Lyager: Jeg har fået mere blod på tanden

02-06-2020 14:28

Som bare 17-årig blev Anne-Mette Lyager selvstændig med egen salgsstald. Det var et stort projekt at være så ung og samtidig være gårdejer, men her 3,5 år efter går det mere end godt for den unge dressurrytter

Copyright Ridehesten.com
Anne-Mette Lyager. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Når man møder 20-årige Anne-Mette Lyager, så opdager man hurtigt, at man står overfor en driftig ung pige med en drivkraft og energi som kun de færreste har. For tre år siden bragte vi en artikel om hende i magasinet Ridehesten, da hun som bare 17-årig var blevet gårdejer og havde startet sin egen salgsstald op. Men hvordan er det så gået siden da?

Copyright Ridehesten.com
Anne-Mette har valgt at beholde tre heste, her i blandt hesten Grøntang Montoya, som er uddannet til Grand Prix. Når det igen bliver muligt at ride stævner, er planen at de sammen skal ud og ride U25-klasser. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Det går godt
Vi er godt nok ikke i Nordjylland, en landsdel, som jo er kendt for sin jyske ydmyghed, men da jeg spørger Anne-Mette hvordan det hele går her 3,5 år siden opstarten, er svaret ydmygt og måske lidt tilbageholdent: "Det går godt."

Men det er faktisk det det gør. Det går nemlig godt, for samtlige bokse i stalden er fyldt, elever der vil ride undervisning er der nok af og forretningen er generelt blevet en succes, for hver gang en salgshest forlader boksen, rykker en ny ind.

– Det er gået meget fremad og jeg har dejligt meget at lave fortæller Anne-Mette og fortsætter:

– Forventningerne fra omverdenen var store i starten og jeg følte et kæmpe pres, ikke mindst fra mig selv. Jeg valgte ret hurtigt ikke at være særlig stævneaktiv, for at få startet forretningen op og komme godt fra start. Det giver virkelig pote nu hvor fundamentet er på plads med et godt team, så jeg kan drive forretningen videre og større, mens jeg samtidig kan begynde at ride en del stævner. Jeg har helt klart fået meget mere blod på tanden, for når man begynder at få lidt succes, vil man jo gerne have endnu mere.

Copyright Ridehesten.com

Ærlighed er vigtigt
Med ærlighed kommer man langt og det er Anne-Mette meget bevidst om, trods det til tider godt kan give lidt konflikter.

– Min forretning er bygget op om, at jeg er ærlig, både overfor kunder og ikke mindst hesteejerne. Det gør også, at jeg har fået nogle rigtig gode samarbejder med flere avlere, som har taget rigtig godt imod mig, trods min unge alder. De ved, at jeg er ærlig overfor dem og hvis ikke forventningerne mellem ejeren og jeg stemmer overens, så vil jeg hellere sende hesten hjem igen, for tingene skal være i orden og hestenes behov kommer før alt andet.

Kommer tid kommer råd
For Anne-Mette har det været meget vigtigt at komme godt fra start på de daværende betingelser og så udvide hen ad vejen, når der er råd til det.

På nuværende tidspunkt er der 18 faste bokse på stedet, men med både pensionere, egne heste og salgsheste, så er der brug for flere. Lige nu har Anne-Mette en lille teltstald stående, hvori der står fire heste, for der mangler simpelthen flere bokse. Et problem der bliver lavet om på ingen længe.

– Planen er, at det nuværende ridehus på omkring 14x25 meter skal laves om. Her skal der bygges fem bokse også skal resten være wellness-afdeling med vandbånd og koldtvandsspa, som min mor skal stå for. Så kan folk have deres heste på wellnessferie her og samtidig kan vi bruge det til både kundernes heste og mine egne.

Det er dog ikke det eneste projekt som er i støbeskeen. Det første Anne-Mette fik råd til efter hun var flyttet ind, var at anlægge en ridebane. Den skal nu flyttes til et andet sted på matriklen og i stedet skal et ridehus opføres der hvor ridebanen på nuværende tidspunkt ligger. Det hele har været sat lidt på pause grundet corona, men der mangler kun få ting før byggeriet kan gå i gang således at det kan være færdigt inden vinter.

Når de projekter er færdige, er det endelig tid for Anne-Mette og hendes kæreste at gøre lidt for dem selv. Stuehuset som de bor i nu, skal nemlig renoveres. Men hvornår det bliver, er endnu lidt uvist.

Læs artikel om Anne-Mette, som vi bragte i magasinet Ridehesten tilbage i juni 2017. Du finder den som PDF under forsidebilledet nedenfor.

Copyright Ridehesten.com
Anne-Mette Lyager på forsiden af Ridehestens juninummer 2017.
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald