Nye distanceregler efter DM-diskussion

25-09-2019 14:15

Camilla Tiefensee Schrøder

DRF's distanceudvalg har besluttet at ændre reglerne i kølvandet på diskussionen om vinderen af årets danmarksmesterskab i Distance, der blev kritiseret for at ride på en svenskejet og -trænet hest

Copyright Ridehesten.com
Johanne Hvid var fuldt ud berettiget til sin DM-guldmedalje efter de gældende regler i 2019, understreger Ole Jessen fra distanceudvalget. Men fra næste år gælder der andre regler ved mesterskabet. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fra næste sæson er det ikke længere muligt at deltage i DM i distance på en hest, hvis ikke man som minimum har redet ét kvalifikationsstævne sammen med hesten først. Det blev besluttet på det seneste møde i Dansk Ride Forbunds Distanceudvalg.
– Vi har lavet nogle små ændringer i reglementet for at imødekomme den diskussion, der har været. Nu skal du have redet mindst et kvalifikationsstævne (80 km, red.) sammen med hesten for at komme med til DM, fortæller udvalgsformanden, Ole Jessen.

DM-guld på svensk VM-hest
Emnet kom op efter årets danmarksmesterskab i Distance, hvor Johanne Hvid vandt guld med hesten Hedonizt, som ejes og trænes i Sverige af hendes gode veninde, Yvonne Ekelund.
Det er uretfærdigt, lød kritikken, at man kan låne en toptunet VM-hest i udlandet og gå direkte til DM og vinde over ryttere, der selv har lagt rigtig mange kræfter i at træne deres egen hest op til mesterskabet. Guldvinderen selv undrer sig over den debat, der har været:
– Hvis Søren Møller Rohde lånte en hest i Tyskland og vandt DM i springning på den, så ville folk jo bare synes, han var sej, siger Johanne Hvid.
Med de nye regler ville hun ikke kunne have vundet årets danmarksmesterskab i distance, som hun gjorde. Og hendes sag er langt fra et enkelstående tilfælde.
– Det at ride mesterskab på lånte heste fra både Danmark og udlandet er en praksis, vi ofte har set i sporten, så den her regel vil også ramme andre end mig, siger Johanne Hvid.

Stolthed i at træne sin egen hest
I distancesporten ligger en særligt stor del af stoltheden og æren ved at vinde et stævne i selve træningen og det at kende sin hest ud og ind. Det vil distanceudvalget gerne imødekomme med de nye regler, forklarer Ole Jessen.
Jane Anika Mammen Andersen, som vandt sølv ved årets DM med Elars OX, som hun selv har trænet, synes godt om tiltaget. Men stod det til hende, burde reglerne strammes endnu mere.
– Jeg tænker, at DM er for hest og rytter, der har trænet sammen. Det er helt ok at låne en hest for en periode og selv træne den op, men så skal man også selv have trænet hesten mindst et halvt års tid, siger Jane Anika Mammen Andersen.

Copyright Ridehesten.com
Jane Anika Mammen Andersen har gennem flere år arbejdet sig op til den DM-sølvmedalje, hun vandt med Elars OX ved årets Københavnerridt.
Nyheden fortsætter efter annoncen

En hest er ikke en gokart
Årets DM-vinder Johanne Hvid har mangeårig erfaring som distancerytter og har tidligere trænet egne heste op fra bunden, som hun vandt DM på i 2010 og 2012. Derfor kender hun godt til stoltheden og æren i at træne sin egen hest op til et mesterskab. Men hun mener, det er en misforståelse, når det opfattes som en let genvej at vinde DM på en lånt hest.
– Jeg vil også helst ride DM på en hest, jeg selv har trænet op. Det er en federe fornemmelse at blive nr. 5 på sin egen hest end at vinde på andres. Men når det er sagt, så skal du dælme være god for at kunne ride 120 km på en fremmed hest. En hest er jo ikke en gokart. Det her er en sport, hvor det gælder om at læse den hest, man rider på, og derfor kan det i nogle situationer faktisk være sværere at ride på en andens hest. F.eks. fik jeg en ompuls ved DM, som jeg mistede syv minutter på. Det var ikke sket med min egen hest, fordi jeg ville kende den ud og ind, forklarer Johanne Hvid.

Copyright Ridehesten.com
Johanne Hvid ses her ved WEG i Aachen i 2006, hvor hun deltog med Mon Ami Navarro ox.

Danske distanceheste på DM-niveau er en mangelvare
Problemet med en stramning af reglerne er, at det kan risikere at gå ud over antallet af deltagere ved DM i distance, som i forvejen har været truet af alt for få tilmeldinger. Sidste år var der kun tre danske deltagere i mesterskabsklassen, og det fik distanceudvalget til at ændre på kvalifikationskravene for at få flere med.
Før skulle man have gennemført 120 km for at starte DM, men det blev ændret til 80 km, og det betød også, at deltagerlisten så mere positiv ud i år. Derfor er det ærgerligt, at reglerne igen strammes, mener Johanne Hvid.
– Når vi er en disciplin, hvor vi er så tæt på at miste et dansk mesterskab, så kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke i stedet skal åbne op så meget som muligt for at få nogle flere til start, siger hun.

Antallet af starter ved DM er bestemt også en bekymring, der tages alvorlig i distanceudvalget, siger udvalgsformanden, Ole Jessen:
– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er bekymret. Men nu må vi se, hvordan det går til næste år. Reglerne kan jo ændres igen. Og så besværligt er det heller ikke at ride et enkelt kvalifikationsstævne, inden du starter DM, siger han.

Jane Anika Mammen Andersen er ikke bekymret for, at de nye regler kan påvirke antallet af starter ved DM.
– Jeg synes, det lader til, at der er flere på vej til at starte de lange klasser. Der mangler bare flere internationale stævner i Danmark, siger hun.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen