Annika Knudsen Lorentsen
I dag var mange mennesker samlet for at kæmpe dyrenes sag i København, nærmere bestemt på Kultorvet, hvor de demonstrerede i relation til sagen ved Viegård Stutteri, og for at påvirke politikerne til at arbejde med lovgivningen i forhold til, hvad myndighederne kan og skal gøre, hvis der sker vanrøgt af dyr.
Demonstrationen var arrangereret for at italesætte problemstillingerne ved hele situationen, og for at sætte spørgsmålstegn ved, hvad man kan og bør gøre i fremtiden, hvis lignende situationer opstår, og hvad man kan gøre for at undgå det. Det var samtidig en måde at nå ud til hele Danmark, frem for blot at demonstrere i området ved Viegård Stutteri i Skals.
Flere havde meldt sig som talere ved demonstrationen, og en af dem var berider Lars Trier Kjøller, som i høj grad havde fokus på, hvad man kan gøre og hvor han mener, at problemstillingerne er i håndteringen af vanrøgtssager. I tillæg til hans tale, som I kan se nederst i artiklen, har Ridehesten i dag talt med Lars, som sætter flere ord på hvad kan tænker om hele situationen.
– Jeg er egentligt af den overbevisning, at man godt kan gøre noget for at hjælpe dyr, der er udsat for vanrøgt med den lovgivning der er, men jeg tror mere, at det er i håndteringen tingene går galt. Det virker lidt som om, at hvis tingene ikke passer i en boks, så bliver myndighederne handlingslammede, forklarer han og fortsætter:
– Det virker helt forkert for mig, at der slås hårdere ned på, at man har glemt at udfylde et transportdokument under hestetransport end på, at man ikke har fodret sine heste nok. Jeg synes virkelig, at det er vigtigt, at man lære noget af den her sag, så politikere, myndigheder osv. i fremtiden bliver bedre rustede til at håndtere sagerne, og at man altid prioritere at håndtere en sådan sag hurtigt.
Dialog med branchen
Lars Trier Kjøller mener, at man bruger kræfter på de forkerte ting, og det kan undgås, hvis man har en bedre dialog med fagfolk i branchen.
– Jeg synes, at man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det er de rigtige der rykker ud i sagerne som den vi har set ved Viegård Stutteri. Er det mennesker, der kan finde ud af at bedømme, om hestene har det godt eller ej, eller skal der indføres andre arbejdsgange? Jeg er af den opfattelse, at der er noget galt med de arbejdsgange som Fødevarestyrelsen opererer med, og det er ofte dem, som vi ser indblandet i sager og håndhævelse af lovgivning, der vedrører heste. Jeg tror på, at dialog og åbenhed myndighederne og branchen imellem, er nøglen til at undgå vanrøgt af heste i fremtiden, og få et bedre system for kontrol af hestefolk og hestenes velfærd, forklarer han og fortsætter:
– Der skal bygges en bedre bro mellem myndighederne, nye i branchen og toppen af hestesporten. Det er vigtigt, at vi italesætter og handler i forhold til, at god hestepraksis er vigtigere end resultat, og det skal være helt fra bunden, når folk begynder at have med heste at gøre. Vi i branchen er meget villige til at samarbejde og dele ud af vores viden, understreger han.
Lars var ikke den eneste der var på talerstolen ved dagens demonstration, hvor der også var mødt flere politikere op. Det var blandt andet Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, Majbritt Birkholm fra samme parti, Michael Monbjerg fra Alternativet og Kim Edberg Andersen fra Nye Borgerlige. Lene Kattrup, som er dyrlæge, var også blandt talerne ved dagens demonstration.
Arrangør af demonstration er glad for opbakningen
Det er Katja Fruerled og Christina M. Hansen der i høj grad står bag dagens demonstration, og Katja fortæller, at hun er glad for dagens forløb, og det faktum, at det virker som om, at branchen og de fremmødte politikere vil arbejde mod samme mål.
– Som udgangspunkt havde jeg ikke drømt om at det ville blive så stort, og jeg er meget glad for at så mange har bakket op. Jeg kunne ikke deltage i de demonstrationer, der har været ved stutteriet, så jeg synes, at der skulle stables noget på benene herovre. Så skrev Christina, at hun gerne ville hjælpe mig, og vi var enige om, at vi gerne ville hjælpe med at sætte fokus på den her sag, særligt i forhold til lovgivningen og håndhævelsen af den, forklarer Katja og fortsætter:
– Jeg vil selvfølgelig også rigtig gerne hjælpe de heste der måske fortsat står i en dårlig situation derovre, men det vi bedst kan gøre her i København, er at sætte fokus på, hvad der skal gøres fremadrettet. Inviterer politikerne med og dele vores budskab omkring, hvad vi tror på, der kan gøres. Politikerne der var med i dag, er helt enige i, at der skal kunne handles i sådan en sag her, og at det ikke skal falde ned mellem to stole, hvor der ender med at gå en måned eller mere, før man griber ind. Det her må ikke kunne ske, og det var de fremmødte politikere enige i.
Talerne der var på dagens program, var alle fra personer, som er passionerede omkring dyrevelfærd, og som vil arbejde for, at man kan håndtere vanrøgtssager bedre i fremtiden.
– Alle holdte nogle virkelig gode taler i dag, og politikerne fortalte, at de vil gøre hvad de kan, for at man kan reagere når man skal reagere i sådanne sager fremover. Talerne var meget enige, og det var fantastisk at se flere forskellige partier, som gerne vil arbejde i samme retning og få styr på det her. I dag var det ikke relevant hvilket parti man var fra eller hvilket parti, man stemmer på, slutter Katja.