Sådan afholder man paraklasser

21-12-2024 10:31

Det kræver hverken særlige faciliteter eller omfattende planlægning at afholde paradressurklasser som en del af et almindeligt dressurstævne – så måske kan det være noget for din klub, næste gang I afholder stævne?

Copyright Ridehesten.com
At afholde paradressurklasser er nemmere end man tror. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

De fleste tror, at det er besværligt og derfor forbeholdt få klubber at afholde klasser for paradressurryttere – men det er ikke tilfældet. Relativt nemt kan man faktisk inkludere et par paradressurklasser i propositionerne til et dressurstævne.

Dansk Ride Forbund giver på deres hjemmeside en række gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man afvikler paradressurklasser:

Der er ingen krav til særlige faciliteter for at afholde paradressurklasser, men har I i klubben f.eks. en rampe eller et handicaptoilet, kan det dog være en god idé at nævne det i propositionerne.

En paradressurprocentklasse passer perfekt mellem pony- og hesteklasser eller inden et skift i banelængde, da ryttere i grad 1-3 rider på kort bane (bane B), mens ryttere i grad 4-5 rider på lang bane (bane A). Hvis begge grader deltager i en procentklasse, skal der skiftes mellem baneformater i klassen.

Copyright Ridehesten.com
Danmark har en dygtig elite i paradressur, hvorudfra der kan stilles hold til store mesterskaber som PL og VM - men som i andre discipliner er en stor bredde mindst lige så vigtig, og en essentiel del af dette er, at der også afholdes "almindelige" parastævner/klasser. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Særlige regler
Klassificerede pararyttere har et såkaldt testkort, som angiver deres grad og tilladte hjælpemidler. Testkortene sendes til stævnearrangøren ved tilmelding og skal printes og vedlægges dommernes protokoller. Testkortet og hjælpemidlerne må benyttes i både paraklasser og raskrytterklasser (af sikkerhedsmæssige årsager dog undtaget enkelte hjælpemidler i springning og militaryterrænspringning), hvilket vil sige, at man som pararytter også kan starte stævner i andre discipliner end dressur under Dansk Ride Forbund. Dog er det kun i dressur, at der findes deciderede paraklasser, og det er altså disse, man som stævnearrangør kan udbyde.

Grad I er for de mest fysisk udfordrede og grad V er for de mindst fysisk udfordrede, og her er det vigtigt at være opmærksom på, at der til hver grad findes specikke programmer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Foruden ovennævnte så følger paradressur det almene dressurreglement, medmindre andet er beskrevet i paratillægget. Læs paratillægget for 2024 her.

Hvis man er uddannet dressurdommer under DRF, kræver det ikke en særlig autorisation at dømme pararyttere/paradressurklasser. På rideforbundets hjemmeside og særligt i denne pjece er der dog hjælp at hente, hvis man er tvivl. 

Copyright Ridehesten.com
Det kræver ikke særlige kompetencr som dommer at dømme paradressur, men det kan være en god ide at læse lidt op, hvis man ikke har meget erfaring med det, eller det er lang tid siden, man sidst har dømt paraklasser. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Sådan gør du som stævnearrangør
Hvis din klub vil oprette en paradressurklasse til jeres stævne, skal I huske at vælge disciplinen "Paradressur", når I opretter terminen. Har I glemt det under terminsansøgningen, kan DRF kontaktes via telefon eller mail, så hjælper de med at rette stævnet, så I kan oprette de rigtige klasser.

Paradressurklasser oprettes som paraprocentklasser, hvorefter alle underklasser tilføjes. Disse underklasser overføres automatisk til Equipe, når stævnet trækkes over. Det fungerer præcis som ved andre discipliner og gør det nemmere at udarbejde tidsplaner.

DRF opfordrer alle med spørgsmål eller brug for sparring om paradressur til at henvende sig til dem. Forbundet kan kontaktes på para@rideforbund.dk.

Læs mere om afholdelse af paradressurklasser her.
Læs generelt om pararidning her.

Kilde: Dansk Ride Forbund

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner