Kristine Ulsø Olsen
Gårdspladsen hos Stutsborg Ridecenter i Lynge var pænt revet her til formiddag, og det var ikke uden grund. Dansk Ride Forbund havde nemlig inviteret ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), forbi ridecenteret til en snak og rundvisning.
Formanden for Stutsborg Rideklub, Dorte Paludan, stod sammen med ejerne af Stutsborg, Marie og Peter Kirk Andersen, klar til at byde ministeren velkommen, sammen med formanden for Dansk Ride Forbund, Dan Boyter, direktør Morten Schram Rodtwitt og dyrlæge Nicolai Jarløv fra Hørsholm Hestepraksis.
Det er ægteparret Marie og Peter Kirk Andersen som driver Stutsborg Ridecenter, med tilhørende rideskole og rideklub. Da Marie og Peter i 1997 købte ridecenteret, var der ni elevponyer og 98 medlemmer tilknyttet, men sidenhen er begge tal vokset støt, og i dag er der mere end 50 elevponyer.
Jacob Jensen blev budt velkommen af Dorte Paludan, og efterfølgende viste Marie og Peter Kirk Andersen rundt på ridecenteret. De fortalte om, hvilke initiativer de har sat i værk for både mennesker og dyr, da de er bevidste om det ansvar, der følger med at drive et ridecenter. Her har de nøje udvalgt deres ansatte, og intet er overladt til tilfældighederne.
De seneste 10 år har dyrlæge Nicolai Jarløv løbende lavet sundhedstjek på samtlige rideskoleheste. Hos Stutsborg går man også meget op i, at matchet mellem rytter og hest er korrekt, og det var noget, dyrlægen bakkede op om.
– De kroniske skader opstår hyppigere, hvis horsemanship ikke er i balance. Det kan både være, at hest og rytter ikke matcher fuldstændigt, at hest og flok ikke matcher, eller at hest og stald ikke passer sammen. Der er altså nogle parametre, som skal matche, før man får en hest i balance, forklarede Nicolai.
Stutsborg er forgangsmand på mange områder, og ministeren spurgte blandt andet ind til, hvordan man kan sparre, så andre klubber også får indsigt i, hvordan man driver en god rideklub. Hertil svarede Marie, at de deltager i nogle netværksgrupper, hvor de vejleder andre klubber i, hvordan man kan opbygge en sund og velfungerende rideklub med fokus på både mennesker og heste.
Under rundvisningen fik ministeren også forklaringer på, hvordan og hvorfor Stutsborg har tre af DRF’s klubcertificeringer, nemlig elevskole, sikkerhed og bæredygtighed. Det ligger klubben meget på sinde, at sikkerheden er i top, og derfor har de også investeret i sikkerhedsveste og ridehjelme, så alle, der rider på rideskolen, kan låne af rideklubben. Desuden er der på alle sadler påsat sikkerhedsstigbøjler. Tilbage i 2014 opnåede rideklubben også certificeringen i bæredygtighed – faktisk som den første rideklub. Under gårdspladsen er der nedgravet vandtanke, der kan indeholde 60.000 liter vand, som indsamles via overfladevand og efterfølgende bruges til at vande de indendørs og udendørs baner efter behov. Derudover bliver der udelukkende brugt økologisk halm.
Formanden for Dansk Ride Forbund, Dan Boyter, fik også mulighed for at svare på nogle af de spørgsmål, som ministeren stillede undervejs, og det var en glad formand, der udtalte følgende til Ridehesten bagefter:
– Det har givet ham en stor indsigt i, hvordan man kan drive sådan et sted med både hestevelfærd, social ansvarlighed og trivsel i fokus – både for de unge, der kommer her, og for hestene, fortæller formand Dan Boyter.
– Det, vi tager med hjem herfra, er, at det er én ting at gå til ridning, men man går også til hest. Der er en læring i, hvordan man agerer i forhold til hesten, hvordan man sikrer dens trivsel, og hvordan man generelt sørger for, at hesten bevarer sin sundhed.
Hør Dan Boyter fortælle mere i videoen herunder.