Mads Frederiksen er her ikke mere

12-08-2024 14:37

Trine Askjær-Jørgensen

Tidligere springdommer Mads Frederiksen, der brændte for springsporten og har været meget aktiv på både klubplan, i distriktet og som dommer, er gået bort

Copyright Ridehesten.com
Mads Frederiksen har været dybt involveret i springsport og -avl. Her ses han ifm. Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Foto: Ridehesten.com/Stine Gertsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tidligere springdommer Mads Frederiksen gik den 6. august 2024 bort i en alder af 84 år.

I sit civile liv var Mads post, bl.a. cyklende, i Hørup. Det betød, at han altid vidste, hvad der foregik i lokalområdet, og han nød altid snakken med de lokale rundt på ruten.

Hesteinteressen delte han med sin kone Ulla, som var dressurrytter. Fra starten af 1970'erne var Mads meget aktiv for Sønderborg Rideklub med at arrangere stævner og jagter på Als og i Sundeved. I en årrække var han også med i klubbens bestyrelsen og en stor ankermand for de sportslige dele. Han fik dygtige trænere til det sønderjyske og fik arrangeret kurser med bl.a. tyskeren Karsten Hug. Mads var også meget aktiv ift. afholdelsen af Sønderjyllandsstævnet i Aabenraa, og det var ham, der fik ideen med at invitere tyske ryttere til stævner i Sønderborg, Aabenraa og Gråsten.

Mads brændte for springsporten og var selv meget aktiv på de syd- og sønderjyske stævnepladser – altid som en flot klædt og rank rytter ridende på gode, flotte og friske heste. Han kunne virkelig godt lide at arbejde med unge heste og forberedte dem til hoppekåringer, hingstekåring og championater.

I 1978 blev Mads sønderjysk mester i springning på hesten La Quinto, og frem til 2006 var han aktiv til springstævner med DV-hesten Coriano e. Coriander/ Lancier (opdr. Tage Petersen). Fra 2014 til 2017 deltog Mads i enkelte dressurstævner med DV-hesten Gørklintgårds Harper e. Blue Hors Hotline/ Wolkentanz II (opdr. Jørgen Ravn). Ridningen holdt han derefter fast i med en daglig tur indtil for et par år siden.

Mads deltog desuden i mange år i ringridningen i Sønderborg. Det var ikke dysten i galgerne, som han gik op i, men mere hele folkefesten og især den traditionsrige herrefrokost. Han havde altid højt humør og så hvert år frem til at møde venner og bekendte til ringriderfesten.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Godt humør var generelt kendetegnende for Mads, der elskede fester. Han yndede også at fortælle om sine ture til ridestævner i Bernstoffparken sammen med hans tro følgesvend Carl Ernst Andresen.

Engagementet i ridesporten gjorde også, at Mads har været en del af både Dansk Ride Forbund og Dansk Varmblod. I DRF havde han flere officialposter, bl.a. som dommer ved springchampionater. I rideforbundets distrikt 8 var han i mange år formand og gjorde en stor indsats for udviklingen af stævner. Han trådte tilbage i 2002 i forbindelse med den nye struktur i rideforbundet. Mads var også med i bestyrelsen for de sydjydske rideklubber.

I Dansk Varmblods regi var han i mange år springdommer til DV's hoppekåringer og egnethedstest samt hingstekåringen og championatsfinalen i Herning. Mads har bl.a. været med til at dømme ved afslutningen af 35-dages testen på hingste samt ved Dansk Varmblods efterkåring på Vilhelmsborg. Han dømte altid med en sikker og retfærdig hånd.

Både på klubplan, i distriktet og som dommer var Mads altid meget engageret og kæmpede for det, han syntes skulle forbedres. Han huskes af mange for at være en ildsjæl og en stor personlighed med klare holdninger. Han var aldrig bange for at sige sin mening – også selvom den måske ikke var populær – og tog gerne en diskussion – men udgangspunktet har altid været med fokus på hesten og godt horsemanship.

Mads Frederiksen bisættes fra Hørup Kirke tirsdag den 13. august 2024 kl. 13.00. Han efterlader sig to børn og to børnebørn samt samlever.

Æret være Mads Frederiksens minde.

Copyright Ridehesten.com
Mads Frederiksen. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner