Medvind efter nogle år i krisens skygge

28-01-2017 11:47

Britt Carlsen

Der er udsolgt til eftermiddagen program ved årets Hestekongres på Comwell i Kolding, og da hestesektoren nu langsomt ser ud til at vende en årelang nedgang til en stigning i bedækningstallene mv., er der en positiv stemning på kongressen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har i år grund til at være meget positiv i forhold til de senere år, indledte Hans Marius Jørgensen, formand for landskontoret for heste. Hestesektoren har været fanget i en negativ vækst, med en truende krav til staldene, som en af årsagerne. Men nu er der en stigning på vej i bedækningstallene, så når det går godt tør mange flere investere, end når det hele halter lidt.

– Siden 2008 har kurven været nedadgående, men den er vendt nu. Og interessen for ridning er stor, mens avlen er kommet for langt ned i gear til at balancere efterspørgslen, lød det fra talerstolen.

Hesteloven
– Det er med største glæde vi er midt i en proces om at ændre Lov om Hold af Hest, det har taget lang tid og vi er taknemmelige for at miljø– og fødevareminister Esben Lunde Larsen, har holdt hesteloven prioriteret.

– Jeg er overbevist om, det er hestesektorens fælles arbejde på tværs af faggrene, der har været medvirkende til at vi står foran en revision af hesteloven. Så tak til de, der har været en del af Forum for Hestevelfærd. Nu får vi mulighed for at udvikle hestesektoren uden at gå på kompromis med hestevelfærden.

– Krav om uddannelse af beslagsmede har fyldt en del under behandlingen af Hesteloven, de registrerede beslagsmede har ønsket, det udelukkende er registrerede beslagsmede, som må beslå og beskære heste. Vi er dog sammen med andre dele af hestesektoren, bekymrede for, at det i visse dele af Danmark vil være svært endog umuligt at få fat på en faglært beslagsmed. Det kan betyde der går lang tid mellem beskæring eller skoning, hvilket er bekymrende for hestevelfærden i de områder. Vi har dog god kontakt til beslagsmedene, og det sætter vi stor pris på, og har opfordret dem til at blive repræsenteret i Forum for Hestevelfærd.

Copyright Ridehesten.com
Landsudvalgets formand Hans Marius Jørgensen og chefkonsulent Jørgen Kold (TH)

Transportforordningen
– Transport af heste er et stort problem for hestesektoren. Og usikkerhed om begrebet ”økonomisk virksomhed” har betydet store bøder, og med den nye fortolkning Fødevarestyrelsen er kommet med nu, er der stor risiko for, at den skaber endnu mere forvirring. Vi mener man bør fritage registrerede heste af transportforordningen.

– Vi skylder at lade Fødevarestyrelsen komme med en mere fornuftig løsning, ellers tager vi den videre i det politiske system, men vil lige lade Hesteloven blive færdigbehandlet, inden vi banker på med et nyt problem, sagde Hans Marius Jørgensen – og det udløste latter i salen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestevæddeløb
Sektoren blev sidste år sat ud i et voldsomt stormvejr, da kulturministeriet besluttede at skære mere end 30% at tilskuddene væk til galop og trav. Det betød annoncering af lukning af flere væddeløbsbaner, med risiko for tab af kultur arv og arbejdspladser. Tre ud af landets otte baner blev reelt varslet lukket sidste år. Alene ville lukningen koste ca. 1.000 arbejdspladser. Og vi ville miste dyrlæger, beslagsmede og opstaldningssteder generelt.

Skatteministeriet meddelte i går at hestespillet skal liberaliseret fra 2018, så hestevæddeløbssporten nu er herre i eget hus, og kan skabe et økonomisk grundlag for egne aktiviteter. Der er aftalt en periode på fem år, hvor sektoren fortsat får tilskud. Der arbejdes nu med at lave et nordisk spilleselskab. I Sverige omsættes for 11 mia. kr. i Danmark omsætter vi for 0,5 mia. kr. – det viser hvor stort et potentiale spillet er. I Sverige er spillet en motor for hele hestesektoren, og det kommer alle til gode ikke alene trav og galop, og samme udvikling kan vi håbe på herhjemme.

Lovtryk
Hesteloven, transportforordningen, foderhygiejne, medicinhåndtering, registrering af alle heste, lovpligtig ansvarsforsikring. Her alt dette så bragt os noget positivt? – Man skal være mere end almindelig skarpsynet for at få øje på, at hestene har fået det bedre under de mange regler. Vi har ikke behov for flere regler, men en grunding gennemgang af de regler vi har, lød det fra talerstolen.

Forum for hestevelfærd
– Har bevist sit værd i forbindelse med revideringen af hesteloven, og vi kan stå sammen. Jeg tror fuldt og fast på vi kunne få gavn af at drøfte emner og sætte på dagsordenen sammen, i stedet for at vi kørere i hver sin retning, sluttede Hans Marius Jørgensen sin beretning og takkede de mange, som har arbejdet utrætteligt for hestesektoren det seneste år.

Sektorens nøgletal bedres
Jørgen Kold, chefkonsulent for SEGRES Heste glædede sig over at bedækningstallet estimeres til at stige med 8–9% i år. Og det betyder også at sektoranalysen ser mere lys ud, selvom vi nu har 170–175.000 heste i Danmark mod 200.000 i året for analysens offentliggørelse (2009).

– Forbrugerøkonomien er forbedret, beskæftigelsen er øget, og når vi har tillid til vores forbrugsøkonomi, så begynder vi igen at kunne få ifolet hopperne og sælge hestene.

– Vi har ikke fået alle vores krav igennem, i hesteloven, vi har ikke fået opfyldt vores krav til at et hestehold minimum skal bestå af to heste. Ude gående heste af alle typer og uden race kan gå ude hele vinteren uanset race (nu er det kun Islændere og Shetlændere), det fik vi ikke igennem, fortalte Jørgen Kold, som tog pulsen på hestesektoren i sit interessante indlæg på kongressen.

Der er forbedringer i lovforslager i forhold til staldene med mere, og det vil man kunne læse om i magasinet Ridehestens martsnummer, hvor man også kan læse meget mere om alt det spændende, der blev drøftet på årets Hestekongres.

Copyright Ridehesten.com
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner