Problemer omkring EM-udtagelse - OPDATERET

12-07-2013 10:25

Forud for årets EM-udtagelse af springrytterne var der stillet krav til rytternes stævnedeltagelse. Da ungrytter Martin Dinesen Neergaard ikke havde efterkommet kravene, blev han ikke udtaget til EM. En klage er så blevet behandlet i Disciplinærudvalgt, hvor den ikke blev taget til følge og siden i Appeludvalget, hvor klagen fik medhold, og rytteren nu er på vej til Spanien. Bo Bak Andersen har fremsendt følgende kommentar til hændelsesforløbet

Til alle med interesse i dansk eliteridning

Undertegnede har gennem utallige år fulgt ridesporten i Danmark som rytter, træner og official. Gennem årene har jeg set hvordan sporten og strukturen har ændret sig. Det har været en meget langvarig proces, at gennemføre et gennemsigtigt og fair system til udtagelse af ryttere til de internationale mesterskaber. I dressuren har det fungeret godt gennem en årrække. Med ansættelsen af Lars Nørgaard Pedersen som eliteansvarlig for springningen, blev der gjort et godt og reelt forsøg på at få lavet et fair, gennemsigtigt og funktionelt system for springningen.
Der blev i foråret fremlagt en plan for rytternes stævnedeltagelse og hvilke kriterier der var, hvis man ønskede at være med i kampen om pladserne til diverse Nations Cup konkurrencer og de internationale mesterskaber.
Et af kriterierne var, at man skulle deltage i DM i maj. Det var alle bevidste om fra CH, U18, U21 og senior ryttere. Det havde alle forstået og accepteret. Måske undtagen én rytter, Martin Dinesen Neergaard.

Lars Pedersen, eliteansvarlig for springning og Michæl Aabo, landstræner for CH, U18 og U21 spring ryttere, holdt sig 100% til den fremlagte plan og de kriterier der var fremsagt. Det bevirkede, at man så bort fra U21 rytteren Martin Dinesen Neergaard til alle de internationale opgaver, der var beskrevet i oplægget.
Det fandt undertegnede fair og rigtigt, hvis der skulle være en mulighed for, at Lars Pedersen og Michæl Aabo kunne skabe en udvikling for dansk springsports talentmasse.
Det så også ud til at Martin Dinesen Neergaard accepterede beslutningen, idet der ikke blev indgivet indsigelser om manglende stævnedeltagelse ved CSIO København, CSIOY Wierden, CSIOY Hagen. Det bevirkede endvidere, at trænerteamet ingen mulighed havde for at sammenligne Martin Dinesen Neergaards form med de øvrige U21 eliteryttere. Personligt var jeg både til CSIO København og ved CSIOY i Hagen. De baner U21 rytterne ved de to stævner skule ride var af en størrelse og sværhedsgrad, der må have gjort det ønskværdigt for landstræneren, at der kunne have været foretaget en sammenligning af alle U21 rytterne.

I ugen op til NM vælger Martin Dinesen Neergaard, at indgive en officiel klage over manglende udtagelse til EM, som efter to klageinstanser bliver godtaget. Derefter udtager Lars Pedersen og Michæl Aabo Martin til EM holdet. Det betyder at Michelle Westergaard, som undertegnede fungerer som træner for glider ud af U21holdet.
Det bevirker selvklart stor skuffelse og frustration hos Michelle, undertegnede og hele teamet omkring hende. Efter min anbefaling valgte vi, Michelle Westergaard ikke skulle anke afgørelsen til DIF. Det skete med den begrundelse, at hvis man skal præstere ved et EM skal alle forberedelser fungere perfekt. Ud over det pres det er, at ride et EM ville den opståede situation, have sat Michelle Westergaard under et helt umenneskeligt pres.

Når der indgives en officiel klage som beskrevet, går jeg ud fra at hele DRF´s ledelse har været inde over den. Det gælder inden den er sendt videre i systemet og efter klageinstansernes afgørelse. Det gælder generalsekretæren, formanden og de to springansvarlige. Hvis der har, eller måske havde været en god dialog mellem de her nævnte personer, kunne udfaldet have været anderledes. Jeg har ikke set klagebrevet, men går ud fra, at det er Martin Dinesen Neergaard, der som myndig person har indgivet klagen. Tante Grøn kan vel ikke klage over, at hendes nevø ikke bliver udtaget til et landshold?
Jeg finder det således meget beklageligt, at de to springansvarlige, selv efter klageinstansernes afgørelse, ikke kunne fastholde deres oprindeligt udtagne hold. Det kunne sagtens have været retfærdiggjort ud fra DRF`s  udtagelseskriterier. Jeg er her bevist om, at den manglende DM deltagelse er givet som grund til den manglende udtagelse.

Konsekvensen af DRF`s håndtering af sagen, klageinstansens afgørelse og landstrænernes udtagelse af Martin Dinesen Neergaard, må være, at alle ryttere er frit stillede og ikke behøver at deltage i de tiltag der laves. Det gælder samlinger, stævner dyrlægetjek og så videre. Er man utilfreds indgiver man bare en ”officiel” klage.
Det der her er sket betyder, at landstrænerne før de sender noget ud på skrift, må lade det kontrollere af jurister for at sikre sig mod misforståelser.
Michelle Westergaard, hendes familie og undertegnede har i de dage der nu er gået formået at komme videre. Vi er i fuld gang med, at planlægge efterårets stævnedeltagelse efter et særdeles godt forår med sølv ved DM efter tre runder med kun 1 tidsfejl, en NM hold sølvmedalje efter dobbelt 0 i Nations springningen og flere særdeles gode præstationer på meget svære baner.

Jeg er sgu stolt over, at være træner for så sej en rytter!

Slutteligt vil jeg gerne ønske alle EM rytterne et godt EM, med gode resultater og et godt sammenhold. Det gælder også Martin Dinesen Neergaard, der jo er en meget talentfuld rytter.

Jeg havde lyst til at bruge mange flere ”sgu” ord i dette indlæg, men har forsøgt at holde det i et sobert sprog. Derfor håber jeg, at Dansk Ride Forbund tager sig sammen og efter denne sag støtter op omkring elitesporten på en helt anderledes måde.

Bo Bak Andersen

Ovenstående indlæg har været vist til landstræner Lars Pedersen, der ikke har yderligere bemærkninger, red.

Der er indkommet nogle opklarende bemærkninger til redaktionen til ovenstående:
Den klage der er indgivet til Dansk Ride Forbunds Disciplinær og Appeludvalg er indgivet af Martin Neergaards arbejdsgiver Rasmus Christiansen. Og her følger så ordlyden i Appeludvalgets afgørelse:

Thi bestemmes:
Begrundelsen om udeblivelse fra DM som værende årsagen til den manglende udtagelse af Martin Dinesen Neergaard og hesten Zorland til NM/EM for Young Riders 2013, tilsidesættes. Landstræner Michæl Aabo og elitechef Lars Pedersen opfordres til at foretage en ny udtagelse af 5 ekvipager blandt de nominerede ekvipager (nominated entries) baseret på de kriterier, der er anført i landstrænerens og elitechefens brev af 12. december 2012.

Læs også

Dyrlæger skal lære modstandsdygtighed på skolebænken

16-09-2021 14:31, af Merete Haahr

Dyrlægernes trivsel og velbefindende er kommet i fokus på det seneste, da mange uddannede dyrlæger forlader jobbet, og angiver mentale problemer som en af hovedårsagerne

Hyppige skader kan skyldes underlæggende problemer

14-09-2021 06:31, af Merete Haahr

Neurologiske problemer, ømhed eller halthed kan være det underlæggende problem, hvis hesten ofte snubler eller får skader. I sådanne tilfælde kan det derfor godt betale sig at få hesten undersøgt grundigt, så man finder årsagen, hvis der er en

 

Denne sygdom truer ældre heste på livet

13-04-2021 10:11, af Pressemeddelse Agria Dyreforsikring

Cushings Syndrom er en sygdom, som oftest rammer ældre heste og kan volde mange problemer for både hesteejeren og for hesten. Hestens fremtid afhænger af, hvor hurtigt sygdommen bliver identificeret. Derfor er det vigtigt at være yderst opmærksom på hestens signaler, så den kan blive behandlet i tide

Disse danske ryttere skal ride EM i Hagen

20-08-2021 14:04, af Christine Krogh Frausing

Landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har nu endeligt sat navne på de ryttere, der skal repræsentere Danmark ved EM i dressur i Hagen fra den 7.-12. september

Holdkonkurrencen i gang i Aachen - opdateret

19-07-2018 10:16, af Thomas Bach Jensen

CHIO Aachen: På den store dressurstadion i Aachen kan man hele dagen nyde den femstjernede Grand Prix, der danner grundlag for den prestigefyldte holdkonkurrence. Vi bringer her Jytte Lemkows kommentarer til de danske ridt

Kriminelle står bag kuglen i pressecentret, måske

07-08-2016 23:31, af Britt Carlsen
OL|

Lørdag middag lokal tid gik en kugle gennem taget på pressecenteret ved ridestadion i Deodoro. Omkring en halv time tidligere havde Ridehestens udsendte interviewet Gitte Andersen Søby på det sted, hvor kuglen ramte

Bliver heste køresyge/søsyge?

28-02-2012 13:13, af Nina Marie Villadsen
Der eksisterer en del usikkerhed omkring hestenes komfort under rejser og hvorvidt de endda kan blive køresyge eller søsyge

Sidste dag i Sundeved - opdateret

02-03-2014 16:53, af Nina Marie Villadsen

Sidste stævnedag ved Sundeved Dressurfestival med første afdeling af ECCO Cup for juniorer, ungryttere og U25 er netop afsluttet – se vinderne herunder

Amanda Kalmeyer klar til EM

05-09-2012 11:07, af Maja Golles
I weekenden er der EM i distance for junior- og ungryttere. En enkelt dansk ekvipage deltager

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Trine Askjær-Jørgensen

Trine Askjær-Jørgensen
20 24 29 28
taj@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Landmand søger... skikkelig skovturshest

18-10-2021 12:14, af Thomas Bach Jensen

Allan Jensen fra tv-serien "Landmand søger kærlighed", der netop er aktuel på TV2 i denne tid, har også søgt efter en god og rolig skovturshest, og nu har han fundet kærligheden på Vilhelmsborg

Cathrine og Cassidy tilbage som vindere i Herning (video)

22-10-2021 21:52, af Annika Knudsen Lorentsen

De dygtige dressurheste dansede her til aften i Jyske Bank Boxen ved World Cup Herning, hvor de blev flot fremvist af deres ryttere. Sejren blev dansk, da Cathrine Dufour leverede en fremragende præstation, som blev belønnet med mere end 77 procent – en præstation som Cathrine også selv var særdeles glad for og hun udtrykte stor taknemmelighed overfor sin mangeårige partner Atterupgaards Cassidy

DV-hoppen Fiontini er solgt igen – denne gang til USA

21-10-2021 09:33, af Thomas Bach Jensen

Ved et besøg hos Patrik har den internationalt succesfulde Grand Prix-rytter Anna Buffini forelsket sig i den yderst talentfulde hoppe, og Fiontini – der var ejet i fællesskab af Stutteri EVO og Helgstrand Dressage – kan nu se en fremtid i møde i USA

Tak for dig, Bjarne – og for de første 50 år (video)

17-10-2021 17:43, af Thomas Bach Jensen

Helt uden Bjarne Nielsens viden var en hyldest for hans 50 års virke som træner sat i værk under dressurfinalerne ved Pavo og Dansk Ride Forbunds Championat for Ungheste på Blue, og det kom helt bag på den meget afholdte træner og højt respekterede dommer

Fra chancehest til international sejr i Boxen (video)

23-10-2021 12:27, af Kristine Ulsø Olsen

Det var en kæmpe oplevelse for Benedikte Brebøl Windfeld, da hun i går vandt sin første internationale start ved Almased Dressage Amateurs i Herning. Det har dog ikke altid stået skrevet i kortene at hun og Lorenzo skulle nå hertil, da hendes forældre for ni år siden købte den store vallak som chancehest for 30.000

17-årig tysker fløj over 2 meter (video)

23-10-2021 16:33, af Annika Knudsen Lorentsen

Ved World Cup Herning 2021 er der netop afviklet Six Bar-springning og her blev det tyske Johanna Beckmann, der tog sejren, som den eneste fejlfrie over hele 2 meter

Søren stiler efter VM med Todt Un Prince Ask (video)

21-10-2021 14:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Todt Un Prince Ask er tilbage på startlisten efter en skadesperiode, hvor han i denne uge går nogle mindre klasser ved World Cup Herning. Hingstens faste rytter Søren Møller Rohde, chefberider på Stutteri Ask, håber på, at de bliver klar til VM her i Herning næste sommer

Welldone Dallas går på pension

18-10-2021 09:43, af Christine Krogh Frausing

Welldone Dallas går på pension, og skal fra nu nyde sit otium på Grønagergaard. Katrine fortæller om de største øjeblikke i deres karriere, og om hvad der nu skal ske

Anna Weilsby bider skeer med eliten i Herning (video)

21-10-2021 21:41, af Annika Knudsen Lorentsen

20-årige Anna Weilsby har i den grad haft succes her til aften ved World Cup Herning, hvor hun blev bedste dansker i Grand Prix-kvalifikationen, kun overgået af to udenlandske topryttere. Den unge dansker vandt desuden den 140 cm høje U25 Cup-klasse, hvor hun ligeledes leverede en toppræstation

Sezá solgt efter blot fire dage på Ridehesten.com

22-10-2021 06:23, af Thomas Bach Jensen

En nykåret, drægtig DH-hoppe af populær afstamning blev solgt ubeset efter blot fire dages annoncering på Ridehesten.com