Thomas Bach Jensen
Efter nyheden i tirsdags om den grumme vanrøgtsag har vi talt med næstformanden for Vestjysk Hestevelfærd, og hun fortæller, at organisationen har fulgt denne kvinde gennem fire år . I 2016-2017 i Grindsted under Syd- Østjyllands Politi, og i slutningen af 2017 flyttede kvinden sine heste til Tistrup ved Ølgod, og her anmeldte Vestjysk Hestevelfærd hende i sommeren 2018 til Syd- og Sønderjyllands Politi, da samtlige heste endnu engang var tynde. I slutningen af 2018 blev der igen foretaget en politianmeldelse, og nu i 2019 er der en dyreværnssag på samme kvinde.
– Begge politikredse har været dygtige og kompetente. Men de kan ikke gå ud over loven, og den er der mange huller i. Disse kender kvinden og udnytter dem. Det er en frustrerende sag for både os og politiet samt de andre organisationer der, også har været indblandet gennem årene, udtaler Anja fra Vestjysk Hestevelfærd.
– Vores opslag på Facebook er ikke lavet for at kritisere politiets arbejde, for de fortjener kun ros. Det er lavet for at sætte fokus på de desværre stigende antal af grove dyreværnsager i Danmark. De sager, der koster dyreliv, før de kan komme for retten. Samtidig er det et opråb til politikerne, som ikke besvarer vores mail om at tage dyreværnsloven op til gennemgang og få lukket hullerne, fortæller hun.
– I dag kan det tage mange år at frakende en person retten til at holde dyr. I de år er det dyrene, der lider, og ejerne, der griner hver gang, de finder et smuthul i dyreværnsloven. Samtidig prioriteres dyreværnsager ikke højt i vores danske retssystem. Der kan sagtens gå over et år, før politiet får sagen for en dommer, og det skal der ændres på, fastslår Anja fra Vestjysk Hestevelfærd.
– Ja, vi ønsker kvinden frakendes retten til at holde dyr. Det ville være en løgn fra vores side ikke at vedkende det. Samtidig skal det dog pointeres, vi tager stor afstand til udhængning og selvtægt. Det vil blot give kvinden en hjælpende hånd og skade sagen, slutter Anja, der er næstformand i Vestjysk Hestevelfærd
– Syd- og Sønderjyllands Politi blev den 10. december af en anmelder gjort opmærksom på et forhold vedrørende heste på en ejendom på Ølgod-egnen. Det reagerede vi på ved at sende en patrulje til stedet.
– Sagen behandles og efterforskes som en dyrværnssag. Det er vores særligt uddannede betjente, der er sagsbehandlere på den. Vi kan ikke oplyse detaljer i en verserende sag, som er under efterforskning. Men vi kan fortælle, at der er blevet og fortsat bliver taget hånd om hestenes velfærd. Vi vil løbende kontrollere forholdene, så længe vi skønner, det er nødvendigt.
– Organisationen Vestjysk Hestevelfærd er bekendt med sagen og har omtalt den på de sociale medier. Syd- og Sønderjyllands Politi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med organisationen, også i denne sag. Politikredsen lægger i det hele taget vægt på, at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt på anmeldelser om mulige overtrædelser af dyreværnsloven. Vi bruger de værktøjer, loven giver os mulighed for.