Kristine Ulsø Olsen
I foråret 2015 inviterede Dansk Ride-Instruktør Forening, DR-IF, første gang til Ridningens Dag, og det var en stor succes. Den første oktober dannede Vilhelmsborg rammen om endnu en god, faglig dag med fokus på ridesporten. Godt 120 beridere og få officials havde fundet vej til Vilhelmsborg for at høre og deltage aktivt i dagens indlæg, og samtidig bruge alle pauser til noget networking og hyggeligt samvær. Mange roste initiativet og den inspiration de fik fra bl.a. landstrænernes indlæg.
Programmet var som følger:
Springning er ikke bare springtræning
Berider Bo K. Møller fik god hjælp til at demonstrere springtræning af Caroline Rehoff Pedersen, Cecilie Juul og Kamilla Albrektsen, der havde medbragt deres heste til Bos clinic.
– Trænerne er meget vigtige, for vi skal præge en ny generation af springryttere, så vi kan blive stærke internationalt. Vi har sat et stort mål for springsporten, fuldt hold ved OL i 2020. Det og fremtidige mål, når vi kun, såfremt vi har fuld opbakning fra rytternes daglige trænere, indledte landstræneren sin clinic foran de 120 trænere og beridere, som var samlet til Ridningens Dag
– Det er ikke nok, bare at lade eleverne selv varme op, og så springer de et par baner, og det var den træning, understregede han og fortsatte: – Springning er ikke bare at ride en bane – heste og ryttere skal uddannes. Hestene skal løsgøres, de skal arbejde i balance, de skal arbejde eftergivende og bøje omkring rytterens indvendige schenkel i vendingerne og arbejde frem mod den udvendige tøjle. Også springhestene skal arbejde over ryggen og reagere på rytternes hjælpere. De skal kunne lave de løsgørende og samlende øvelser som schenkelvigning og versade samt reagere hurtigt og uden modstand på rytterens fremaddrivende og anholdende hjælp.
Grundridning går ikke af mode
Landstræner i dressur Nathalie zu Sayn-Wittgenstein gav en god times inspirerende træning med tilknyttede kommentarer, og der var meget god læring og inspiration at hente, mens berider Dennis Fisker svedte som testrytter for prinsessen.
Der er ingen genvej i uddannelsen af heste, men: Jo mere korrekt og disciplineret arbejde du lægger i hestens grunduddannelse, jo lettere når du til målet i den sidste ende. Sådan indleder landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein et af de første kapitler i sin lærebog: Digby – fra hest til verdensstjerne, og det var også grundstenen i den gode times dressurclinic, som tilhørerne oplevede det ved Ridningens
Styrk mavemusklerne
De fleste, som omtaler klassisk uddannelse af dressurheste, har fokus på, at hesten skal ”gå over ryggen”, i den betydning, at hestens overlinje skal styrkes. Nathalie understregede dog, at det i høj grad også drejer sig om at styrke hestens mavemuskulatur.
– Hesten skal arbejde med sin mavemuskulatur, den skal arbejde mere op under rytterens bagdel, så den muskulatur skal vi have fat i med vores schenkler, så den bruger mavemuskulaturen og dermed løfter ryggen.
Læs resten af det særdeles spændende tema i det nye Ridehesten som kan købes HER