Camilla Tiefensee Schrøder
Sommertid er foldtid, men desværre også vækstsæson for de planter, der er dødsensfarlige for hesten at spise. Her kan du læse om et lille udpluk af de giftige planter samt få et par tips til, hvad du kan gøre ved mistanke om forgiftning.
Engbrandbæger
Engbrandbæger er en giftig to- til flerårig plante, som via brakarealer spredes til foldene. Frøene spredes med vinden, som man kender det fra mælkebøtter. De blomstrer i juli og august, og de skal derfor bekæmpes inden de danner frø.
Planten har en bitter smag, så hesten bliver advaret under græsningen. Desværre mister planten sin bitre smag ved tørring til hø og wrap, og derfor kan den indtage store mængder af den giftige plante i sit grovfoder.
Der kan gå lang tid fra dyrene har optaget planten til man ser skaderne. Når planten nedbrydes i hestens fordøjelseskanal udvikles skadelige stoffer, som skader leveren og føres videre til hjerte- og lungevæv samt nyrer og tarmkanal. Skaderne på leveren er irreversible og hesten vil dø af forgiftningen.
Symptomer:
Ranunkel/Smørblomst
Ranunkel vokser på fugtige arealer. Det gode ved denne plante er, at giftstoffet protoanemonin ikke er giftigt efter tørring, men i fugtig wrap bevares giften. Det er ikke en plante, som hesten afgræsser. Der skal mangle føde på folden, før den kan finde på at spise planterne.
Symptomer:
Skarntyde
Skarntyden blomstrer i juni-juli med store hvide blomster. Den kan forveksles med vild kørvel, der ikke er spor giftig. Skarntyden har små røde skæl på stænglen og så lugter den af død mus.
Planten indeholder bl.a. giftstoffet coiine, der virker lammende. Den er giftig for alle dyrearter, selv i små koncentrationer.
Symptomer:
Ved mistanke om forgiftning
Læs mere
Ovenstående er blot et udvalg af nogle af de mest almindelige planter. Få mere information om giftige planter i denne oversigt fra SEGES eller læs artiklen om giftige planter i magasinet Ridehestens marts-nummer fra 2017.