Nina Marie Villadsen
Kür blev ifølge Horse and Hound først introduceret ved et internationalt stævne tilbage i 1979 i Goodwood og blev efterfølgende obligatorisk ved OL i 1996. I dag er det ofte muligt at ride kür på stort set alle niveauer og på både pony og hest.
Ofte bliver kür på højt niveau lavet af professionelle, der har stor indsigt i dressur, heste og musik, men mange kaster sig også gerne selv over opgaven med at få hestens gangarter, øvelser og musik til at gå op i en højere enhed.
Hører du til sidstnævnte gruppe, så har Horse and Hound samlet en række gode råd til dig:
DOS
- Vælg musik der matcher hestens takt og dens personlighed.
- Øv. Kend din musik rigtig godt, så du kan tilpasse det til ændrede omstændigheder – du skal bruge plads i programmet og i forhold til musikken.
- Gør plads til fejl. Hvis du laver fejl i programmet, kan du rette op på det senere i programmet – dommeren kender ikke din plan.
- Gør din linjeføring interessant med klar, så dommeren kan se, hvilke øvelser og figurer du vil udføre. Tegn linjeføringen på et stykke papir, for at se om det ser afbalanceret ud og om hele banen udnyttes ligeligt.
- Sørg for, at cd’en med musikken er klart afmærket og hav altid ekstra kopier med. Du kan låne en andens sporer, men ikke en andens musik.
- Tjek Dansk Ride Forbunds fordringer i dressur for retningslinjerne for kür.
DONT’S
- Pas på, at din kür ikke kommer til at ligne et eksisterende program.
- Lad være med at bruge ikke-obligatoriske øvelser og figurer, der ødelægger programmets flow.
- Går noget galt, så du kommer efter musikken, så lad være med at jage musikken i højt tempo. Skær i stedet hjørner eller tag en kortere rute gennem nogle figurer.
Kilde: Horse and Hound
Et sidste rigtig godt råd er at læse det store tema om kür i magasinet Ridehestens august 2013.