Lis Hartel pryder frimærke

21-05-2022 09:49

Danmarks OL-medaljevindende dressurrytter, Lis Hartel, er blandt en række danske kvinder, der har flyttet milepæle og sat internationale dagsordener. De hyldes i en ny serie frimærker

Copyright Ridehesten.com
Lis Hartel 86 år gammel i 2007. Foto: Ridehesten.com/Casper Cassøe
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fra den 19. maj kan du ved at sende post være med til at hylde 10 danske kvinder, som gennem tiden har gjort en helt særlig forskel i både Danmark og udland. Dansk Kvindesamfund har i samarbejde med PostNord netop udgiver 10 nye, farverige frimærker med ansigter af 10 danske kvinder med titlen Markante Kvinder, skriver Alt for Damerne.

Sammen med PostNord vil vi gerne illustrere, hvordan kvinder gennem tiden har flyttet milepæle og sat dagsordener. Ofte har de nemlig ikke fået den hæder, som de har været berettiget til – så den får de her,” fortæller næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Signe Gissel Schmidt, om frimærkerne, der viser bl.a. Nastasja Saad, Nina Bang og Inge Lehmann.

Fakta
Lis Hartel

Lis Holst gift Hartel (født 14. marts 1921 Hellerup, København, død 12. februar 2009 i Fredensborg) var et af dansk ridesports første store navne. Hun huskes særligt for at kæmpe sig tilbage efter lammelse af polio i 1944 efter en graviditet til at vinde sølv i dressur på hesten Jubilee ved sommer-OL 1952 i Helsinki og ved sommer-OL 1956 i Stockholm, hvor hestesportskonkurrencerne fandt sted, mens resten af OL var henlagt til Melbourne.

Dressurkonkurrencen i 1952 var første gang ved OL, hvor en disciplin fik kvinder og mænd på den samme medaljeskammel.

Lis Hartel vandt syv danske mesterskaber i dressur: 1943, 1944, 1952, 1953, 1954, 1956 og 1959, sidste gang på den nye hest Limelight. Hun blev i 1954 uofficiel verdensmester i dressur (Første officielle verdensmesterskab fandt sted i 1966).

Hædersbevisninger

  • Lis Hartel er optaget i dansk idræts Hall of Fame.
  • Lis Hartel blev i 1994 optaget i International Women's Sports Hall of Fame[2]
  • Hun indgår i Team Danmarks sportskanon.

/Wikipedia

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Lis Hartels Mindepris, der er indstiftet Lis Hartels familie i samarbejde med Dressurens Venner, er i en årrække blev overrakt af Lis Hartels datter Pernille Siesbye (th) og barnebarn Nicole Siesbye. Foto: Ridehesten.com/Maria Schact

Det kan godt være, at der ikke længere er ret mange, der køber frimærker, men de her står som et symbolsk manifest. De giver anledning til samtale og debat. For historie og identitet hænger stærkt sammen, og de her kvinder er utrolig vigtige, når vi som kvinder skal spejle os - men for at kunne spejle os i dem, er det nødvendigt, at vi ved, at de findes, og hvad de har udrettet."

Fakta
Lis Hartels Mindepris

Lis Hartels bedrifter indenfor dressursporten står tilbage som noget helt unikt. Derfor har Dressurens Venner oprettet en mindepris.
I samarbejde med familien Hartel-Siesbye har Dressurens Venner taget initiativ til at indstifte en mindepris til ære for Lis Hartel. Det sker for at sikre, at hendes engagement for dansk dressursport vil blive erindret fremover.
Mindeprisen uddeles en gang årligt og består af to dele. Ud over en vandrepræmie følger et støttebeløb på 25.000 kroner fra Dressurens Venner.
Formålet er at støtte dressursporten i Danmark herunder personlig støtte til en dressurengageret person eller almen støtte til en forening eller organisation, som varetager dressurens interesser.
Mindeprisen gives til en person, der har gjort en ekstraordinær indsats for dressursporten, til en dressurrytter, til en handicaprytter eller til en forening, der har arbejdet for at fremme dressursporten i Danmark.

Fold up
Nyheden fortsætter efter annoncen

En markør på vores samtid

Frimærker fejrer nationale helte, kulturpersonligheder og -begivenheder, samt er en slags markør på vores samtid. Men alligevel er kun 10 af de 70 ikke-royale personer, der igennem tiden har været på de omkring 2000 frimærker, kvinder.

Og det skal der helt klart rettes op på, siger Martin Pingel, designchef ved PostNord, som er en af tovholderne på projektet. 

Det er ikke, fordi kvinder ikke har haft en betydning i historien. Historien er bare ikke blevet fortalt – så det skal den gøres nu”, fortæller han.

Copyright Ridehesten.com
Lis Hartel med Drumfire og Bent Jensen med Dunhead i ved en opvisning i Bellacentret i 1983. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Eksempelvis er Inge Lehmann, som kan ses på et af frimærkerne, en af de største videnskabspersoner i Danmarkshistorien. Men kun få kender til hende og ved, at hun var den, der fandt ud af, at jorden har en fast kerne - hvilket er en opdagelse på niveau med Niels Bohrs bedrifter. Niels Bohr har været på frimærkerne to gange før, dette er første gang for Inge Lehmann. Hun er et godt eksempel på en historie, som vi alle kan og skal blive klogere på og være stolte af at fejre.”

Se de 10 frimærker og læse om de 10 kvinder her.

Copyright Ridehesten.com
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner