Sådan forløber udstyrskontrollen ved ECCO Cup

03-06-2021 18:35

Når der i den kommende weekend afvikles ECCO Cup hos Sundeved Rideklub, bliver der forud for start afviklet udstyrskontrol af alle ekvipager. Her kan du læse mere om, hvordan kontrollen kommer til at foregå, samt få tips til, hvordan du selv kan tjekke din hest eller pony hjemmefra

Copyright Ridehesten.com
Ridehesten.com/ Annika Knudsen Lorentsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kontrol lørdag morgen inden opvarmning
Den indledende runde, hvor der rides PRM, starter lørdag morgen kl. 8, og da Dansk Rideforbund ønsker at foretage kontrollen inden start, vil der være forberedt en sluse, som alle ponyer i klassen skal igennem, inden de går på opvarmningen. Her vil DRF’s veterinærkonsulent Mette Uldahl foretage selve udstyrskontrollen, som du kan læse mere om nedenfor. Der vil kunne forekomme en smule ventetid i slusen, men der arbejdes naturligvis på at være så effektive som muligt, så alle får god tid på opvarmningen. Ekvipager, der er på vej på opvarmningen, vil blive tjekket først, men hvis der er ledig plads i løbet af dagen, kan man sagtens komme forbi og få sin pony tjekket, selvom man endnu ikke er på vej på opvarmningen. Findes der ved kontrollen gennembrud af hud eller slimhinde på en pony, vil den blive nægtet start. Læs eller genlæs evt. beskrivelsen af, hvordan DRF vurderer mundsår hos heste/ponyer HER.

Ikke muligt at få ’forhåndsbedømmelser’
Efter at DRF offentliggjorde datoerne for kontroller i sidste uge, har de modtaget en række forespørgsler ift. forhåndsbedømmelser af især mundhuler, og her er svaret det samme til alle; bedømmelsen kan ikke foretages på forhånd, da ponyens tilstand kan ændre sig fra dag til dag. De opfordrer til, at man søger sparring hos sin dyrlæge eller træner, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ponyen er ’fit to compete’ eller ej.

Sådan foregår kontrollen typisk
Kontrollen ved weekendens ECCO Cup-kvalifikation er ikke anderledes end de kontroller, der ellers bliver udført rundt omkring ved stævnerne med jævne mellemrum – dog kan der være forskellige fokusområder fra gang til gang. F.eks. kan man kigge særligt på skader forårsaget af udstyr såsom sporer, piske, bid, næsebånd, gamacher o.l. Har man som rytter/forældre/hesteejer ikke oplevet en udstyrskontrol før, kan det være rart at vide, hvordan det konkret foregår, og for de fleste kan det desuden være en hjælp at få tips til, hvordan man selv – evt. i samråd med sin træner – kan tjekke sin hest eller pony hjemmefra. Her kan du se DRF’s veterinærkonsulent Mette Uldahl vise og fortælle, hvordan en udstyrskontrol forløber, hvad der kigges efter, samt hvordan du kan tjekke din hest eller pony, inden du tager afsted til stævne:

?
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sådan vælger DRF, hvor der laves udstyrskontrol
Dansk Rideforbund får ofte spørgsmål til, hvorfor de laver kontroller ved nogle stævner/turneringer/mesterskaber og ikke ved andre, og svaret er todelt; for det første er der en del ressourcer – både praktiske og økonomiske – forbundet med at afvikle en koordineret udstyrskontrol som denne, så derfor er der en naturlig begrænsning på, hvor mange de kan lave. For det andet er valgene baseret på en veterinærfaglig vurdering af, hvor udfordringerne med især mundsår er størst, og data fra de seneste par år viser, at det især er gældende hos de yngre ryttere og oftest i dressuren. Det er desuden vigtigt at understrege, at TD’er løbende afvikler udstyrskontroller i mindre format (stikprøvebasis) rundt omkring på stævnepladserne på alle niveauer og i alle discipliner, så selvom DRF ikke laver de store, koordinerede kontroller så ofte, betyder det bestemt ikke, at der ikke er fokus på området.

Bliv klogere på udstyrskontrol, hestevelfærd og etik
Læs meget mere om sammenhængen mellem udstyrskontrol og hestevelfærd i et nyt skriv HER. Derudover kan du med fordel læse retningslinjerne for etisk korrekt brug af hesten til ridesport, som er opdateret pr. 1. januar 2021 HER.

/DRF

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner