Palma: Det er hårdt arbejde

18-04-2023 10:03

Charlotte Kusk Berwald

Det er kun ganske få år siden Palma fik sin første springpony. Hurtigt blev flokken udvidet og i dag tæller den syv ponyer og tre heste. I år fylder hun tolv år og har derfor fået FEI-licens så hun kan komme ud til de store stævner i udlandet. Men hvordan når man alt det når man også skal passe sin skolegang og have en almindelig barndom? Det har vi spurgt Palma Sophie Gry Jansson-Christensen om

Copyright Ridehesten.com
Palma Sophie Gry Jansson-Christensen. Foto: Ridehesten.com/Julie-Maja Sørensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der rides seks dage om ugen. De fleste af dagene under overvågning af en af de trænere, der er tilknyttet, herunder Thomas Dresler og Emil Hallundbæk.

Mandag er fridag
Hver eneste mandag har Palma fri fra ridning. Her er hun sammen med sine venner og er bare en ganske almindelig pige på elleve år. – Det er noget mine forældre har besluttet. Jeg vil egentligt helst bare træne. Men det er nu også sjovt bare at være sammen med mine venner. Mange af dem jeg er sammen med om mandagen er ikke ryttere, så på den måde kommer det hele ikke til at gå op i hest, fortæller Palma til Ridehesten.

Det er koncentreret arbejde
Tirsdag starter træningen frem mod det næste stævne. Selvom Palma er ung, er drømmene store. Det samme er viljen til at arbejde for at nå målene. 
– De fleste dage rider jeg tre heste eller ponyer når jeg kommer hjem fra skole. Det allerbedste er i weekenden, så der er god tid til det hele. Så rider jeg nogle flere og så er der også god tid til at være sammen med dem og hygge så vi kan få et godt bånd. Jeg kan desværre ikke nå at sadle op og af, det får jeg hjælp til, men når jeg får hesten så går vi en runde sammen inden jeg sætter mig op. Så kan jeg nå at fornemme hvilket humør de er i, fortæller Palma. Som så mange andre unge ryttere, er der så meget man skal nå i hverdagen. Skolearbejde, venskaber og den daglige træning. 
Palma kommer ikke fra en hestefamilie. Hendes far forsøger at lære at ride, men ellers er der ikke nogen i familien, der har med heste at gøre. Derfor har familien været nødt til at lære det hele fra bunden, da Palma besluttede sig for at det var hestene, der skulle optage de fleste f hendes vågne timer. 
– Jeg er så imponeret over hendes jernvilje. Vi har allerede nu fået mere fokus på det mentale, så det kommer naturligt den dag hvor hun er klar til de helt store opgaver. Men lige nu nyder vi bare rejsen og den fantastiske tid vi får lov at tilbringe sammen i lastbilen når vi skal til stævner i ind- og udland, fortæller Palmas far, Nils Jansson. 
– Nogle tror man bare bliver sat op på de gode heste og så kører den af sig selv, men de gode heste er også svære at ride. De har store bevægelser og de springer stort. Det kræver både teknik og balance. Det hele arbejder vi hver dag med at forbedre. Så der rides koncentreret på hver hest, så kan vi fjolle og hygge med varm kakao bagefter.

Copyright Ridehesten.com
Glæde efter en god runde. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der må fejres i lastbilen
Når man har en håndfuld heste med til hvert stævne, betyder det også at der skal holdes fokus til det sidste. Efter præmieoverrækkelsen venter der ofte en klasse mere. – Nogle gange er der nogen der spørger, hvorfor jeg ikke smiler mere til præmieoverrækkelsen. Det er jo ikke fordi jeg ikke er glad for at have vundet, det er jeg virkelig, men jeg tænker tit videre frem til den næste klasse der måske starter om tyve minutter. Så er jeg jo nødt til at begynde at forberede mig. Så må vi fejre det i lastbilen, fortæller Palma.
– Det er jo også noget af det folk ikke ser. Det man ser kan jo hurtigt ligne et glansbillede hvor man lige rider en runde, vinder stort og så er man ude for at lege med de andre. Men det er hårdt arbejde. Efter en lang stævnedag, sker det tit at hun falder i søvn i lastbilen på vej hjem, og det er det man ikke ser. Ridning er hårdt arbejde, det tror jeg alle ryttere kan skrive under på, fortæller Nils.

Skolen prioriteres højt
Til de store stævner er Palma ganske vist ikke i skole, men det betyder ikke at det kun går op i heste og rosetter. Skolearbejdet skal passes og det betyder at man som regel kan finde Palma dybt begravet i dagens lektier mellem nogle af klasserne. 
– Det tager heldigvis ikke ret lang tid. Et par timer og så har jeg lavet det hele, fortæller Palma. Hun holder kontakten til klassekammeraterne derhjemme og føler ikke hun går glip af noget. 
– Jeg tager jo ud for at udleve min store drøm. Det er hårdt arbejde, men det er det hele værd, fortæller Palma.

Faste pligter
Hjemme på familiens landejendom har Palma sine faste pligter. Ganske vist muger hun ikke ud, men det betyder ikke at hun slipper for alt det praktiske arbejde, der følger med når man har hest. 
– Vores dygtige team sørger jo for at holde hestene tip top og de pudser også udstyret. Palma går dog meget op i at det er det helt rigtige udstyr går med. Man skulle ikke tro det om så ung en pige, men hun elsker for eksempel at nørde med biddene så hver hest går med det helt rigtige bid. Det er virkelig fascinerende at se. Og så er det Palmas faste opgave at harve ridebanen. Den skal være i orden og det ved hun også godt. Det er hendes faste opgave at der er styr på ridebanen, fortæller Nils. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner