Nyt format for military: Kan OL–pladsen sikres?

02-03-2024 16:27

Military–disciplinen er endnu ikke sikret en plads ved OL i 2028. Beskeden fra IOC er klar: Military skal ændre format, hvis de fortsat ønsker en plads ved OL

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) fremsatte ved juletid sidste år et krav til FEI, der lød, at de inden den 1. marts 2024 skulle fremsætte et forslag til et nyt format for afviklingen af military ved OL. Der er blevet arbejdet hos FEI – både på åbne seminarer og i krogene – for at komme med en plan; for at sikre, at military får lov at være en del af fremtidens olympiske lege, fra og med OL i Los Angeles i 2028.

Forslaget indebærer, at holdkonkurrencen afvikles i et kortere format med dressur og springning først og så terrændelen som den afsluttende disciplin, inden holdmedaljerne bliver uddelt. De individuelle medaljer skal stadig afgøres i et længere format – som ved tidligere OL – med en ekstra springrunde på fjerdedagen, og der vil blive uddelt medaljer over to dage. 

Det nuværende OL–format følger rækkefølgen dressur–military–springning, selvom der dog er flere store militarystævner i verden, hvor de allerede anvender den nye rækkefølge. En militaryekspertskribent hos Horse and Hound skriver, at det er et brud på traditionerne at flytte rundt på den oprindelige rækkefølge, da military er bygget op omkring terrænspringningen, og at konceptet er at finde den hest, der efter den ultimative fart– og udholdenshedstest stadig fremstår frisk på springbanen. I forlængelse af dette kan det også betyde en forringelse af hestevelfærden, da rytterne vil kunne presse en hest igennem terrænet uden at skulle stå til ansvar på samme måde til næste dags springkonkurrence. Dette kan dog løses ved en ekstra hesteinspektion, men ingen ønsker at vente mange timer på medaljeuddelingen, skriver Pippa Roome for Horse and Hound.

Copyright Ridehesten.com
Peter Flarups, en af Danmarks bedste militaryryttere. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvorfor forandring?
IOC ønsker et ændret format, da terrænspringningen er militaryssportens vigtigste identifikationsmarkør, og derfor bør være til sidst af hensyn til at tiltrække publikum. Generelt er ridesporten under pres ved OL, da ridning er dyrt og tidskrævende at afvikle og samtidigt kan være komplekst for et udefrakommende publikum at forstå. Desuden er hestesporten også under et dyrevelfærdsmæssigt pres, der også er medvirkende til IOC's mange krav.

Ændringen af militarys format er derfor et udtryk for noget større – lad os håbe, at der stadig vil være meget ridning på programmet til fremtidens OL. Det Olympiske program og formatet for OL i Los Angeles i 2028 vil blive annonceret, når sommerens OL i Paris til sommer er veloverstået.

Kilde: Horse and Hound.

Copyright Ridehesten.com
Lad os håbe at ridning langt ind i fremtiden får lov at være med til OL. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen