt og kan korrigere hesten i øvelsen og kan tænke på helheden og udtrykket i øvelsen. Faktisk kan for meget snak og tænkning resultere i, at øvelsen ikke vil lykkes, som den plejer. De fleste har prøvet at ”over-tænke” en øvelse og oplevet, hvordan det kan få negativ betydning for øvelsens udførelse.

På dette stadie er øvelsen blevet automatiseret og programmeret – og nu har du fuldt overskud til at arbejde med andre dele af din ridning samtidigt og ”bygge oven på.” 
 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner