Militaryrytter Tia Lundemose - Det er meget sjovere at ride, når hesten er glad!

09-04-2018 12:55

Helle Kristensen

I denne weekend afviklede Vasehus rideklub årets første landsstævne i Military. En begivenhed der samlede militaryryttere fra nær og fjern.
For Tia Lundemose Andersen markerede militarystævnet på Vasehus denne weekend et jubilæum. Det er 10 år siden Tia startede sit første military stævne. Dengang på samme bane og med hesten Corsage. En hest der for alvor gav hende blod på tanden og lyst til military. Denne weekend, 10 år senere, introducerede hun Bikini, Corsages føl, til militarysporten. En sport hun elsker og brænder for

Copyright Ridehesten.com
Tia og ynglingshesten Chelsea under et landsstævne på "hjemmebanen" - Kallehavegård ved Randers. Foto: Claus Ardal Photography
Nyheden fortsætter efter annoncen

For en garvet dressurrytter, der primært træner på en plan ridebane med en fin fjedrende bund,  kan det virke som det glade vanvid at styre hesten direkte mod faste forhindringer. Men for Tia Lundemose Andersen har military i mange år givet hende adskillige fantastiske oplevelser – både i ind- og udland.
I denne weekend havde hun hestene Bikini og Vanilla med til start i Vasehus. 2 unge heste, der for første gang stiftede bekendtskab med terrænbanen i stævneregi. 

Men hvad er det der drager Tia og mange andre mod terrænbanen?

Født til et liv med heste
Mange hestepiger, går nok med en drøm om at bo på et ridecenter og kunne indånde lugten af stald hver eneste dag.

Men for Tia var det stik modsat. Hendes forældre har drevet Kallehavegård ridecenter i Randers siden hun var 4 år gammel. Først da Tia blev 9 år, overgav hun sig til et liv med de firbenede.

”Heste sagde mig ikke så meget i starten. I løbet af de første mange år havde jeg 2 ponyer, men jeg gad ikke rigtigt ride på dem. Når jeg fik undervisning, holdt jeg for det meste inde på midten og snakkede med min underviser. Jeg har nok været ca. 9 år, da min storebror Troels havde en pony der skulle sælges. Troels red rigtigt mange stævner, og Alix som ponyen hed, var ikke helt god nok, til det han ville med den.

Af en eller anden grund syntes jeg, Alix var en sød hest, så det endte med at jeg fik ham. Alix var god til at springe, og det betød, at jeg fik nogle gode stævneoplevelser. Det var åbenbart det der skulle til. For mig har det altid været et højdepunkt at komme afsted til stævner. Det var det der drev mig dengang, og det er det stadigt. Det er ikke fordi, jeg vil ud og vinde en masse rosetter. Jeg kan bare bedst motivere mig selv til at ride hver dag, hvis jeg har et mål at ride efter. At ride stævner har altid udfordret mig til at blive bedre.”
Og Tia er blevet bedre af at ride stævner. Hun red gennem tiden som ponyrytter adskillige landsstævner og internationale springstævner med gode resultater.

Copyright Ridehesten.com
Tia og Corsage ses her til DM på Skårup Overgård i 2009

Fra ridebanespringning til terræn
Da Tia havde ét år tilbage som ponyrytter begyndte hun at savne udfordringer. Hun kastede derfor sit blik mod military-sporten.

”Jeg besluttede mig for at jeg ville ride military, og jeg læste alt, hvad der var værd at læse om military, og jeg så samtlige videoer der var tilgængelige på nettet. Jeg kunne nærmest reglementet udenad, før jeg overhovedet havde sat mine ben på en terrænbane.

- Mine forældre tænkte, at det nok bare lige var en fase, jeg skulle igennem, men her 10 år efter er jeg stadig vild med military. Dels på grund af udfordringerne, men også fordi hestene virkelig nyder at komme i terrænet, og det betyder i sidste ende, at jeg får en meget bedre tur.

Et langt stykke af vejen ligner springbanerne til springstævnerne jo meget hinanden, selvom de bliver bygget forskelligt. I military er der altid nye udfordringer, når man rider på terrænbanen. Nogle har mange bakker, grøfter, vandspring og lignende. Det betyder samtidigt, at hestene bliver trænet på en helt anden måde og det er nogle andre kvaliteter man har brug for ved en militaryhest, frem for en springhest.

I 2008, hvor jeg gik fra pony til hest, overtog jeg min storebrors gamle springhest Corsage og omskolede hende til military. På det tidspunkt var hun 12 år gammel.
2 år efter red vi nordisk mesterskab. Egentlig var hun ikke en hest med super meget kapacitet, men hun elskede det, og det var det vigtigste.”

Hesteglæde
For Tia er hesteglæde primært lig med 2 ting.

Det er hendes egen glæde ved hestene, men det er i høj grad også fornemmelsen af at ride på glade og veltilpasse heste.

Nyheden fortsætter efter annoncen

”Der er ikke noget federe end at tage en frisk galop gennem skoven, med så meget vind i ansigtet at øjnene løber i vand. Det er den bedste terapi der findes – både for mig og hesten.
Jeg har en filosofi om, at man kommer meget længere med en glad hest, og det er nok årsagen til, at jeg går rigtigt meget op i mine hestes generelle form og velbefindende. Jeg pylrer ikke om dem i den forstand, at de bliver pakket ind i vat, men jeg går meget op i at hestens muskler bliver bygget rigtigt, op og at hesten er løsgjort.  Mine heste skal bruge sig selv rigtigt og have lyst til at arbejde.”

”Helt overordnet set syntes jeg, det er en spændende proces at bygge en hest op fra bunden.
Chelsea har jeg selv redet til siden hun var knap 5 år, og det har været vildt spændende at se, hvordan hun har udviklet sig gennem årene. Hun er generelt mega sej. Hun hader at blive striglet, gider ikke blive trukket på tur og er i det hele taget en rigtig hoppe. Men hun elsker at springe – særligt i terrænet! Det er nok derfor, jeg er så vild med hende. Hun har enormt meget personlighed og hun udfordrer mig hele tiden. Samtidig er hun super dygtig og ville egentlig helst styre showet.

Jeg glemmer aldrig det første stævne hun skulle afsted til. Det tog mig 3 kvarter at skrue mordax i, fordi hun var helt hysterisk.
Mine forældre og jeg kiggede på hinanden og tænkte; Hvordan skal det dog gå? Men hun er jo endt med at være en super ridehest, fordi hun syntes det er sjovt at arbejde.

Copyright Ridehesten.com
Tia ses her under stævnet denne weekend ved Vasehus med Bikini. Bikinis mor Corsage, var den første hest Tia red military på. Det skete for knap 10 år siden på nøjagtig samme bane. Foto: Malene Markmann Andersen

Der er jo altid en risiko
Tia forstår godt at mange ryttere ikke tør kaste sig over militarysporten. Men selvom om military er forbundet med en ekstra risiko, mener hun at fordelene ved sporten klart overskygger risikoen.

”Det er ærgerligt, at der ikke er flere ryttere der tør kaste sig over military. Hestene bliver så meget gladere, når de får lov at komme i terrænet. Som rytter får jeg langt mere ud af mine heste, ved at træne dem på terrænbanen. Du ser aldrig en hest i terrænet med ørene tilbage. Hestene trækker på forhindringerne med ørene fremme, netop fordi de syntes det er sjovt. En hest er nødt til selv at ville, hvis den skal fungere godt på en terrænbane.”

Military sporten har blandt ryttere et generelt ry for at være farlig både for hest og rytter. Med faste forhindringer på banen, er der større chance for at hestene kan slå sig alvorligt på springene eller vælte. Tia anerkender at der er en risiko ved at ride military, men hun påpeger samtidigt at det bliver blæst meget op i medierne. ”Vi hører kun om uheldene – primært i udlandet. Sådan er virkeligheden jo ikke. Folk tror desværre at military er meget mere farligt end det egentlig er. Faktisk er det en disciplin som næsten alle ryttere kunne blive bidt af, hvis de bare turde at give sig i kast med det. ”  Hestene, der bliver brugt til military, er glade hver eneste gang, de skal afsted fra startboksen på terrænbanen.

”Selvfølgelig er der en risiko, men det er der jo altid. De kan også brække benet på folden eller på den almindelige springbane. Ulykker er noget vi alle sammen frygter, men såfremt det skulle ske, ved jeg da i det mindste, at jeg har haft en glad hest, og vi har haft nogle gode oplevelser sammen. De gode oplevelser opvejer risikoen. Spændingen og adrenalinen er en del af at ride military. Vi har et rigtigt godt fællesskab rytterne imellem, vi ser ikke hinanden som konkurrenter i military, tværtimod er vi gode til at hjælpe hinanden og støtte hinanden. Det syntes jeg er fedt.” 

Tia Lundemose Andersen
Alder: 27 år
Tia er datter af berider Jesper Andersen og Ane Lundemose
Salg & markedsføringsblæksprutte hos Toftegårdens Rideudstyr i Randers.

Tia bor sammen med hendes kæreste Kim, ca. 1 km fra Kallehavegård ridecenter hvor hun er opvokset.

Tia deltog ved DM og NM for Juniorer og Youngriders, med hoppen Corsage som hun selv uddannede. 
Tia og Chelsea har deltaget ved DM for seniorer de sidste mange år. 
Tia har vundet sølv for hold ved Nordisk Mesterskab på Chelsea i 2014.
I 2017 var Chelsea og Tia med til at vinde guld ved nordisk mesterskab for hold.

Tia har pt. 3 heste der trænes i military, og 2 babyheste i tilridning.

Artiklen er tidligere bragt på everhorse.dk 

Læs også

Danskere til internationale stævner - uge 25

23-06-2021 06:24, af Annika Knudsen Lorentsen

I denne uge er der danskere afsted til internationale stævner i både dressur, military og springning, og det er de flere steder i Europa

DV-hesten Commander placeret i 5* military

21-06-2021 06:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dansk varmblod var flot repræsenteret ved det internationale militarystævne i Luhmühlen i weekenden, hvor Commander VG og Aistis Vitkauskas blev placeret i den 5* klasse

Peter Flarup tester formen inden OL

20-06-2021 10:36, af Marie Helene Rigård Rohleder

Militaryrytter Peter Flarup er i til internationalt militarystævne i tyske Luhmühlen med den ene af sine to OL-kandidater: Fascination. Ekvipagen havde en god tur i terrænet i går, og i dag står den på ridebanespringning 

Guld til Sportsrideklubben

24-06-2012 16:47, af Signe Wiese
Det blev holdet fra Sportsrideklubben, der tog guldet ved springrytternes DRF-mesterskab for klubhold, der blev afholdt hos Kallehavegård Rideklub ved Randers i denne weekenden

Tia Lundemose vejrer guld

12-07-2014 21:50, af Tina Ravn

Tia Lundemose Andersen har overhalet Vicky Mathiessen inden om og har lagt sig i front ved DM i military

Capacity vandt DM for Hold

17-08-2009 08:49, af Thomas Bach Jensen
Ved weekendens lands- og distriktsstævne i Kallehavegård Rideklub blev der afholdt DM for hold i springning

Nordvestsjællands Rideklub har Danmarks bedste militaryhold

29-05-2017 16:36, af Thomas Bach Jensen

Efter tre dages ridning blev Agria DRF-mesterskabet i military for hold i dag afgjort med ridebanespringning hos Kallehavegård Rideklub ved Randers

Et kæmpe arbejde – men vi vil gøre det igen!

22-05-2018 12:47, af Camilla Tiefensee Schrøder

100 frivillige hjælpere gjorde det muligt for Kallehavegaard at afholde klubbens første internationale militarystævne i weekenden. Arrangementet var en stor succes trods mange udfordringer i planlægningen

Startskuddet er gået til Danmarks Cup for ponyer

09-09-2017 07:58, af Cecilia Lindahl
Pony|

Denne weekend er Kallehavegaard Rideklub i Randers vært for dette års Danmarks Cup i springning. Ponyerne er i fuld gang, hvor der fredag blev redet første kvalifikationsrunde

Ane Lundemose er her ikke mere (opdateret)

13-12-2016 09:45, af Cecilia Lindahl

Ane Lundemose er afgået ved døden efter lang tids sygdom

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ung irsk militaryrytter død ved træningsulykke

21-06-2021 12:23, af Annika Knudsen Lorentsen

I onsdags var den blot 15-årige Tiggy Hancock ude for en træningsulykke i forbindelse med en træningssamling, og ulykken kostede den unge og talentfulde rytter livet, det beretter det irske rideforbund. Til ære for Tiggy, valgte man i forbindelse med det store internationale stævne i Polen i weekenden,  at holde et minuts stilhed 

Onkel og nevø starter DM på pony sammen

19-06-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder
Pony|

Ponyrytter Emil Pedersen starter DM i dressur for hold sammen med sin nevø Alex Pedersen. Begge ryttere er i familie med den tidligere danmarksmester på pony Ditte Pedersen, som døde efter en tragisk ulykke i 2002

Bohemian og Dufour tilbage i topform: Den bedste grand prix vi har redet!

19-06-2021 18:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

JA! Så kender vi dem igen. Cathrine Dufour og stjernehesten Bohemian har netop redet grand prix til 80.348% til stævnet i Herzlake, Tyskland. Cathrine fortæller, at det er den bedste grand prix nogensinde 

Politiet rejser sag mod Molslaboratoriet

17-06-2021 09:14, af Kristine Ulsø Olsen

Østjyllands Politi er færdig med at efterforske sagen mod Molslaboratoriet, og de har besluttet at rejse sag mod Naturhistorisk Museum for overtrædelse af dyrevelfærdsloven

STOP med at fodre vores heste

18-06-2021 17:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Wienerbrød er ikke hestefoder! Fire heste fra Lisevang Rideskole er blevet voldsomt forfangen efter, at forbipasserende har fodret dem med wienerbrød. Ejererne Cecilie og Camilla Skov Mathiesen er dybt rystet

Dufour og Bachmann er bare bedst

20-06-2021 14:18, af Marie Helene Rigård Rohleder

Cathrine Dufour og Bohemian er tilbage på sporet, og Daniel Bachmann Andersen med den unge Marshall-Bell begynder også at blande sig i toppen. Til Ridehesten fortæller en stolt Daniel, hvordan Marshall bliver bedre og bedre for hver gang 

Quaterback er død i formiddag

22-06-2021 13:24, af Thomas Bach Jensen

I en alder af 18 år er brandenburger hingsten Quaterback død i formiddag, skriver Haupt- und Landgestüt Neustadt a.d. Dosse på deres facebookside

Fra pension til landsstævnesejr for 24-årige Magic Manipu (video)

20-06-2021 18:40, af Kristine Bjørg Frank Bojsen
Pony|

I denne weekend afholder Gråsten Rideklub af 2004 Horseworld Cup, som er deres landsstævne for ponyer. Miguel Schaldemose Larsen vandt Horseworld Cup for kat. III på den 24-årige pony Magic Manipu, som har en lang karriere i sporten bag sig 

Kæmpe træ vælter ned over banen til landsstævne (video)

21-06-2021 09:12, af Kristine Bjørg Frank Bojsen

Når ponyen stikker af midt under et program, plejer man at ærge sig godt og grundigt. Men denne gang  var det med god grund, at Pilegårdens Royal tog benene på nakken. Der væltede nemlig et stort træ ned lige foran ham til landsstævnet i Gråsten Rideklub

– Det har været en mega fed rejse

16-06-2021 10:11, af Kristine Ulsø Olsen

I søndags gik en drøm i opfyldelse for Nadja Aaboe Sloth, da hun og 8-årige Favour Gersdorf red op ad midterlinjen i Grand Prix ved landsstævnet i Vallensbæk. Nadia har ejet DV-vallakken siden han var to år gammel og selv redet ham op til Grand Prix