Thomas Bach Jensen
Som noget nyt fik dressurrytterne i år muligheden for at ride med den smukkest tænkelig kulisse, da rideklubben afholdte Rømø Beach Jump i weekenden, og såvel ryttere som officials var begejstrede og ser gerne, at der bliver dressur både lørdag og søndag fremover.
Konceptet med at afholde traditionelt ridestævne midt i naturen tiltrækker ryttere fra ikke bare Jylland, men også Bornholm, Sjælland, Norge og Tyskland.
Lige ved at gå galt
Air Transport Wing Aalborg havde fået tilladelse til at øve ”ørkenlanding” på stranden ved Lakolk fredag, samtidig med at Tinglev Rideklub havde tilladelse til at anlægge ridebaner, tilskuerpladser m.m. til weekendens store stævne. Normalt vil hele stranden være lukket af, når flyvevåbnet træner, og det ville have været en katastrofe for de mange frivillige, som stod parat med fire lastvogne fyldt med materiel. Heldigvis fandt repræsentanter fra de involverede ud af en løsning alle kunne leve med – og de allerede ankomne ryttere fik en ekstra opvisning og miljøtræning af hestene på stranden.
Uden frivillige og sponsorer går det ikke
En gruppe på otte personer har arbejdet i kulissen hele året, og jo nærmere stævnet er kommet, jo flere kommer der med, for jo mere skal der laves, pakkes, transporteres, hentes, arrangeres ...
Renate Hansen fra Stævneudvalget er en af de mange frivillige, som knokler før, under og efter stævnet: ”Det er fantastisk at opleve så mange medlemmer som ikke-medlemmer, der gerne vil give en hånd med og være en del af fællesskabet.”
Formanden for Tinglev Rideklub, Holger Holm er dybt taknemmelig for den økonomiske støtte sponsorer giver til stævnet: ” Det er meget svært at få økonomisk støtte, hvilket er nødvendigt for at få sådan et stævne til at give overskud. Uden fx ECCO og Jørgen Hansen Biler – og de mange som gratis låner klubben materiel og giver naturalier, så det skidt ud. Vi oplever til gengæld en stor velvilje mht. gaver i form af ærespræmier, som rytterne er glade for,” og han fortsætter: ”vi har ikke knækket koden, og jeg ved ikke, hvad andre rideklubber gør, når de får store sponsorater. Men jeg synes, vi har en fin modydelse med et unikt koncept med mange ryttere og ikke mindst tilskuere, som alle er en købedygtig målgruppe. Måske har vi ikke de rigtige kontakter?” slutter han af med et skævt smil.
Udvikling af konceptet
Noget af den erfaring, de senere år har vist arrangørerne, er, at det er C-klasserne, der trækker det store antal starter, som skal til for at få økonomi i stævnet. Så rideklubben overvejer, om Rømø Beach Jump fortsat skal være et landsstævne med B-klasser. Måske er Rømø Beach Jump ved at være så kendt, at stævnet har en chance i konkurrencen med andre stævner samme weekend?
Tinglev Rideklub har gennem årene udviklet stævnet fra alene ridebanespringning for heste til såvel spring som dressur for både heste og ponyer, og det har de tænkt sig at fortsætte med. I 2017 var der også jagtridning under stævnet. Og de mange positive tilbagemeldinger fra årets deltagere på stævnepladsen og på stævnets profil på Facebook giver de frivillige mod på endnu mere.
Når stævnets styregruppe kikker i krystalkuglen, undersøger man muligheden for at få andre aktiviteter med, fx islænderryttere. Finn Märcher fra styregruppen har været i kontakt med de islænderryttere, som arrangerer stævner som Tölt on the Beach og Race on the Beach, og han siger: ”Deres koncept på stranden passer utroligt fint sammen med konceptet for Rømø Beach Jump. Så hvis vi kan blive enige om at arrangere noget tilsvarende på samme tidspunkt, så kan mange flere få udbytte af de store anstrengelser, og de forskellige ryttere kan se hinandens ridning – og ikke mindst bliver vi endnu mere attraktive for tilskuere og sponsorer.”
Fakta om Rømø Beach Jump:
/Pressemeddelelse.